12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialCine este vinovat pentru dezastrul din Teleorman? Dragnea dă vina pe Apele...

Cine este vinovat pentru dezastrul din Teleorman? Dragnea dă vina pe Apele Române, Apele Române acuză Guvernul

Autoritățile guvernamentale aruncă vina una pe cealalată cu privire la dezastrul provocat de ape în sudul țării. Vicepremierul Liviu Dragnea, președinte timp de 12 ani al Consiliului Județean Teleorman, a afirmat că vinovată pentru faptul că nu există un dig care să împiedice inundarea  satelor teleormănene este Administrația Națională Apele Române (ANAR). Această instituție, prin vocea purtătorului său de cuvânt, a replicat, pentru România liberă, că responsabil este tocmai Guvernul, prin Ministerul Mediului, care nu a alocat suficienți bani pentru îndiguire.

Citește și: Ponta, în inspecție în mai multe sate inundate din Teleorman: Of, of, of

Biroul de presă al Ministerului Mediului ne-a răspuns că instituția nu se mai ocupă de domeniu, pentru că există un ministru special delegat în acest sens: Doina Pană, ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură. În fine, consilierul pe comunicare al Doinei Pană a susținut că, din contră, specialiștii Apelor Române știu cum și unde trebuie construit, ministrul doar aprobă. La finalul acestui lung lanț al slăbiciunilor care a făcut ca sute de săteni să își piardă casele sub puhoaie, concluzia aparține chiar acestui din urmă consilier. "Nu e nimeni vinovat, ca de obicei".

Dragnea: “Apele Române au refuzat să construiască digul”

Vicepremierul Liviu Dragnea a acuzat luni, chiar din mijlocul sinistraților din satul Beiu-Teleorman, că Administrația Națională Apele Române a refuzat de mai multe ori să ridice un dig în zona care acum este inundată. “S-au făcut tot felul de fundamentări prin 2005, prin 2009, la Apele Române. Şi în 2005 şi acum s-a întâmplat la fel. (…) Deci, Apele Române în 2009, 2010, 2011, în 2012 n-au vrut să prindă investiţia asta. N-aţi văzut ani de zile când era vorba de judeţul ăsta că n-au vrut să dea bani, nu ţineţi mine? Nu ne-au iubit ei pe noi, Teleormanul”, a afirmat Liviu Dragnea, potrivit presei centrale.

ANAR, prin vocea purtătorul de cuvânt Ana Mariu Agiu, susține că, din contră, responsabil pentru lipsa investițiilor este tocmai Guvernul al cărui vicepremier este Liviu Dragnea. “Planul de investiții se aprobă de către Ministerul Mediului, noi nu suntem ordonator principal de credite. Deci, nu noi decidem câți bani se alocă, ci Ministerul. Există legislație clară în acest sens”, a replicat Ana Maria Agiu.

Citește și: Dragnea in turneu la inundatii. Urmeaza Ponta

Purtătorul de cuvânt a arătat că, în anii din urmă, au fost situații în care au primit de la bugetul de stat sume cu mult mai mici decât cele solicitate. “Noi cerem bani pentru foarte multe lucrări și ni se aprobă uneori și doar 10% din necesar. În general, lucrările realizate de la bugetul de stat au fost subfinanțate. S-a preferat politica pașilor mărunți”, a menționat purtătorul de cuvânt al Apelor Române.

Am mers pe acest lanț al aruncării responsabilității până la Ministerul Mediului. Biroul de presă ne-a comunicat, telefonic, că acest organism nu mai are responsabilitate în domeniul administrarii apelor din țară. “Există un ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, doamna Doina Pană. Luați legătura cu dumneai”, ni s-a recomandat.

Ministrul delegat Doina Pană s-a aflat marți în Teleorman, în satele inundate, alături de Liviu Dragnea și prim-ministrul Victor Ponta. Consilierul acesteia, Adrian Suciu, a insistat însă pe faptul că responsabilitatea realizării de diguri revine tot Apelor Române. “ANAR are un buget de investiții, în care sigur că intervine și ministrul delegat, dar acolo sunt specialiștii. Ei decid ce trebuie făcut, iar ministrul doar își dă acordul sau nu. Responsabilitatea, din toate punctele de vedere, revine Apelor Române”, a menționat, pentru România liberă, Adrian Suciu.

Citește și: Dragnea, cu barca pe uliţă. Imaginea eşecului în a ne alege conducătorii

Consilierul a admis, totuși, că nu au existat întotdeauna fonduri suficiente pentru îndiguire. “Nu sunt bani pentru toate lucrările necesare, este adevărat. Nu primesc destui bani pentru tot ce își programează”, a precizat consilerului ministrului delegat pentru Ape. Prin urmare, concluzia lui Adrian Suciu e una de acum obișnuită în România. “Nimeni nu e vinovat.”

Cele mai citite

Lăcrămioara Perijoc boxează pentru aur la Campionatele Europene de la Belgrad

Pugilista română Lăcrămioara Perijoc va lupta pentru medalia de aur în cadrul categoriei 54 kg, la Campionatele Europene de box de la Belgrad, după...

Ruptură totală între Ciolacu și Piedone: Am încheiat orice dialog şi orice ofertă pentru Cristian Popescu Piedone

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat joi că a încheiat orice dialog şi orice ofertă pentru Cristian Popescu Piedone. Ciolacu îi transmise joi lui...

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă