17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCine îl înlocuieşte pe Nicolae Ioțcu la şefia CJ Arad

Cine îl înlocuieşte pe Nicolae Ioțcu la şefia CJ Arad

Vicepreședintele Consiliului Județean Arad, Adrian Țolea, a fost ales, sâmbătă, președinte interimar al instituției. El ocupă funcția lui Nicolae Ioțcu, în urma arestării preventive pentru trafic de influență, relatează Mediafax.

Adrian Țolea (PNL) a fost ales președinte interimar al Consiliului Județean Arad într-o ședință extraordinară a aleșilor, el fiind singurul candidat.

Citeşte şi: Nicolae Ioțcu, suspendat din funcția de președinte al Consiliului Județean Arad

Conform procedurii, consilierii județeni puteau alege un interimar dintre cei doi vicepreședinți ai CJ, Adrian Țolea și Remus Guțu. Chiar înainte de vot, Guțu a anunțat că se retrage din cursă și a prezentat în scris această opțiune.

“A fost o decizie politică, dar și din motive personale. Consider că venirea mea la PNL de aproximativ opt luni nu îmi justifică ocuparea acestei funcții înalte. Mă mulțumesc că sunt într-o echipă și vom continua ce ne-am propus până în 2016”, a declarat Guțu jurnaliştilor, la finalul ședinței.

În aceste condiții, pe buletinul de vot a apărut doar numele lui Țolea, alegerea sa devenind o formalitate, pentru că toți cei 22 de consilieri prezenți la ședință l-au votat. Zece consilieri au fost absenți de la ședința extraordinară.

Citeşte şi: Nicolae Ioțcu rămâne în arest

După alegere, Țolea a declarat că prioritatea sa este continuarea proiectelor cu fonduri europene și fonduri publice.

“E important ca în această perioadă dificilă să continuăm cu calm, responsabilitate, seriozitate și profesionalism”, a declarat președintele interimar al CJ Arad.

Adrian Țolea își va păstra mandatul până în momentul în care Ioțcu iese din arest, conform reglementărilor legale. Dacă fostul șef al CJ va fi trimis în judecată și va rămâne în arest pe perioada procesului, Țolea ar putea fi președinte interimar până după alegerile locale din 2016.

Adrian Ţolea are 44 de ani și este prim-vicepreşedinte al PNL Arad. Acesta a fost ales consilier judeţean la alegerile locale din 2012, iar ulterior a fost votat vicepreşedinte al CJ Arad, funcție pe care a mai deținut-o şi în mandatul 2008-2012.

Prefectura Arad a emis, vineri, ordinul de suspendare din funcţie a şefului Consiliului Judeţean, Nicolae Ioţcu, arestat pentru trafic de influenţă, şi ale cărui atribuţii au fost preluate încă de luni de către vicepreşedintele Adrian Ţolea.

Potrivit unui comunicat de presă al Prefecturii Arad, vineri a fost înregistrată comunicarea Tribunalului Timiș privind instituirea măsurii arestului preventiv față de Nicolae Petru Ioțcu, președintele Consiliului Județean Arad.

“Drept urmare, în baza prevederilor art. 71 alin. (1) și art. 108 alin. (2) din Legea 215/2001, prefectul județului Arad a emis un ordin privind constatarea suspendării mandatului de președinte al Consiliului Județean Arad al domnului Nicolae Petru Ioțcu. Conform prevederilor art. 71 alin. (3) din Legea 215/2001, suspendarea din funcție durează până la încetarea stării de arest preventiv”, preciza comunicatul.

Preşedintele Consiliului Judeţean Arad, liberalul Nicolae Ioţcu, reținut de DNA, în 24 iulie, după ce a fost prins în flagrant când primea 10.000 de euro mită de la un om de afaceri pentru un contract de achiziţie de aparatură medicală la Spitalul Județean de Urgență Arad, a fost arestat preventiv, în 25 iulie, de Tribunalul Timiș. Ioţcu fusese reținut pentru trafic de influență, după aproximativ cinci ore de audieri.

Potrivit DNA, în cursul anului 2012, Nicolae Ioţcu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Arad, a pretins de la administratorul unei societăţi comerciale suma de 40.000 de euro, pentru a-și exercita influența în cadrul procedurii organizate la CJ, pentru atribuirea preferenţială a unui contract de achiziție publică privind “Furnizarea în leasing de echipamente medicale pentru dotarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad”, în valoare de 1.600.000 de euro.

Astfel, Ioţcu a determinat funcţionari din subordine să întocmească un caiet de sarcini preferenţial şi a stabilit comisia de evaluare a ofertelor depuse, influenţând membrii comisiei, astfel încât aceștia să stabilească drept câștigător al procedurii societatea menţionată anterior, în asociere cu altă firmă.

În urma influenței exercitate, contractul respectiv a fost câștigat în luna octombrie 2014 de către asocierea formată din cele două societăți.

În 22 iulie, Ioţcu a primit de la administratorul firmei respective, printr-un intermediar, suma de 35.000 de lei, urmând ca ulterior să i se remită în mai multe tranșe şi diferenţa din suma totală pretinsă.

În 24 iulie, cu ocazia primirii sumei de 10.000 de euro de la persoana intermediară (reprezentând o nouă tranșă din suma totală de 40.000 de euro), Ioţcu a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie.

Nicolae Ioțcu este președinte al Consiliului Județean Arad din anul 2008. Anterior, în perioada 2004-2008, el a fost senator din partea PDL.

 

Cele mai citite

Deficitul bugetar a crescut, după primul trimestru

Deficitul bugetar a urcat la 2,06% din Produsul Intern Brut după primele trei luni din acest an, soldul negativ cifrându-se la 35,88 miliarde de...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă