12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCine îl poate salva pe românul răpit în Burkina Faso

Cine îl poate salva pe românul răpit în Burkina Faso

La Bucureşti, România a alcătuit o celulă de criză care gestionează situaţia cetăţeanului răpit în Burkina Faso. Dar în mod concret, acesta va fi salvat de forţele militare din Africa.

Conform informaţiilor obţinute în ziua incidentului, răpitorii l-ar fi transportat pe cetăţeanul român Iulian Gherguț spre Mali, o ţară aflată în război civil, vecină cu Burkina Faso.

În Mali operează o misiune a Forţei Europene de Jandarmerie (EUROGENDFOR), sub mandatul Uniunii Europene, la care participă şi Jandarmeria Română. De asemenea, în Mali se află şi un mic grup de militari din Ministerul Apărării Naţionale.

Alături de angajaţii Jandarmeriei şi ai Armatei, în salvarea lui Iulian Gherguț se poate implica, din România, şi Serviciul de Informaţii Externe, care are şi competenţa legală, şi personal specializat pentru asemenea misiuni. SIE s-a mai implicat şi în acţiunea de eliberare a celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak.

Situaţia românului răpit în Africa este gestionată de o celulă de criză organizată la data de 4 aprilie la nivelul Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti.

MAE nu are o misiune diplomatică în Burkina Faso, dar reprezentarea diplomatică şi consulară a României în Burkina Faso este asigurată de Ambasada României în Senegal.

Din celula de criză de la sediul MAE mai fac parte reprezentanţi ai SIE, SRI, MApN şi ai Administraţiei Prezidenţiale. Nu este limpede, în acest caz, rolul SRI, întrucât acest Serviciu are atribuţii numai în interiorul României. Pe de altă parte, este de remarcat neincluderea, în celula de criză, a vicepremierului pentru Securitate Naţională, Gabriel Oprea – ministru de Interne.

Dintre statele occidentale, cel mai important contingent militar din Mali aparţine Franţei. Acum o lună, un cetăţean olandez luat ostatic de gruparea islamistă Aqmi (Al Qaida din Maghreb) a fost eliberat în Mali de forţele speciale franceze.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...
Ultima oră
Pe aceeași temă