19.6 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialCine sunt cei trei episcopi propuși pentru funcția de mitropolit al Banatului

Cine sunt cei trei episcopi propuși pentru funcția de mitropolit al Banatului

Episcopul Covasnei şi Harghitei, episcopul Caransebeşului şi cel al Oradiei sunt propunerile înaintate de Adunarea Eparhială către Sfântul Sinod, pentru ocuparea funcției de mitropolit al Banatului, după ce IPS Corneanu a decedat, relatează Mediafax.

Potrivit unui comunicat transmis de Mitropolia Banatului, Adunarea Eparhială întrunită, vineri, a decis să propună Sfântului Sinod trei nume pentru scaunul de mitropolit al Banatului: Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop onorific Ioan Selejan, episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Părinte Dr. Lucian Mic, episcopul Caransebeşului, şi Preasfinţitul Părinte Dr. Sofronie Drincec, episcopul Oradiei.

Ședința a fost condusă de Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Citește și: Neamț: Sute de credincioși au asistat la înmormântarea arhiepiscopului de Roman

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop onorific Ioan Selejan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, s-a născut la data de 16 noiembrie 1951, în localitatea Pietrani, județul Bihor. A absolvit liceul "Constantin Brâncuși" din Oradea şi Facultatea de Instalații și Automatizări din București, promoția 1976. În anul 1986 a absolvit Seminarul Teologic din Craiova, iar în anul 1990 Facultatea de Teologie din Sibiu La 15 august 1990 a fost hirotonit preot și între anii 1990-1994 a fost stareț al Mănăstirii Lainici. În 25 septembrie 1994 a avut loc la Miercurea Ciuc instalarea sa ca prim episcop al Covasnei și Harghitei.

Preasfințitul Părinte Lucian Mic s-a născut la 9 septembrie 1970 în municipiul Arad. Între anii 1977-1987 a absolvit Școala Primară din Arad, iar intre anii 1987-1992 a urmat cursurile Seminarului Teologic Liceal "Episcop Ioan Popasu" din Caransebeș. În anul 1992 a susținut examenul de admitere la Facultatea de Teologie, secția Pastorală, din cadrul Universității "Aurel Vlaicu" din Arad, pe care a absolvit-o în anul 1996. În anul 1992 a fost hirotonit diacon, iar apoi preot la Mănăstirea Hodoș Bodrog. A rămas la această mănăstire până în anul 1994, când a fost transferat de către IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, pe post de preot slujitor la Catedrala Mitropolitană din Timișoara. În anul 1995, a fost numit stareț al Mănăstirii "Izvorul Miron", Românești, din județul Timiș de către IPS Nicolae Corneanu. În anul 1998 a fost tuns în monahism cu numele Lucian la Mănăstirea"Izvorul Miron" din Românești. În septembrie 2000, la propunerea IPS Nicolae Corneanu, a fost ales episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei cu titlul "Lugojanul", iar la data de de 1 octombrie 2000 a fost hirotonit arhiereu, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara. în 2006 a fost instalat ca episcop al Caransebeșului.

Citește și: A murit arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, cu cinci zile înainte să împlinească 100 de ani

Preasfințitul Părinte Sofronie de la Oradea s-a născut în 3 noiembrie 1967 în Arad. A fost botezat cu numele Radu Ștefan. În anul 1986 a absolvit liceul de matematică-fizică ”Moise Nicoară – Ioan Slavici” din Arad, apoi a fost admis la Institutul de Medicină, Specializarea Medicină Generală, sesiunea iulie 1986, la categoria incorporabili, cu media generală de admitere 9,23. Între anii 1987 – 1993 a urmat cursurile Facultății de Medicină din Timișoara, absolvite în anul 1993, cu media generală a celor șase ani de studii 9,81. În anul 1990 a participat la înființarea filialei Asociației Studenților Creștini Ortodocși Roamâni din Timișoara, iar din 1991 a devenit președintele acesteia. S-a înscris apoi la concursul de admitere la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universitatii de Stat "Aurel Vlaicu” din Arad, specializarea Teologie Pastorală, sesiunea octombrie 1993, în urma căruia a fost declarat admis cu media generală de admitere 9,50. A fost hirotonit ierodiacon și apoi ieromonah la Mănăstirea Hodoș-Bodrog de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim, cu încuviințarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, în 12, respectiv 13 august 1995.

În ianuarie 1998, a fost chemat la Patriarhie, unde a fost numit secretar la Cabinetul Preaferictului Părinte Patriarh Teoctist, până în februarie 1999. La data de 15 decembrie 1998, în ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a fost desemnat drept candidat principal pentru alegerile în vederea ocupării postului vacant de Episcop al Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria. După opt ani pe această funcție, la 13 februarie 2007, Preasfințitul Părinte Sofronie Dincec a fost ales, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, fiind întronizat în 25 februarie 2007, în vechea Catedrală cu Lună din Oradea.

Mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu, în vârstă de 90 de ani, a murit, la sfârşitul lunii septembrie, la reşedinţa mitropolitană.

Cele mai citite

Prăpăd în rândul antreprenorilor. A crescut cu 40% numărul firmelor radiate

Un număr de 25.292 de firme au fost radiate la nivel naţional, în primele trei luni din 2024, cu 40,53% mai multe comparativ cu...
00:01:33

Creștere alarmantă a persecuțiilor în Venezuela în contextul Alegerilor Prezidențiale, avertizează ONG-uri și Experți ONU

Un grup pentru drepturile omului și experți ai ONU au denunțat marți o "creștere alarmantă a disparițiilor forțate" în Venezuela înaintea votului prezidențial din...

Bayern Munchen a făcut egal cu Real Madrid(2-2) în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor la fotbal

Bayern Munchen a terminat la egalitate cu Real Madrid, 2-2 (0-1), marţi seara, pe Allianz Arena, într-o partidă din prima manşă a semifinalelor Ligii...
Ultima oră
Pe aceeași temă