12.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCine sunt procurorii Marcel Sâmpetru şi George Bălan, acuzaţi că au încercat...

Cine sunt procurorii Marcel Sâmpetru şi George Bălan, acuzaţi că au încercat să-şi negocieze funcţii de conducere la Parchetul General

Doi dintre membrii Consiliului Suprem al Magistraturii au fost ridicaţi, miercuri dimineaţa, de către procurorii DNA, sub acuzaţia de trafic de influenţă. Încă de la primele ore ale dimineţii au loc percheziţii la locuinţele lui Marcel Sâmpetru şi George Balan.

Marcel Sâmpetru a fost implicat în dosare penale „celebre” – cazul „Omar Hayssam” sau cel al ofiterilor SRI arestati pentru trafic de influenţă. De numele lui se leagă şi dosarele „RAFO”. 

Cariera procurorului Sâmpetru a avut o traiectorie extrem de interesantă. Mai exact, în ianuarie 2007, Sâmpetru s-a văzut nevoit să demisioneze de la conducerea Parchetului General, după ce ministrul justiţiei Monica Macovei a cerut revocarea lui din funcţie pentru „exercitarea necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale” în cazul fugii din ţară a sirianului Omar Hayssam. El a fost numit apoi consilier personal al liberalului Bogdan Olteanu, pentru ca, în octombrie 2007, să fie „reactivat” de Cristian David pe postul de director adjunct al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (fostul „Doi ş’un sfert”) a MAI.

Sâmpetru a fost demis din funcţie de PSD-istul Gabriel Oprea pentru ca apoi să-şi poată găsi liniştea în ministerul condus de Cristian Diaconescu.

De-a lungul vremii, presa a pus în contul lui Sâmpetru mai multe acţiuni juridice curioase, precum „îngroparea” dosarului „Banca Agricolă”, în care era cercetat omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, sau presupusa protecţie a unora dintre inculpaţii din dosarele „RAFO” şi „Mafia SRI”.

Pe de altă parte, George Balan a avut o relaţie apropiată cu senatorul PSD Catalin Voicu, căruia i l-ar fi prezentat la un moment dat pe un fost vicepresedinte al CSM citind file din dosarul de coruptie al lui Catalin Voicu. George Bălan a fost ales în funcţia de vicepreşedinte al CSM, el fiind votat de 18 membri ai CSM. Mandatul său a fost timp de un an de zile. Despre George Bălan, cotidianul.ro a scris în 2010 că ar fi fost acuzat de comiterea a numeroase abuzuri în desfăşurarea anchetei, în 2005, în cazul MISA şi a liderului ei Gregorian Bivolaru. George Bălan a condus echipa de procurori care a anchetat cazul MISA. CSM a emis ulterior un comunicat în care i-a apărat reputaţia procurorului George Bălan.

George Bălan este absolvent al Facultăţii de Drept din Universitatea Bucureşti şi al Consiliului Naţional de Apărare, din anul 2006 obţinând titlul de doctor în ordine publică şi siguranţă naţională, sub coordonarea lui Gabriel Oprea, fostul ministru al Apărării şi preşedintele UNPR.

Negocieri cu liderii USL

Preşedintele CSM, Nicoleta Ghica, a anunţat că cei doi membri CSM acuzaţi de DNA, Marcel Sâmpetru şi George Bălan, au fost suspendaţi din funcţie.
„Deocamdată s-a început urmărirea penală împotriva celor doi. Aşteptăm ca instanţele judiciare să îşi spună cuvântul în acest caz”, a declarat Nicoleta Ghica.

Cei doi şi-ar fi dorit posturile de procuror general al României şi de şef al DNA, ocupate în prezent de Laura Codruţa Kovesi şi Daniel Morar, şi ar fi negociat în acest sens cu lideri ai USL.

Victor Ponta a fost interceptat telefonic pentru ca a fost sunat de Gerge Balan, membru CSM, pus sub invinuire pentru coruptie. Interceptarile convorbirilor lui Balan s-au facut cu mandat de la Inalta Curte.
Inainte de a-l suna pe Ponta, Balan a stabilit, tot la telefon, in convorbiri cu Marcel Sampetru consilier CSM, si Mihai Vlad, sef SIPI Ilfov ( filiala a serviciului secret al Ministerului de Interne), ce functie vrea fiecare si cum sa-i ceara lui Ponta aceste functii.

Cele mai citite

Manchester City a făcut scor în restanța cu Brighton. „Cetățenii” s-au apropiat la un punct de primul loc

Manchester City a învins-o cu 4-0 pe Brighton, în deplasare, într-o partidă restantă contând pentru etapa a 29-a din Premier League. Internaţionalul englez Phil Foden...

Președintele clubului Rapid, Daniel Niculae, urmărit penal! Acuzațiile care i se aduc

Preşedintele clubului Rapid, Daniel Niculae, a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru că l-a plătit şi ajutat...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...
Ultima oră
Pe aceeași temă