20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialCine sunt tinerii moldoveni care au dormit în corturi în Piața Universității...

Cine sunt tinerii moldoveni care au dormit în corturi în Piața Universității și de ce cer acum unirea. Studentul Nicolae Capceriu: Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană e imposibilă. Politicienii sunt prea corupți | VIDEO

Fântâna din Piața Universității este înconjurată de corturi portocalii în care și-au petrecut noaptea 150 de tineri, studenți și elevi. I-am întrebat pe câțiva dintre acești tineri de ce sunt acolo și până când vor sta.


Citește și: Elevul din Brăila care a dormit în cort, în Piața Universității, pentru a cere unirea Basarabiei cu România. Alexandru Lupu, 17 ani: Vreau unirea pentru că nu se poate să trăim așa mai departe | VIDEO



Nicolae este unul dintre cei care au răspuns. Are 22 de ani și ne-a explicat de ce crede că unirea e singura cale de urmat.

Un incident cu Jandarmeria a încins spiritele

Tinerii unioniști din Republica Moldova s-au instalat în Piața Universității sâmbătă seară, după ce au participat la un marș prin București, eveniment soldat și cu incidente. Conform organizatorilor, la marș au participat 20.000 de persoane, însă surse independente cum sunt jandarmii prezenți la fața locului sau reporterii televiziunilor de știri au vorbit de o participare ceva mai mică, estimând că la miting au luat parte între 2.000 și 5.000 de persoane.

Sâmbătă seară, când un grup dintre participanții la mitingul unionist a încercat să meargă către Piața Universității, Jandarmeria a intervenit în forță. Patru persoane au fost reținute și ulterior eliberate după aplicarea unor amenzi de 3.000 de lei. Incidentul a explodat pe televiziunile de știri și organizatorii au fost lăsați, în cele din urmă, să ocupe Piața Universității unde au instalat corturi și au petrecut noaptea.

 

”A fost cam frig peste noapte. Jandarmii ne-au lăsat în pace”

 

La prima oră a dimineții unii dintre protestatari încă dormeau în corturile portocalii, în timp ce alții se adunaseră pe mici grupuri pentru a sta de vorbă la un pahat cu ceai sau cafea.

Nicolae Capceriu, care are 22 de ani și este student la Drept în Chișinău, este printre cei care au petrecut noaptea în cort, în Piața Universității, alături de prietena lui. I-am găsit pe cei doi în fața cortului în care dormiseră. Vor să stea aici până când primesc de la politicienii din România o ”foaie de parcurs” care să conțină toți pașii de făcut pentru unire.

Nicolae nu crede în unirea prin integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană pentru că, spune el, politicienii de la Chișinău sunt prea corupți și incapabili să impună schimbările care să ducă la respectarea criteriilor de integrare. Așa că singura soluție, pentru Nicolae și mii de alți tineri din organizația lui, este unirea cu România.

”A fost cam frig în cort, dar am îndurat binișor. Ne-am culcat pe la orele 2 sau 3, undeva pe acolo, după ce am mai stat de vorbă și am cântat la ghitară. Am vorbit cu bucureștenii. Nu am avut probleme peste noapte cu Jandarmeria. Inițial când am instalat corturile au venit pe aici.
Eu am 22 de ani și sunt student la Universitatea Liberă din Moldova, din Chișinău, sunt anul 3 la Drept acolo. Lucrez în același timp în domeniul designului, pe lângă universitate. Și lupt pentru unire acolo”
, a povestit Nicolae cum a fost prima noapte la cort în centrul Capitalei.

 

A umblat prin 500 de sate pentru a convinge sătenii din Republica Moldova că trebuie să ceară unirea

Tânărul student povestește că, de ani de zile, participă la acțiuni pentru unire. A mai fost la Cotroceni anul trecut și a umblat prin 500 de sate din Moldova pentru a le explica sătenilor de ce este bine să rea unirea cu România.
 

”Am venit organizat ieri, la București, pentru că facem parte dintr-o organizație unionistă. Noi am mai venit în vara anului 2015 de la Chișinău pe jos, până la Iași și apoi cu trenul până la București. Am fost la Cotroceni să cerem unirea. Vara aceasta am făcut o campanie foarte mare de informare a populației din Republica Moldova. Am fost cu bicicletele în peste 500 de sate. Iarăși am informat lumea care sunt beneficiile Unirii, ce pași trebuie făcuți spre asta, ca să pregătim populația, ca să creștem procentajul unioniștilor. Acum sunt 35 de procente pentru unire. Acum un an era 23-24 de procente pentru Unire”, a spus Nicolae.

Cei mai mulți sunt indiferenți sau resping unirea

Acesta explică faptul că, practic, numărul celor care resping unirea, în Republica Moldova, este egal acum cu al celor care o cer și că între ei se află o masă egală de persoane indiferente: ”Restul care nu vor unirea sunt ceva de genul 30-35 la sută indiferenți și 30-35 de procente zic categoric nu”.




Nicolae spune că nu va pleca din Piața Universității până când liderii tuturor partidelor din România nu își vor asuma un proiect clar de parcurs pentru unirea Republicii Moldova cu România.

”Astăzi ne așteptăm de la politicienii români să vină cu un proiect de țară. Să ne spună: Voi faceți asta, asta și asta și noi ne unim. Noi asta așteptăm. Noi lucrăm scolo, la Chișinău, dar pentru ce lucrăm? România nu a venit din punct de vedere oficial cu ce trebuie să facem noi ca să ne unim.

Ok, dacă noi avem ce trebuie să facem, mergem la Chișinău și facem tot ce este de făcut.

Noi vrem să stăm în Piața Universității până ce obținem acest proiect de țară. Vrem ca fiecare politcian din România  să-și ia angajamentul că dacă vine la putere face unirea, să pregătească unirea.

Stăm aici până când avem un semnal clar de la fiecare partid, că oricum sunt alegerile parlamenare acum. Fiecare partid să-și ia agajamentul că dacă vine la putere pregătește unirea”, a declarat tănărul student.

Politicienii corupți nu pot integra Republica Moldova în Uniunea Europeană

Partea cea mai interesantă a discuției a fost momentul când Nicolae a fost întrebat de ce nu militează pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Răspunsul acestuia expune lipsa de perspectivă a tinerilor din Moldova provocată de corupția gravă din clasa politică.
 

”Integrarea prin Uniunea Europeană este imposibilă. Este imposibil ca Republica Moldova să se integreze în UE, să îndeplinească toate condițiile. Acolo trebuie să îndeplinești anumite reguli și condiții, anumite cerințe care le cere UE și asta este imposibil din cauza politicienilor noștri. Ar însemna ca ei singuri să-și sape groapa lor. Ei sunt foarte corupți, ar însemna să se desființeze și asta e imposibil. Dacă se votează la referendum unirea, ei nu vor avea încotro și vor trebui să o facă”, a explicat Nicolae.


Citește și: INTERVIU. Daniel Simion, organizatorul protestului pentru unirea cu Basarabia: Republica Moldova este un stat eșuat, nu va intra niciodată în Uniunea Europeană. Politicienii români să nu mai fie complicii lui Hitler și Stalin | VIDEO



 

Cele mai citite

Trupele ruse ar fi pe punctul de a încercui orașul Ceasiv Iar

Trupele ruse încearcă să încercuiască orașul Ceasiv Iar din regiunea Donețk, potrivit unui oficial militar ucrainean, potrivit hotnews.ro. Atacul este în desfășurare, însă Kievul...

O mașină a luat foc pe A1 București-Pitești

Un autoturism a luat foc sâmbătă la km 34 al A1 Bucureşti-Piteşti, pe sensul de mers spre capitală, informează ISU Giurgiu, potrivit agerpres.ro. "Conducătorul auto...

Kremlinul spune că legăturile dintre Moscova și Beijing vor continua

Kremlinul a ignorat o călătorie în China a secretarului de stat american Antony Blinken, în timpul căreia acesta și-a exprimat îngrijorarea cu privire la...
Ultima oră
Pe aceeași temă