16.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialCine vine de 1 Mai pe litoral și de ce

Cine vine de 1 Mai pe litoral și de ce

Vama Veche este rezervată deja în proporție de 90%, Mamaia vine tare din urmă.

Faptul că Paștele coincide cu minivacanța de 1 Mai, în acest an, nu este o veste prea bună pentru hotelierii de pe litoral, dar nu este nici o catastrofă. Deși stațiunile din Constanța nu sunt o destinație pascală tradițională, se fac eforturi pentru a aduce câți mai mulți turiști. Oamenii de afaceri mizează pe aceeași categorie pe care au pariat în fiecare minivacanță de 1 Mai: tinerii.

“În general, Paștele nu este un reper pentru litoral, dar până acum s-a serbat mai devreme de 1 Mai. Turiștii tineri și foarte tineri, care întotdeauna au ales să vină de 1 Mai pe litoral, pentru că știu că aici se dă startul distracției – și ei vin pentru distracție – nu vor alege stațiunile de pe litoralul vecin și vor continua să vină, indiferent de faptul că acest weekend coincide cu sărbătoarea pascală. Acei turiști care vin în mod regulat, în fiecare an, pentru distracție, vor continua să facă asta și în acest an”, a precizat Corina Martin, președintele Asociației Litoral-Delta Dunării. Aceasta spune că oamenii din turism nu se limitează însă pe această categorie, ci fac eforturi pentru a atrage și turiști care în ultimii ani au preferat fie să stea acasă, fie să plece în Bulgaria sau Grecia. Cum? Prin evenimentele organizate în stațiuni. Calendarul acestora nu este încă bătut în cuie, dar ni se promite că vor fi evenimente multe și diverse. Cert este că, având în vedere că primul eveniment cu care se deschide seria de evenimente este campionatul de taekwondo, pe 7–8 mai, de 1 Mai va avea loc o demonstrație de taekwondo, susținută de copii, în Piața Ovidiu.

“Litoralul va atrage același gen de turiști care vin în fiecare an, adică pe cei tineri și foarte tineri, care vin pentru distracție, și în plus turiști care vor dori să ia lumină de la malul mării”, a subliniat Corina Martin.

În topul preferințelor

Vama Veche este cea mai căutată stațiune de pe litoralul românesc, pentru prima dată în ultimii ani, dacă ne raportăm la rezervările făcută până acum. ”În acest moment, gradul de ocupare pentru Vama Veche depășește 90%”, a precizat președintele Asociației Litoral-Delta Dunării. Turismul de aici începe să iasă, încet-încet, din era muncii la negru și nefiscalizării: apar din ce în ce mai multe unități autorizate și chiar hoteluri mari. Vorbim aici chiar despre un concept rar întâlnit în alte locuri pe litoralul românesc, și anume vile ”adults only”, în care nu este permisă cazarea copiilor.

”Pentru Mamaia acum se fac cele mai multe rezervări. Sunt hoteluri care au ajuns la rezervări de 90% din capacitatea de cazare, sunt și hoteluri care, în prima parte a stațiunii în general, au un grad de ocupare mai scăzut. În general însă, pe măsură ce oamenii se conving că prognoza meteo va fi bună, că vor fi evenimente, și vor fi din plin, sunt convinsă că vom vorbi de un grad de ocupare de 100%”, a precizat Corina Martin. Numărul turiștilor care vor sosi în total pe litoral este greu de estimat. Dacă anul trecut vorbeam însă de 50.000, probabil că și acum cifra va fi apropiată.

RELIGIE. Slujbă de Înviere în Mamaia

Anul acesta, slujba de Înviere se va oficia și în stațiunea Mamaia, unde a fost construită o capelă. ”Este o capelă care funcționează după programul normal al bisericilor”, a confirmat preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului. Cea de-a doua capelă este în stadiu de autorizare și va fi gata, probabil, la finele sezonului estival. De asememea, este aproape cert că și în acest an lumina Învierii va fi adusă pe mare. Gestul are un caracter simbolic: apostolul Andrei, pescar de meserie, despre care se spune că a creștinat aceste ținuturi, a sosit în Dobrogea pe mare.

Cele mai citite

PwC Romania: Jumătate dintre fraudele din companii se întâmplă din cauza lipsei controalelor privind conformarea

Tranzacţiile care implică criptomonede sunt în creştere, de asemenea, un risc in crestere este cel de greenwashing, adică raportări incorecte/manipulate în domeniul sustenabilităţii numai...

Taxele prea mari pe salarii au scos mii de români în stradă

Delegaţia Blocului Naţional Sindical a cerut luni reprezentanţilor Ministerului Finanţelor măsuri privind reducerea fiscalităţii pe muncă şi demararea de urgenţă a unei reforme fiscale,...

Ce este o stație de acumulator portabil și cum o poți folosi

Dacă ești pasionat de camping sau excursii în natură, cu siguranță vei considera achiziția unei stații de acumulator portabil o adevărată investiție. Chiar și...
Ultima oră
Pe aceeași temă