11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCine vrea să confiște protestele din stradă

Cine vrea să confiște protestele din stradă

Protestele au continuat și în acest final de săptămână, deși la o intensitate mai redusă, probabil în așteptarea anunțului președintelui Klaus Iohannis referitor la numirea unui nou premier.

Vineri au fost la București 5.000  de persoane, iar o zi mai târziu s-au strâns în jur de 3.000. După cinci zile de mitinguri, au apărut primele încercări de transformare a mișcărilor în inițiative politice și de deturnare a sensului protestelor care au dus la demisia premierului Victor Ponta.

Partidul prietenilor

Partidul Noua Revoluție al avocatului Marius Coltuc vrea o schimbare radicală și rapidă, iar cei chemați să o facă nu trebuie să fi fost membri de partid după Revoluție ori membri ai Partidului Comunist.

Intenții bune, dar mai degrabă idealiste

Vineri s-a anunțat că un nou partid politic – „Partidul Colectiv“ – este în curs de organizare la Timişoara. Iniţiatorul său, Cosmin Mirişan, un tânăr absolvent al Facultăţii de Drept, a declarat că această formaţiune politică se naşte „din nevoia oamenilor de a scăpa de corupţie“. Membrii partidului sunt chemați să fie toți cei care au dat “like“ paginilor de Facebook legate, într-un fel sau altul, de drama din clubul Colectiv.

În același timp, un grup de prieteni din București, majoritatea cu joburi în IT, a înființat pagina „Partidul Naţional Colectiv“.

Aceștia precizează că nu sunt membri ai vreunui partid sau adepţi ai vreunei ideologii politice şi că au prieteni răniţi grav în Colectiv. Pagina de Facebook a obţinut peste 4.100 de like-uri.

Revoluționari și sportivi

În stradă lucrurile au fost mai complexe. Astfel, sâmbătă seară au apărut în piață membrii galeriilor care au mai fost implicați, sub acoperire, pe agenda politică.

S-a spus, de exemplu, că UNPR a chemat galeria lui Dinamo la lansarea candidaturii pentru președinție a lui Victor Ponta. Sâmbătă a existat un conflict, care a rămas la nivel verbal, între un grup de manifestanţi conduşi de luptătorul K1 Daniel Ghiţă şi un grup de suporteri, cărora cei dintâi le-au strigat că “Piaţa nu e stadion“.

Ca de obicei, acolo unde sunt proteste apar și revoluționari. Vineri, în fața Teatrului Național, a apărut o scenă pe care au încercat să urce mai mulți manifestanți pentru a se adresa mulțimii, care i-a huiduit. Se pare că scena, dar și echipamentele de sonorizare ar fi fost închiriate de către Teodor Mărieș, președintele organizației de revoluționari „21 Decembrie 1989“.

Pe de altă parte, la PSD a existat o întrunire condusă de Codrin Ștefănescu, care a pus în scenă propria consultare cu „societatea civilă“, pe care o controlează de ani buni și alături de care au organizat protestele din ianuarie 2012, în urma cărora USL a ajuns la putere. Printre cei prezenți s-a aflat Petre Răcănel (prezent și la proteste), care în urmă cu doi ani de zile a avut inițiativa acordării a trei „diplome de excelență“ unor diplomați din cadrul ambasadei Rusiei, dar și Dumitru Dincă.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă