14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialCe spune Cioloş despre cazul familiei din Norvegia

Ce spune Cioloş despre cazul familiei din Norvegia

Premierul Dacian Cioloş a comentat, miercuri, cazul familiei române a căror copii au fost luaţi de autorităţile din Norvegia, afirmând că situaţia este “sensibilă”, iar România nu poate insista, pentru a nu lăsa impresia unor presiuni, având în vedere că trebuie respectată legislaţia norvegiană.

“Situaţia este sensibilă pentru că, dacă facem presiuni prea mari şi insistăm prea mult, autorităţile norvegiene au acţionat pe baza unei legislaţii norvegiene care este foarte strictă din acest punct de vedere, al protecţiei copiilor. (…) Important e să păstrăm legătura, dar să nici nu lăsăm impresia unei presiuni, care se poate întoarce împotriva familiei respective şi eficienţei cu care putem acţiona”, a afirmat premierul, într-o emisiune la postul Antena 3.

Cioloş a spus că inclusiv familia a cerut “discreţie” în acest caz, dar a dat asigurări că autorităţile din România sunt în permanent contact cu familia. “MAE, prin ambasadă, este în contact cu familia încă din momentul în care au început problemele. (…) Acordă ambasada inclusiv asistenţă juridică familiei respective. E în contact cu autorităţile norvegiene. Am avut chiar astăzi (miercuri – n.r.) o discuţie în acest sens cu ministrul Comănescu”, a spus prim-ministrul.

Premierul a afirmat că autorităţile vor folosi toate mijloacele eficiente la îndemână, “inclusiv statutul nostru de membru UE”, însă a subliniat că trebuie avută în vedere legislaţia norvegiană în acest caz.

Un român şi soţia lui norvegiană despărţiţi de copiii-lor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că, prin Ambasada României la Oslo, cunoaşte şi monitorizează cu atenţie situaţia familiei cetăţeanului român ai cărui cinci copii minori au fost preluaţi de către autorităţile de protecţie a copilului din Norvegia.

Într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX, MAE informează că misiunea diplomatică română la Oslo s-a aflat în contact permanent cu familia în cauză pentru acordarea de sprijin şi asistenţă consulară şi că a întreprins demersuri relevante pe lângă oficiali din Ministerul norvegian al Afacerilor Externe şi din Parlamentul Norvegiei.

În România, Ministerul Afacerilor Externe a informat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie despre acest caz şi a organizat consultări interinstituţionale pentru evaluarea posibilităţilor de sprijin şi intervenţie la nivel bilateral.

”Părinţii minorilor au angajat pe cont propriu un avocat specializat în soluţionarea unor astfel de cazuri, care îi reprezintă în cadrul procedurilor judiciare aflate pe rolul instanţelor locale competente, având ca obiect exercitarea autorităţii părinteşti asupra celor 5 copii. Având în vedere solicitarea expresă a familiei în cauză de a se evita mediatizarea detaliilor cazului, MAE nu este în măsură să ofere informaţii suplimentare”, se arată în comunicat.

MAE subliniază că Ambasada României la Oslo urmăreşte îndeaproape evoluţia cazului şi este pregătită în continuare să ofere asistenţa consulară necesară, în limitele competenţelor legale şi cu respectarea cadrului legislativ norvegian, care cuprinde dispoziţii şi norme procedurale specifice, diferite de legea română, în ceea ce priveşte domeniul protecţiei drepturilor copilului.

Copiii familiei românului Marius Bodnariu, inginer IT, şi soţiei sale norvegiance Ruth, asistentă medicală, au fost luaţi de la părinţi de Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia, Barnevernet, în noiembrie, după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecţii fizice de la părinţi. De asemenea, părinţii ar fi suspectaţi de îndoctrinarea religioasă a copiilor.

Cei cinci copii au fost plasaţi în trei familii-surogat, iar de curând a fost deschisă procedura adopţiei internaţionale pentru ei, potrivit reprezentanţilor familiei.

Daniel Bodnariu povesteşte că pe 16 noiembrie a avut loc o tragedie pentru familie. După ce le-au luat pe fete de la şcoală, reprezentanţii Protecţiei Copilului au mers acasă la soţii Bodnariu, i-au luat şi pe cei doi băieţi, mai mici, iar pe părinţi i-au supus unui interogatoriu în urma cărora ar fi stabilit că nu sunt periculoşi.

“S-au purtat cu ei de parcă ar fi fost nişte criminali. Pe 17 noiembrie aşteptau copiii acasă, că aşa li s-a spus. Seara au venit patru poliţişti să ia bebeluşul de trei luni. Este un drept fundamental al mamei de a nu fi despărţită de bebeluşul pe care îl alăptează”, a spus Daniel Bodnariu, precizând că acum părinţii îşi pot vedea copiii de două ori pe săptămână câte două ore, însă pe băieţi numai mamei îi este permis să îi vadă.

El a mai precizat că părinţilor li se va face anchetă socială în februarie, dar între timp au fost anunţaţi că se deschide procedura de adopţie internaţională pentru copii. Copiii au fost deja plasaţi în trei familii din două oraşe.

“Nu înţelegem de ce a fost necesar să se folosească aceste măsuri extreme. Vrem să rămânem alături de ei până când acest caz se va rezolva. Cerem explicaţii privind aceste decizii care încalcă chiar şi legile lor”, a mai spus Bodnariu..

 

Cele mai citite

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

Zgonea (ANCOM): Sectorul de poştă şi curierat ar putea ajunge la o cifră de afaceri de un miliard de euro

Sectorul de poştă şi curierat este în plină dezvoltare şi ar putea ajunge la o cifră de afaceri de un miliard de euro în...

Viceprimar al sectorului 3, plângere la DNA, împotriva lui Robert Negoiță

Lucian Judele, viceprimarul Sectorului 3, a mers, astăzi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), unde a depus o plângere împotriva lui Robert Negoiţă, pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă