11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialCioloş, despre criza refugiaţilor: state UE au impresia că nu sunt ascultate

Cioloş, despre criza refugiaţilor: state UE au impresia că nu sunt ascultate

Prim-ministrul Dacian Cioloş a declarat, într-un interviu acordat publicaţiei franceze www.ouest-france.fr, că statele Uniunii Europene trebuie să discute problema integrării imigranţilor, fără ca UE să impună de sus ţărilor membre decizii în această chestiune, fapt ce a dat impresia unor state că nu sunt ascultate.

Dacian Cioloş a spus că Uniunea Europeană nu trebuie să se baricadeze în faţa fluxului migrator dar, concomitent, trebuie să consolideze integritatea frontierelor sale şi să arate că poate control procesul. ”Nu trebuie să ne baricadăm. În acelaşi timp însă, trebuie asigurată protecţia frontierelor europene. Este un element de bază pentru a arăta coerenţa proiectului european. Nu baricadelor şi da protecţiei frontierelor, cu un control al fluxurilor migratorii”, a spus prim-ministrul pentru www.ouest-france.fr, potrivit News.ro.

El a avertizat că impunerea unor soluţii a dat impresia anumitor state membre că nu sunt ascultate la nivelul Uniunii, referindu-se la cotele obligatorii de refugiaţi. ”Unii au încercat să-şi impună soluţiile proprii. Există astăzi state membre care au impresia că nu sunt ascultate. Nu ajunge să pui o cifră şi repartizezi cote între ţări. Trebuie să discutăm de capacitatea noastră de a integra aceşti migranţi. Uitaţi-vă la problemele din anumite metropole europene. Astăzi, se iau decizii dar ele nu sunt aplicate. Se dă impresia că Europa este un sistem care impune de sus în jos, fără dezbatere. Nu aşa se creează încredere”, a declarat Cioloş.

Referitor la reuniunea de la Bratislava a Consiliului European, din 16 septembrie, Cioloş a spus că Uniunea trebuie să vină cu proiecte care să crească gradul său de coeziune şi nu să creeze un nucleu dur de state membre care relanseze construcţia europeană.

”Europa va fi relansată cu proiecte care să adune europenii şi nu să-i separe în blocuri de interese. Ce interesează oamenii este cum creăm condiţiile creşterii economice pentru a asigura prosperitatea. Cum să colaborăm pentru a asigura securitatea. Se vede presiunea terorismului, a imigraţiei, toate astea îngrijorează cetăţenii europeni (…) Bratislava poate fi un punct de plecare în jurul subiectelor care ne unesc”, a mai spus Cioloş.

Cele mai citite

Șoferii români preferă mașinile la mâna a doua din Germania, potrivit unui studiu

Multe mașini la mâna a doua sunt importate dintr-o țară în alta pentru a satisface cererea locală de vehicule rulate. Germania, Franța, Belgia și...

Prețului RCA-ului, plafonat. Transportatorii acuză că este o păcăleală

Prețurile RCA ar putea rămâne plafonate până la 30 iunie 2024. Este propunerea Ministerului de Finanțe, care a pus aseară în dezbatere publică un proiect de hotărâre...

Premierul României, mesaj de Ziua Unirii cu Basarabia: “Istoria secolului trecut ne-a croit din nou destine diferite”

Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România, 27 martie, mesaj în care afirmă că "Istoria secolului trecut...
Ultima oră
Pe aceeași temă