11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCioloș: Guvernul viitor și Parlamentul își vor pune amprenta asupra Legii salarizării...

Cioloș: Guvernul viitor și Parlamentul își vor pune amprenta asupra Legii salarizării unitare

Premierul Dacian Cioloș le-a transmis, miercuri, reprezentanților confederațiilor patronale și sindicale reunite în Consiliul Național Tripartit că discuțiile pe marginea Legii salarizării unitare vor continua, însă obiectivul nu este ca această lege să fie adoptată în acest mandat și că viitorul Guvern și noul Parlament își vor pune amprenta asupra acestui document.

"Înțeleg că există o majoritate largă a partenerilor sociali care este de acord să lucreze pe acest proiect, dar, pe de altă parte, pornim la această activitate conștienți că obiectivul nu este de a-l adopta în acest mandat și că viitorul Guvern și Parlament își vor pune amprenta asupra acestui document", a afirmat premierul Dacian Cioloș, potrivit unui comunicat al Guvernului remis Agerpres, după reuniunea Consiliului Național Tripartit care a avut loc miercuri la Palatul Victoria.

Conform comunicatului, premierul a transmis că Executivul nu intenționează să promoveze alte ordonanțe de urgență pentru noi corecții în sistemul de salarizare, întrucât acestea ar afecta fondurile care ar putea fi alocate finanțării noii Legi a salarizării unitare.

"Dacă cineva se așteaptă să venim cu noi ordonanțe, nu cred că e bine. Nici nu e momentul și nici nu cred că astfel de intervenții legislative ar rezolva anumite lucruri. Cred că ar fi bine să avem o abordare onestă și să evităm să potențăm mișcări care nu sunt constructive și nu duc la progres. Înțeleg nemulțumirile, consistența lor, dar este onest să vă spunem ceea ce putem face și ceea ce nu putem face. Nu este o soluție să blocăm țara în campanie electorală, pentru că nu cred că va avea cineva de câștigat și o abordare de acest fel nu va ajuta la un progres în perioada următoare", a precizat prim-ministrul.

În ceea ce privește stabilirea salariului minim pentru 2017, premierul Dacian Cioloș a apreciat că primele rezultate ale grupului de lucru constituit la Ministerul Muncii pot fi un punct de plecare. "Stabilirea pentru anul viitor a salariului minim pe economie trebuie să fie rezultatul unei mobilizări din partea sindicatelor și a patronatelor, pentru a putea avea discuții consistente, mediate în mod activ de Guvern", a precizat șeful Executivului.

La rândul său, ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a declarat, conform sursei citate, că până la sfârșitul lunii octombrie va avea date parțiale din studiul de impact aflat în lucru și că va exista o nouă întâlnire pentru a evalua progresele făcute pentru a putea fundamenta și proiecta un mecanism transparent de stabilire a salariului minim brut garantat în plată, care să țină cont și de impactul socio-economic al acestuia.

Dragoș Pîslaru a precizat că rezultatele acestui studiu vor permite grupului de lucru să ia decizii fundamentate și să faciliteze dialogul dintre Guvern și partenerii sociali în ceea ce privește stabilirea salariului minim. La întâlnirea desfășurată la Palatul Victoria au mai participat ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și ministrul Educației, Mircea Dumitru.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă