19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Circ la ICCJ pentru anularea condamnării lui Voiculescu și salvarea averii...

UPDATE. Circ la ICCJ pentru anularea condamnării lui Voiculescu și salvarea averii familiei. Inalta Curte nu a căzut în CAPCANĂ

UPDATE

Încercarea lui Dan Voiculescu de a scăpa de pușcărie și de a salva de la confiscare 60 de milioane de euro a eșuat: Înalta Curte de Casație și Justiție a respins cererea de strămutare a judecării contestației în anulare a condamnării lui DAN VOICULESCU în dosarul ICA de la Curtea de Apel București la o altă curte din apropierea Capitalei.

Voiculescu a fost condamnat la 10 ani pușcărie, iar în decizie instanța a dispus recuperarea  prejudiciului de 60 de milioane de euro prin măsuri speciale, luate în premieră. Între măsurile speciale se află și  desemnarea șefei DNA, Codruța Kovesi, pentru supraveghertea instituțiile statului îndrituite cu confiscările, cum ar fi ANAF. De asemenea, a sesizat Oficiul Național pentru Prevenirea Spălării Banilor și instituții similare internaționale cu care România are acorduri de colaborare.

În plus, instanța a dat sfoară-n lume, prin instituții specializate, pentru depistarea conturilor familiei Voiculescu cu scopul de a se confisca banii proveniți din acțiuni ilegale.

Prin decizia anunțată astăzi de Înalta Curte, contestația în anulare va fi judecată la Curtea de Apel București, potrivit competențelor conferite de noile coduri penale, nu la altă Curte din proximitate, cum ar fi Curtea de Apel Galați, unde clientela PSD are, de obicei, câștig de cauză.

Un exemplu clar de protecție la Curtea de Apel Galați poate fi considerat modul în care baronul PSD Bunea Stancu, acuzat de mai multe fapte de corupție în calitate de președinte al Consiliului Județean Brăila,  a tot scăpat de arestarea preventivă, deși a luat legătura cu inculpații din dosar pentru a le da instrucțiuni, motiv clar de arestare preventivă, stipulat expres in legea penală.

​—

Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiță Mateuț, s-a certat, miercuri, cu magistrații Înaltei Curi de Casație şi Justiție care judecau strămutarea constestației în anulare de la Curtea de Apel București la o altă Curte din țară, formulată în dosarul ICA, în care oligarhul a fost condamnat definitiv la 10 ani închisoare pentru spălare de bani.

Prin contestația în anulare se urmărește ștergerea condamnării definitive a lui Voiculescu și a condamnărilor celorlalți 11 inculpați condamnați definitiv pentru privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), privatizare prin care statul a pierdut circa 60 de miloane de euro.

Mateuț s-a enervat la ședința de ieri, când una dintre judecătoarele din complet l-a întrebat de ce susține că magistrații Curţii de Apel Bucureşti ar fi imparțiali și nu ar judeca obiectiv o contestație în anulare.

Avocatul a dat replica folosind un limbaj agresiv, însă președintele instanței l-a pus la punct, atenționându-l că nu respectă solemnitatea unei ședințe de judecată. Mateuț s-a calmat, după care a explicat temeiul pentru care cere strămutarea judecării contestației în anulare.

Între altele, Mateuț a susținut că instanța supremă ar fi obligată să strămute judecarea anulării condamnării lui Voiculescu la o altă Curte de Apel din țară deoarece Curtea de Apel București nu ar fi imparțială. Motivul imparțialității: conducerea acestei instanțe ar fi dispus, fără respectarea legii, înființarea unui nou complet, format din  Camelia Bogdan și Alexandru Mihalcea, magistrați care ulterior au dat pedepse grele membrilor lotului Dan Voiculescu în dosarul ICA.

De asemenea, Mateuț a mai susținut că, înainte să facă publică motivarea condamnării, judecătoarea Bogdan ar fi redactat, într-o revistă de specialitate ( juridice.ro-nn) un articol în care ar fi redat fragmente din motivele pentru care ea a pronunțat condamnarea la 10 ani a lui Dan Voiculescu, ceea ce, în viziunea avocatului, l-ar fi influențat pe celălalt magistrat, Alexandru Mihalcea. Avocatul a pierdut din vedere faptul că inculpații din lotul Voiculescu-ICA au fost condamnați printr-o hotărâre luată în unanimitate ( adică și de Alexandru Mihalcea), iar acea hotărâre a fost anunțată public înainte de apariția articolului  Cameliei Bogdan în revista de specialitatea

Dacă o instanță de Curte de Apel din țară anulează condamnarea, automat, pe lângă faptul că scapă de închisoare, Dan Voiculescu își salvează și averea, cei 60 de milioane de euro nemaiputând fi confiscați.

Reamintim că, pe lângă Dan Voiculescu, în dosarul privatizării frauduloase a ICA au mai fost condamnați, între alții Sorin Pantiș ( director general executiv GRIVCO SA – 7 ani închisoare; Gheorghe Mecincopschi ( director general ICA, membru în CA) -8 ani; Corneliu Popa ( director ADS) -8 ani închisoare.

Cele mai citite

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă