12.8 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialCiudata încrengătură din ancheta de corupție a fostului copreşedinte al PNL. Un...

Ciudata încrengătură din ancheta de corupție a fostului copreşedinte al PNL. Un fost general SRI, veriga banilor din dosarul Blaga

Dan Constantin Grigoriu a fost arestat preventiv în anii ‘90, pentru contrabandă cu motorină, şi a fost condamnat pentru un credit luat de la Bancorex. DNA susţine că ar fi intermediat şpaga pentru fostul lider al PNL.

Direcția Națională Anticorupție l-a trimis în judecată, săptămâna trecută, pe Vasile Blaga pentru trafic de influență. Acesta este acuzat că între 2011 şi 2012 „a primit în patru rânduri, de la o societate comercială repre-zentată de inculpatul Berdilă Horațiu Bruno, suma totală de 700.000 euro, în schimbul exercitării influenței prin intermediul inculpatului Ștefan Gheorghe asupra unei persoane care a deținut consecutiv funcții de conducere la două companii naționale, astfel încât firma reprezentată de Berdilă Horațiu Bruno să obțină contracte la cele două companii naționale. Suma a fost primită prin intermediul inculpatului Ștefan Gheorghe, vicepreședintele respectivei formațiuni politice (500.000 euro), și printr-un alt intermediar (200.000 euro)”, se arată într-un comunicat al instituției.

Astfel, potrivit surselor judiciare, fostul primar al municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ştefan, ar fi făcut un denunț complet la DNA în care a relatat cum i-ar fi dus lui Vasile Blaga, în sediul PDL din strada Modrogan, bani de la firma Romsys pentru finanțarea campaniei electorale a PDL. 

Politicianul a negat acu-zațiile, însă omul de afaceri Horațiu Bruno Berdilă și Gheorghe Ștefan, care se află în închisoare pentru dosarul Microsoft, și-au recunoscut faptele. Primarul ar fi po-vestit anchetatorilor că, într-o întâlnire a liderilor PDL, Vasile Blaga le-ar fi spus ca la numirea directorilor de companii de stat să fie propuse persoane care sunt dispuse să accepte încheierea de contracte cu anumiţi afa-cerişti. Aceștia din urmă ar fi plătit la schimb 10% din valoarea înțelegerilor, bani ce trebuiau aduși la sediul partidului din Modrogan, în euro.  Horațiu Berdilă ar fi declarat procurorilor DNA că „Pinalti” i-ar fi spus că acest comision putea ajunge chiar şi la 25%.

Aici intervine cel de-al doilea intermediar menționat de procurorii anticorupție. Potrivit acelorași surse judiciare, Vasile Blaga ar fi primit de la Horațiu Berdilă, prin intermediul afaceristului Dan Constantin Grigoriu, o parte din cei 700.000 de euro. De fiecare dată, banii ar fi fost înmânați de către afacerist secretarei lui Vasile Blaga, la cererea politicianului, conform acuzațiilor.

Cine este al doilea intermediar

Numele lui Dan Constantin Grigoriu a apărut pentru prima dată în spațiul public în anii ’90, atunci când, potrivit presei vremii, ar fi fost arestat pentru contrabandă de motorină, în „Afacerea Jimbolia“ (1994-1995). La momentul respectiv, chiar şi SRI a fost acuzat că ar fi încălcat embargoul impus fostei Iugoslavii prin trafic de combustibil. Legătura nu este întâmplătoare. Dan Constantin Grigoriu este absolvent al Școlii de Ofițeri de Securitate de la Băneasa (actuala Academie de Informații a SRI), având gradul de general în rezervă. Iar potrivit apropiaţilor săi ar fi fost instructorul unei grupe de studenți din care făcea parte și actualul director adjunct al Serviciului Român de Informaţii Florian Coldea. 

Mai mult, Dan Constantin Grigoriu ar fi înfiinţat, împreună cu generalul (r) Victor Marcu, firma DigiSign SA, specializată în tehnologii de securizare a informaţiilor şi furnizează servicii de certificare şi „semnătură electronică“. Prin reţelele DigiSign, afaceriştii sau instituţiile pot comunica şi încheia tranzacţii securizate şi confidenţiale, potrivit EvZ. Victor Marcu a absolvit, la rândul său, în 1968, Şcoala de ofiţeri de Securitate de la Băneasa şi a activat în Securitatea comunistă până în 1989. 

În ’92 e transferat în SRI şi avansat ca general printr-un decret dat de Ion Iliescu.  

Păienjenişul penal

Dintr-o notă a Tribunalului Vrancea, din 2008, aflăm că magistraţii Judecătoriei Focşani îi obligau „pe inculpaţii Albu Radu şi Dan Constantin Grigoriu, în solidar, la despăgubiri civile în sumă de 1.204.894,27 USD către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului Bucureşti“. Primul dintre inculpați, fost director al Bancorex Vrancea, a fost acuzat că i-ar fi acordat lui Dan Constantin Grigoriu un credit de un milion de dolari fără respectarea condiţiilor impuse de centrala instituției financiare. 

Ulterior, același Dan Constantin Grigoriu a apărut pe lista băieților deștepți de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), fiind pe poziția 15 în top 30 dosare revendicate. Presa a relatat că acesta a primit 20 de milioane de euro despăgubiri în contul unei proprietăți de 10 hectare de teren din orașul Otopeni. Afaceristul ar fi cumpărat drepturile litigioase de la proprietarul real chiar în timpul procesului ce era pe rolul instanțelor, terenul aparținând acum Aeroportului Henry Coandă. Mai mult, Dan Constantin Grigoriu este judecat alături de Sebastian Ghiță în dosarul Tracia Asesoft, un dosar care a împlinit 14 ani pe rolul instanțelor

Cele mai citite

Ultimul pas pentru operaționalizarea IMM Plus, îndeplinit

După aprobarea schemei de ajutor de stat IMM Plus de către Comisia Europeană la 9 aprilie a.c., a fost publicat Ordinul comun care stabilește...

Rezultatele Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40 din 21 aprilie 2024. Numerele câștigătoare și premiile puse în joc

Duminică, 21 aprilie 2024, Loteria Română a organizat noi trageri pentru fiecare din jocurile Loto 6/49, Joker şi Loto 5/40. Rezultate LOTO duminică 21 aprilie...

Nicolae Stanciu, gol și pasă de gol în derby-ul românilor din Arabia Saudită

Căpitanul echipei naționale de fotbal a României, Nicolae Stanciu, a fost esenţial pentru formaţia Damac FC, în meciul câştigat cu scorul de 2-1 în...
Ultima oră
Pe aceeași temă