16.5 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialClooney la marşul de comemorare a genocidului împotriva armenilor

Clooney la marşul de comemorare a genocidului împotriva armenilor

Actorul american şi apărătorul drepturilor omului George Clooney a participat duminică la Erevan la marşul miilor de armeni care au marcat împlinirea a 101 de ani de la genocidul suferit de armenii din Turcia în timpul Primului Război Mondial, informează agenţia France Presse (AFP). 

Pledând de mult timp pentru recunoaşterea ca genocid a masacrării în 1915 a sute de mii de armeni – un milion şi jumătate, potrivit armenilor, în timp ce turcii susţin că au fost ucişi între 300.000 şi 500.000 de armeni – George Clooney a sosit sâmbătă în fosta republică sovietică să se alăture marşului anual. 

Actorul George Clooney, preşedintele armean Serje Sarkissian şi mii de armeni au mărşăluit spre vârful colinei unde este ridicat un memorial al genocidului şi au depus flori la flacăra eternă în memoria victimelor. Servicii comemorative au avut loc în mai multe biserici din ţară. 

George Clooney împreună cu Elie Wiesel sunt co-preşedinţi ai comisiei de selecţie pentru acordarea premiului Aurora pentru trezirea umanităţii (Aurora Prize for Awakening Humanity) iniţiat spre a fi acordat în memoria genocidului armean unor persoane individuale din întreaga lume care îşi asumă riscuri pentru a-i ajuta pe semeni să supravieţuiască. 

Genocidul "face parte din istoria Armeniei şi este, de asemenea, o parte din istoria lumii, nefiind durerea unei singure naţiuni", a spus actorul la sosirea la Erevan. 

Armenii susţin că un milion şi jumătate de bărbaţi, femei şi copii armeni au fost ucişi de turci în timpul Primului Război Mondial de teamă că vor ajuta armata rusă să intre în Imperiul Otoman, şi consideră că a fost vorba despre un genocid. 

Turcii afirmă că armenii au ridicat armele împotriva otomanilor pentru a ajuta forţele ruse să invadeze ţara şi că în aceste ciocniri au fost ucişi între 300.000 şi 500.000 de armeni, precum şi la fel de mulţi turci, menţionează AFP.

Cele mai citite

VIDEO. STB are un nou site. Cum să-l utilizezi

Societatea de Transport București (STB) anunță că are un site nou. “Avem site nou! Intră pe www.stb.ro STB este mai accesibil și în varianta digitală. Începând de...

Cîțu insistă să-l cheme pe Ciolacu la o dezbatere pe teme economice

Fostul premier Florin Cîțu (PNL) îl cheamă cu insistență pe premierul Marcel Ciolacu (PSD) la o dezbatere pe teme economice. În prezent, Cîțu este senator...

Grupul BVB a obţinut un profit în creştere cu 68% în primele trei luni

Grupul BVB a raportat un profit net de 2,96 milioane de lei pentru primul trimestru din 2024, în creştere cu 68%, respectiv 1,2 milioane...
Ultima oră
Pe aceeași temă