13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialRezultatele expertizei tehnice: Zeci de nereguli grave la Clubul Colectiv

Rezultatele expertizei tehnice: Zeci de nereguli grave la Clubul Colectiv

Primăria Sectorului 4 nu a efectuat, în ultimii cinci ani, verificări în localul unde a funcţionat clubul Colectiv, în condiţiile în care a fost schimbată destinaţia spaţiului şi au fost executate lucrări de amenajare fără autorizaţii, se arată în expertiza tehnică realizată de un specialist în construcţii, la cererea procurorilor de la Parchetul General, anunţă Agerpres

În expertiză se arată că nu au fost identificate dovezi că angajaţii administraţiei locale ar fi desfăşurat, cel puţin în ultimii cinci ani, activităţi de inspecţie şi control în spaţiul unde au funcţionat succesiv trei cluburi, ultimul fiind Colectiv. 

De asemenea, expertiza nu a identificat acte de control sau măsuri dispune din punct de vedere al respectării legislaţiei nici din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti şi nici din partea Inspectoratului de Stat în Construcţii Bucureşti. 

Localul din strada Tăbăcarilor, nr. 7, a fost închiriat în anul 2014 de către SC Colectiv de la SC Pionierul SA, după ce anterior chiriaşi au fost SC Music Hall SRL (2013-2014) şi clubul Salsa (2013). 

Iniţial, incinta respectivă a avut ca destinaţie producţia, schimbată înainte de anul 2013 în “club/discotecă/bar”. Schimbarea destinaţiei spaţiului a fost făcută fără o autorizaţie în acest sens, aşa cum rezultă din documentele depuse de Primăria Sector 4 şi ISU. 

Expertul susţine că la schimbarea destinaţiei unui spaţiu este obligatorie depunerea documentaţiei pentru obţinerea Certificatului de Urbanism, conform Legii 50/1991. Primăria Sectorului 4 declară însă că nu există înregistrată nicio cerere în această privinţă. 

Obligaţia de a depune cerere pentru obţinerea autorizaţiei de construire, care în mod normal îi revine proprietarului, apare în cazul clubului Colectiv ca fiind transferată chiriaşului prin contractele de închiriere, care declară ce activităţi urmează să desfăşoare în spaţiul închiriat şi preia responsabilitatea efectuării tuturor demersurilor pentru îndeplinirea cerinţelor legale. 

Schimbarea destinaţiei obligă la întocmirea unor proiecte tehnice, a unor scenarii de evacuare în caz de incendiu sau dezastru. Expertiza reţine că schimbarea destinaţiei spaţiului în sens efectiv a fost realizată de cei trei chiriaşi succesiv, iar primii doi au realizat şi lucrări de construcţii pentru a asigura posibilitatea derulării activităţii declarate, însă toate lucrările nu apar ca îndeplinind cerinţele legale. 

În acelaşi timp, expertiza nu identifică nicio măsură luată de instituţiile abilitate, în sensul constatării situaţiei de fapt şi dispunerii de intrare în legalitate pe tot parcursul funcţionării celor trei cluburi. 

Din planşele foto şi site-urile celor trei cluburi, precum şi ale executantului ultimei serii de lucrări, expertul reţine că instalaţiile de ventilaţie, subpanta, spaţiile anexe, parapetul barului, instalaţiile electrice sanitare şi zidirea golurilor ferestrelor au fost într-o anumită formă realizate de către Music Hall. 

Documentul de peste două sute de pagini indică şi principala cauză pentru care cei 63 de tineri au decedat în urma incendiului din 30 octombrie 2015. Potrivit expertizelor efectuate, cei prezenți în clubul Colectiv nu au putut fi evacuați prin ușile de pe latura stângă, pentru că acestea nu asigurau accesul în exterior, ci conduceau într-un spațiu în care se desfășura un alt eveniment. În plus, buretele din interiorul clubului nu avea nicio caracteristică ignifugă şi era de opt ori mai ieftin decât modelele rezistente la foc. 

Până în 2013, accesul în localul unde a funcţionat Colectiv se realiza prin spaţiul ocupat şi acum de clubul Salsa, respectiv prin uşile identificate ca fiind blocate. După ce localul a fost preluat de Music Hall, accesul s-a realizat din curtea interioară prin golul în zidărie preexistent, în faţa căruia a fost amplasat containerul de marfă cu rol de loby. 

Amplasarea containerului şi alte modificări şi îmbunătăţiri au fost realizate de Music Hall, prin intermediul firmei SC Luxory Media SRL, fără proiect şi fără autorizaţii. Prin această din urmă firmă au fost realizare lucrări de antifonare, montaj tavan fals şi amplasare container. 

După ce SC Colectiv a preluat localul, în 2014, au fost realizare lucrări de îmbunătăţire şi igienizare, însă declaraţiile de la dosar sunt neconcludente şi uneori contradictorii cu privire la maniera în care au fost alese soluţiile tehnice şi materialele, iar expertul nu a putut identifica existenţa vreunui proiect, cu atât mai puţin avize şi autorizaţii. 

 

 

 

Cele mai citite

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă