10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăLifestyleFoodCentrul Vechi, la trei zile după incendiul din Colectiv: atmosferă sobră şi...

Centrul Vechi, la trei zile după incendiul din Colectiv: atmosferă sobră şi oameni tăcuţi

Cluburile din Bucureşti şi-au închis uşile pe perioada doliului naţional, după tragedia din clubul Colectiv. La trei zile după incendiu, angajaţii cluburilor şi teraselor se tem să vorbească. O chelneriță a mărturisit că are coşmaruri, iar un tânăr a spus că se teme că va rămâne fără loc de muncă. 

Luni după-amiaza, maxim 20 de mese din Centrul Vechi erau ocupate. De obicei, pe străzile din Centrul Vechi, chiar şi într-o zi de luni, muzica este dată tare, iar, atunci când se deschid uşile barurilor, se aud râsete şi voie bună. Astăzi, însă, atmosfera era una tristă. Erau puţini oameni aşezaţi la mese, în grupuri mici, se vorbea încet şi muzica era în surdină.

Citeşte şi: Trei zile de la tragedia din Colectiv. Bilanțul morților a ajuns la 31. Familiile îndoliate vor primi câte 5.000 lei. Patronii clubului, acuzați de ucidere din culpă

Pe uşile cluburilor, erau mesaje de solidaritate cu victimele incendiului. De asemenea, unele localuri au ales să îşi doneze încasările de vineri seara victimelor incendiului din Colectiv.

„Grupul El Comandante este alături de familiile şi prietenii victimelor din accidentul care a avut loc în clubul Colectiv. Pentru următoarele trei zile toate locaţiile „El Comandante” vor fi închise, în semn de solidaritate, urmând ca pe data de 6 noiembrie, vineri, toate profiturile să fie donate în vederea sprijinirii familiilor afectate”, conform afişului de pe uşa faţa clubului El Dictator.

10 cluburi, închise

Angajaţii cluburilor evitau să vorbească cu presa. La Trinity Club, deşi pe uşă scria că vor închide la ora 23.00, în semn de solidaritate, chelneriţa a spus că este închis. Nu ştia până când.

Pe uşa clubului Bound un afiş îi informa pe oameni că clubul este închis. Un angajat al localului mi-a spus că nu este ceva definitiv, doar pe perioada doliului naţional.

Citeşte şi: Cum se pot face donații pentru victimele incendiului din Colectiv

S-Club a anunţat, tot printr-un afiş, că clubul este închis pe perioada doliului naţional. 

The Bankers, Pure, Freddo, Bound, Vintage Pub, Club A, El Comandante, Finnish şi Trinity şi-au suspendat activitatea pe perioada doliului naţional. De asemenea, luni, patronul clubului Expirat a anunţat că va închide clubul definitiv. 

Petiţie pentru închiderea Centrului Vechi

Angajaţii din terasele şi cluburile din Centrul Vechi au păreri diferite cu privire la ce ar trebuie să facă autorităţii pentru a preveni pe viitor astfel de tragedii. 

O angajată a unei terase din Centru, care a preferat să rămână anonimă, mi-a spus că a semnat petiţia pentru închiderea Centrului Vechi. Crede că soluţia pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete este închiderea temporară a Centrului Vechi pentru consolidarea clădirilor şi dotarea cluburilor cu toate măsurile de siguranţă necesare. Tânăra a mărturisit că, deşi nu a fost în clubul Colectiv în noaptea incendiului, acum are coşmaruri şi îşi închipuie cum ar reacţionat dacă ar fi fost ea acolo.

Citeşte şi: Ministerul Muncii va acorda 5.000 de lei fiecărei familii îndoliate

Colegul ei, însă, a atras atenţia că dacă se închide Centrul Vechi, el rămâne fără loc de muncă. Mai mult, s-a arătat convins că, controalele autorităţilor sunt de moment şi că scandalul izbucnit în urma incendiului şi revoltarea oamenilor se vor stinge curând.

Primul pas-interzicerea fumatului în spaţii publice

Un alt angajat a respins categoric soluţia închiderii Centrului Vechi şi a spus că pompierii şi primăriile au acum datoria să meargă în cluburi nu pentru a da amenzi ci pentru a-i învăţa pe patronii cluburilor ce măsuri de siguranţă trebuie luate. Bărbatul a spus că amenzile sunt în acest moment tardive şi că cel mai important este ca oamenilor să li se facă un instructaj serios cu privire la măsurile de siguranţă şi se se asigure în mod constant că sunt respectate.

Tânărul a declarat că primul pas care ar trebui să fie luat de autorităţi este interzicerea fumatului în spaţii publice. 

„Dar învăţat aşa cum ne învăţa pe noi la şcoală. Cu tras de urechi. Să fie o lecţie pe care să nu o mai uite. Acum taie în carne vie şi pentru ce?”, a spus bărbatul, care a subliniat că lucrează în Centrul Vechi de mai mulţi ani.

Citeşte şi: După tragedia din clubul Colectiv, IGSU va primi noi atribuţii. Ce decizie pregăteşte Guvernul

De asemenea, tânărul a atras atenţia că Centrul Vechi nu este doar un loc al distracţiei, este şi locul în care sute de oameni îşi câştigă existenţa, îşi plătesc chiriile şi îşi trimit copiii la şcoală. „Ce o să se întâmple cu ei acum dacă se închid toate cluburile?”, s-a întrebat bărbatul. 

Bilanţul victimelor care au murit în incendiul din Colectiv a ajuns la 31 de persoane. De asemenea, alte 137 de persoane sunt internate, dintre care mai bine de jumătate sunt în stare gravă şi foarte gravă. Ministerul Public a anunţat că va acorda un ajutor de 5.000 de lei familiilor victimelor incendiului. 

De asemenea, patronii clubului Colectiv sunt, în prezent, suspecţi pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. 

Cele mai citite

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...

Diversitatea ochelarilor: opțiuni remarcabile care îți atrag atenția

În căutarea perechii perfecte de ochelari, oamenii descoperă o gamă largă de opțiuni care depășesc simpla corectare a vederii. Dincolo de funcționalitatea lor esențială,...

VIDEO. Cătălin Cîrstoiu: “Îmi pare rău că nu l-am ascultat pe Traian Băsescu”

Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun PSD - PNL la Primăria Capitalei, a vorbit, înt-o conferință de presă, despre expunerea publică ce i-a adus "mult rău"...
Ultima oră
Pe aceeași temă