9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCluj Arena ar putea intra în insolvență

Cluj Arena ar putea intra în insolvență

Consiliul Județean Cluj a cerut insolvența Cluj Arena, deoarece stadionul a adunat datorii de peste 12 milioane de lei, provenite din neplata unor impozite către Primărie, potrivit Mediafax.

Mai mult, șeful CJ, Mihai Seplecan, a explicat că ”dacă se intră în faliment, se șterge datoria”, iar stadionul va putea fi trecut în domeniul public.

 

Directorul societății care administrează stadionul, SC Cluj Arena SA, Radu Rațiu, a declarat, miercuri, că insolvența este cerută de Consiliul Județean (CJ) Cluj, în urma unui raport al Curții de Conturi, care a relevat că societatea are datorii de peste opt milioane de lei rezultate din neplata unor impozite către Primăria Cluj-Napoca, la care se adaugă patru milioane lei penalități.

Citește și: Corpul de control al lui Ponta verifică afacerea Cluj Arena

Rațiu spune că, în cazul în care se va declara insolvența, Consiliul Județean Cluj va pierde orice drept de control asupra stadionului.

“CJ Cluj cere insolvența Cluj Arena după ce un raport al Curții de Conturi a relevat faptul că s-a înregistrat o datorie de 8,5 milioane de lei prin neplata unor impozite pe clădiri către Primăria Cluj-Napoca în perioada 2011 – 2014, la care se adaugă patru milioane de lei penalități. Noi credem că insolvența este cea mai proastă soluție, pentru că, dacă se decide așa ceva, stadionul va fi condus de un administrator special, iar CJ va pierde orice drept de control asupra Cluj Arena. În opinia noastră, CJ Cluj ar trebui să achite acea datorie sau să ne returneze sumele din TVA încasate în urma construirii arenei, care se ridică la 9 milioane de lei, iar cu acești bani am plăti datoria principală. O altă variantă ar fi majorarea de capital a societății”, a spus Rațiu.

Acesta a subliniat că societatea pe care o conduce, ale cărei acțiuni sunt deținute în proporție de 90 % de Consiliul Județean Cluj, nu a achitat impozitul pe clădiri la Primăria Cluj-Napoca de la înființarea stadionului Cluj Arena, din anul 2011, deoarece ”nu s-a considerat firesc să se facă acest lucru”.

”Este o interpretare a legii, am considerat că nu este firesc să se plătească impozit la Primărie, fiind vorba despre clădiri aflate în patrimoniul privat al județului Cluj, unde se desfășoară activități sportive. Noi cu CJ Cluj avem un contract de participaţiune, în care se stipulează că ei vin cu imobilul şi noi cu exploatarea. Noi nu puteam plăti impozit pe clădire şi nici nu puteam înregistra în evidenţa contabilă valoarea terenului aferent, pentru că nu suntem proprietari. Nu avem nici măcar drept de folosinţă a clădirii, iar în ceea ce priveşte terenul nu avem niciun document de la CJ Cluj legat de vreun drept”, a subliniat directorul Cluj Arena, care a adăugat că raportul Curții de Conturi a fost contestat.

Radu Rațiu a menționat că, în momentul de față, activitatea Cluj Arena se desfășoară normal, au loc încasări în urma evenimentelor organizate, dar nu se știe ce se va întâmpla în perioada următoare.

”Cei de la CJ Cluj vor lua o decizie privind situația Cluj Arena în 15 octombrie”, a mai spus Rațiu.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Cluj, Mihai Seplecan, a declarat că, în opinia sa și a unor specialiști, cea mai bună soluție în cazul Cluj Arena este insolvența.

“Nu putem pur şi simplu să alocăm 12 milioane de lei din banii judeţului pentru a plăti aceste datorii. Pentru rezolvarea situaţiei de la Cluj Arena, cea mai bună soluţie este insolvenţa, pentru că dacă se intră în faliment, se șterge datoria. Luăm stadionul şi îl trecem în domeniul public, nu se mai plătesc impozite la Primărie şi vom crea o direcţie în cadrul CJ pentru administrarea stadionului”, a spus Seplecan.

Cluj Arena, care are o capacitate de peste 30.000 de locuri, a fost inaugurat în octombrie 2011, în prezenţa fostului premier Emil Boc şi a fostului ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, investiția, suportată din fonduri județene și guvernamentale, ridicându-se la peste 35 de de milioane de euro.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă