10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialCNSC: USL nu a discutat şi nici nu şi-a asumat desfiinţarea unor...

CNSC: USL nu a discutat şi nici nu şi-a asumat desfiinţarea unor instituţii precum DNA, ANI, CC

Reprezentanţii Consiliului National al Societăţii Civile (CNSC) afirmă că “USL nu a discutat vreodată şi nici nu şi-a asumat desfiinţarea unor instituţii – DNA, ANI, Curtea Constituţională, CNSAS”, iar semnarea proctocolului CNSC-USL “nu înseamnă că platforma cu revendicările CNSC a fost acceptată”, potrivit Mediafax.

 

Într-un comunicat de presă, reprezentanţii CNSC spun că în 14 iulie conducerea USL a semnat un acord de principiu prin care şi-a manifestat “totala disponibilitate” pentru ca din 18 iulie să înceapă discuţii punctuale între reprezentanţi ai USL şi reprezentanţi ai Consiliului Naţional ai Societăţii Civile

Conform sursei citate, joi a avut loc a doua rundă de discuţii între USL şi reprezentanţi ai CNSC, fiind prezentate materiale scrise în domeniul sănătăţii, industriei energetice, educaţiei şi cercetării, justiţiei, ocrotirii mediului şi, “nu în ultimul rând, în legătură cu reparaţiile care se impun în urma hotărârilor abuzive ale Guvernului Boc referitoare la diminuarea plăţii drepturilor cuvenite pensionarilor şi revoluţionarilor”.

“Deoarece în cursul acestei zile (joi-n.r.) , au apărut materiale de presă care au prezentat tendenţios dialogul care a avut loc în ultima perioadă între USL şi CNSC, precizăm că acordul de principiu semnat de conducerea USL nu înseamnă că platforma cu revendicările CNSC a fost acceptată. Discuţiile începute în 18 iulie vor continua, prin întâlniri periodice, urmând a se aborda, punct cu punct, lista obiectivelor propuse. USL nici nu a discutat vreodată şi nici nu şi-a asumat desfiinţarea vreunei instituţii – DNA, ANI, Curtea Constituţională, CNSAS -, aşa cum, în mod eronat, a apărut în unele publicaţii”, adaugă reprezentanţii Consiliului National al Societăţii Civile.

Comunicatul de presă al CNSC este semnat de Dragoş Popovici, preşedinte executiv FSCR, Constantin Manolache, preşedinte ANAP, Felicia Muntean, profesor, şi colonelul Mircea Dogaru.

Premierul Victor Ponta a prezentat, joi, jurnaliştilor, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern, acordul pe care susţine că l-a semnat cu reprezentanţii Consiliului Naţional al Societăţii Civile şi care conţine acordul de principiu al USL pentru lista obiectivelor propuse de structurile Consiliului

Acordul conţine semnăturile celor trei lideri ai USL pentru un text care prevede: “Conducerea Uniunii Social Liberale (USL) este de acord, în principiu, cu lista obiectivelor propuse de entităţile componente ale Consiliului Naţional al Societăţii Civile (CNSC) prin Sindicatul Cadrelor Militare Disponiblizate. Începând cu 18 iulie 2012, până la debutul campaniei electorale parlamentare, fiecare punct va fi redactat de comun acord în formă definitivă, în baza discuţiilor cu reprezentanţii fiecărei structuri a CNSC care l-a propus”.

“Documentul prezentat în media nu are nicio legătură cu USL, întâmplător m-am uitat şi eu acolo şi sunt o mulţime de lucruri aberante. Nu am văzut niciodată acele pagini (cu obiectivele-n.r.), nu le-am semnat niciodată şi nu au nicio legătură cu acordul nostru”, a spus Ponta.

Un document prin care 53 de asociaţii susţineau desfiinţarea CC, ANI şi DNA, însoţit de un acord semnat de liderii USL Victor Ponta, Daniel Chiţoiu şi Daniel Constantin a fost făcut public, joi, premierul precizând că acordul viza doar începerea unor discuţii şi spunând că e o intoxicare tipică PDL.

Acordul menţionează că liderii USL sunt de acord, “în principiu”, cu lista obiectivelor propuse de entităţile componente ale CNSC, prin Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate.

“Începând din 18 iulie 2012, până la debutul campaniei electorale parlamentare, fiecare punct va fi redactat de comun acord în formă defintivă, în baza discuţiilor cu reprezentanţii fiecărei structuri a CNSC care l-a propus”, se mai arată în document.

Consiliul Naţional al Societăţii Civile Româneşti (CNSC) a postat, în 12 iulie pe site-ul său un document intitulat “Lista obiectivelor structurilor membre ale CNSC propuse viitoarei guvernări”, prima pagină a acestuia având sus, în ordine, scris “de acord” şi numele lui Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin.

Organizaţiile membre ale CNSC afirmă că voinţa lor este să obţină, prin orice mijloace legale, schimbarea regimului, adică demisia preşedintelui României, alegeri anticipate separate şi “adoptarea unor măsuri ferme pentru a împiedica fraudarea alegerilor”.

Pentru aceasta ele au un set de obiective imediate, printre care şi restaurarea democraţiei, în acest scop cerând “restaurarea democraţiei constituţionale participative, interzicerea strictă a amestecului Executivului în deciziile Legislativului şi ale puterii judecătoreşti”.

De asemenea, CNSC mai enunţă: “Dreptul la justiţie obiectivă prin interzicerea amestecului Executivului şi politizarea actului de justiţie, desfiinţarea structurilor de poliţie politică de tip stalinist şi a instrumentelor politice tip Curtea Constituţională, ANI, DNA, CNSAS, etc. Încredinţarea atribuţiunilor acestora structurilor statului deja existente”.

De asemenea, CNSC propune respectarea dreptului la reprezentare parlamentară corectă prin anularea restricţiilor de tip poliţie politică şi “lustraţiilor”, a “actualului sistem electoral ticălos şi interzicerea migraţiei parlamentare”, depolitizarea structurilor militare de ordine publică, a învăţământului, justiţiei, TVR şi Radioului naţional, “depolitizarea conducerilor firmelor, societăţilor şi companiilor de stat, introducerea votului uninominal pur şi, în Codul Penal, a unor pedepse mari pentru frauda electorală, mita electorală şi fraudarea votului în Parlament.

Organizaţiile din CNSC mai vor modificarea Constituţiei în sensul acordării dreptului de suspendare a preşedintelui de către cetăţeni, printr-un milion de semnături, selectarea politicienilor pe baze profesionale, morale si diferenţierea politicii de partid de politicile publice, renunţarea la reforma administrativă a judeţelor.

O altă propunere este promulgarea unei legi a răspunderii prezidenţiale ca CA al TVR să aibă în componenţă doi reprezentanţi ai CNSC, iar între membrii Consiliului de administratie ai TVR, dar si între angajaţii instituţiei să nu existe legături de gradul 1 sau 2 de rudenie.

Totodatăm, cer “abrogarea HG-urilor şi OUG-urilor care au stabilit renunţarea la drepturile prevăzute în contractile colective de muncă, sporuri, al 13-lea salariu, tichete de masă, vacanţă, creşă, etc”, dar şi ” acordarea drepturilor ce decurg din Legea Recunoştinţei 341/2004, cu eliminarea situaţiilor discriminatorii, sesizate în normele de aplicare ale acesteia”, precum şi “renunţarea la “marea privatizare”, adică la cedarea de către statul român a ultimelor proprietăţi ale statului”.

CNSC reuneşte 53 de asociaţii, printre care Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR , Fundatia pentru Apararea Cetatenilor impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), Federatia Naţională Unirea a Pensionarilor din România, Federaţia Naţională a Sindicatelor Pensionarilor din România, Sindicatul Tinerilor Profesori , Asociaţia pentru Promovarea Principiilor Europene în Noile Structuri ale Societăţii Române, Asociatia Pro Concordia – Craiova, Asociaţia Proprietarilor pe Legea 112 şi a Chiriaşilor din Casele Naţionalizate, Sindicatul Naţional al Revoluţionarilor, Liga Naţională a Revoluţionarilor din Decembrie 1989, Asociaţia Românilor din Olanda, Federatia UNITESA a Personalului din Învăţământul Universitar, Forumul diasporei de pretutindeni cu sediul la Washington, Asociaţia Nationala a Pensionarilor din Serviciul Auxiliar de Specialitate din Cadrul Instanţelor Judecătoreşti şi Parchetelor, Asociatia Nationala a Aviatorilor Profesionisti, Sindicatul Liber Semnale Rutiere Administraţia Străzilor.

Cele mai citite

Apple va organiza un eveniment în luna mai a anului 2024. Ce pregătește compania

Apple va organiza un eveniment pe 7 mai, a anunțat marți compania, în contextul în care există informații potrivit cărora luna viitoare va lansa...

Parlamentul UE aprobă interzicerea produselor fabricate prin muncă forțată

Parlamentul European a aprobat normele care interzic în UE vânzarea, importul și exportul de bunuri fabricate prin muncă forțată, scrie Reuters. Măsura a fost impusă...

Vreme rea în toată țara, până joi dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi intensificări de vânt, valabilă până joi dimineaţa în...
Ultima oră
Pe aceeași temă