8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCocaină de 1,5 milioane euro, răspândită de români în țări europene

Cocaină de 1,5 milioane euro, răspândită de români în țări europene

Un grup infracţional de români s-a ocupat de transportul a cel puţin 14.863 de grame de cocaină, în valoare de 1.486.300 de euro, în mai multe țări europene. Cocaina era ingerată și transportată în țări precum Olanda către România, Cipru, Franţa, Spania şi Marea Britanie, informează un comunicat al DIICOT.

Din probatoriul administrat în cauză rezultă că pe teritoriul României a acţionat un grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunii de trafic internaţional de droguri de mare risc (cocaină) şi trafic internaţional de droguri de risc (produse cannabice sub formă de haşiş) format din Alina Sandu, concubinul acesteia, cunoscut doar sub pseudonimul de "Emma Boema", şi Leonard-Cristian Tudorache, zis "Tâmplaru", grup infracţional care îşi derula o parte din activităţile infracţionale pe raza judeţului Brăila, zonă de unde îşi racola cărăuşii.

Transportatorii drogurilor erau recrutaţi în general din zonele rurale, din rândul tinerilor fără venituri şi cu educaţie precară. Aceştia erau conduşi la Amsterdam, unde erau puşi în legătură cu Alina Sandu, rezidentă în Olanda, ce are o relaţie de concubinaj cu un cetăţean de culoare, posibil de origine nigeriană, ce se recomanda cu pseudonimul de "Emma Boema".

El şi concubina lui îi instruiau pe cărăuşi cu privire la ingerarea capsulelor cu cocaină, cantităţi ce variau între 500 şi 1.000 de grame, modul de comunicare cu ei şi destinatarul drogurilor, precum şi traseul de urmat. Aceştia primeau sume mici de bani pentru cheltuieli personale, urmând ca la finalizarea operaţiunii să primească aproximativ 10 – 20 de euro/capsulă de cocaină transportată.

În urma investigaţiilor, au fost identificaţi inculpaţii Vasilică Rătunzeanu, Marian Dobriţa, Marius Andrei, zis "Bibică", din judeţul Brăila, precum şi Bianca Gabriela Bîrsan, din Bucureşti, care în perioada ianuarie 2013 – ianuarie 2015 au efectuat mai multe transporturi de droguri în Europa pe relaţia Olanda – Anglia, Olanda – Cipru, Olanda – Franţa, Olanda – Spania şi Olanda – România.

În vara anului 2013, Bianca Bîrsan s-a deplasat în Amsterdam, fiind cazată la locuinţa Alinei Sandu. După circa trei săptămâni, timp în care Bîrsan a acumulat datorii faţă de Sandu, aceasta din urmă i-a propus să transporte capsule cu cocaină, urmând să fie plătită cu suma de 20 euro/capsulă transportată. Bîrsan a fost de acord cu propunerea făcută, asumându-şi rolul de cărăuş, activitate pe care a desfăşurat-o în perioada septembrie 2013 – ianuarie 2014.

În luna decembrie 2013, la solicitarea Alinei Sandu, Leonard-Cristian Tudorache l-a racolat pe vărul său, Vasilică Rătunzeanu, în vederea efectuării de transporturi de droguri către diferite state europene.

După obţinerea acordului lui Rătunzeanu de a se deplasa în Olanda (fără a-i spune iniţial ce fel de muncă va executa), Tudorache i-a asigurat deplasarea pe ruta România – Olanda, plătindu-i contravaloarea biletului de călătorie. Pentru această activitate de recrutate, Tudorache a fost plătit de Alina Sandu cu suma de 200 de euro.

Rătunzeanu a fost apoi determinat de Sandu , concubinul acesteia şi Tudorache să transporte droguri de mare risc în ţări europene. Şi acesta a fost de acord cu rolul propus, îndeplinind funcţia de cărăuş în perioada decembrie 2013 – ianuarie 2015.

Marius Andrei a fost racolat în luna decembrie 2013 de către consăteanul său Vasilică Rătunzeanu, la solicitarea Alinei Sandu. Andrei a îndeplinit funcţia de cărăuş în perioada decembrie 2013 – aprilie 2014, fiind prins de autorităţile cipriote la data de 30 aprilie 2014, pe aeroportul Paphos, în timp ce încerca să introducă în Cipru cantitatea de 970 de grame de cocaină. În prezent acesta execută în Cipru o pedeapsă de 11 ani închisoare pentru faptele sale.

Marian Dobriţa a fost racolat pentru a transporta droguri, în luna mai 2014, tot de Rătunzeanu, un consătean al său, la solicitarea Alinei Sandu. Deplasarea în Olanda a făcut-o împreună cu Rătunzeanu fără a cunoaşte iniţial scopul acesteia şi aflându-l abia la destinaţie. Dobriţa a efectuat un singur transport, în luna mai 2014, către Cipru.

Rolando-Vasile Lepădatu a aderat şi a sprijinit grupul infracţional organizat în cursul anului 2014, la instigarea Alinei Sandu, în scopul de a transporta droguri din Brazilia către Africa.

În urma cercetărilor efectuate s-a constatat că membrii grupului infracţional au transportat o cantitate minimă de 14.863 grame cocaină ingerată (având o valoare de piaţă de 1.486.300 euro), şi şapte kilograme de cannabis (având o valoare de piaţă de 70.000 – 84.000 euro).

Procurorii DIICOT au beneficiat în cauză de sprijinul Eurojust, al autorităţilor judiciare din Republica Cipru, Regatului Belgiei şi Ţărilor de Jos.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă