15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCOD GALBEN. Vântul bate cu 65 km/h în București, 32 de copaci...

COD GALBEN. Vântul bate cu 65 km/h în București, 32 de copaci căzuți, 14 mașini avariate. În sud și la munte va ninge.

UPDATE. Lapoviţă şi ninsoare în sudul ţării, vânt puternic în sud-est şi la munte, până duminică

Lapoviţă şi ninsoare se vor înregistra, de sâmbătă după-amiază până duminică, în judeţele din sudul ţării, în special în Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu şi Călăraşi, iar în judeţele din sud-vest şi la munte, vântul va atinge viteze de până la 70 de kilometri pe oră, a anunţat ANM, potrivit Mediafax.

Potrivit informării emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, de sâmbătă, ora 16.00, până duminică, la ora 12.00, în toată ţara vor fi precipitaţii mixte şi intensificări ale vântului.

În sudul ţării şi în special în judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu şi Călăraşi, ploile se pot transforma în lapoviţă şi ninsoare.

 

Atenționarea de vânt puternic emisă de meteorologi a fost prelungită până la ora 14 pentru Capitală, precum și pentru judeţele Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Giurgiu şi Teleorman.
Aici se vor semnala intensificări ale vântului ce vor atinge şi depăşi, la rafală, viteze de 55 – 65 km/h, izolat 75 km/h.
Totodată, până la ora 10.00 este în vigoare codul galben de vânt pentru Dobrogea, potrivit ANMH.
În patru judeţe din Moldova s-ar putea produce polei din cauza temperaturilor scăzute, avertizează meteorologii. În nordul Moldovei ar putea continua să ningă, după ce ieri, la Suceava, echipele de deszăpezire au ieşit pe străzi, pentru prima dată în acest sezon.
Vântul puternic din ultimele zile a doborât 32 de copaci pe carosabil sau pe mașini în Capitală. Astfel, 14 autoturisme au fost avariate, mai multe panouri publicitare au fost răsturnate şi în unele zone s-au desprins elemente de pe faţadele clădiri, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului petnru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, Daniel Vasile.

Cel mai grav incident a fost în Sectorul 3 al Capitalei, pe strada Intrarea Patinoarului, unde patru maşini au fost avariate de un copac doborât de vânt.

De asememea, în Sectorul 6, pe aleea Valea Roşie, un copac a căzut pe trei maşini, una dintre acestea fiind avariată în totalitate.

ISU a fost solicitat să intervină şi pentru îndepărtarea unor panouri publicitare şi a unor elemente de construcţie care au căzut de pe faţadele clădirilor.

Daniel Vasile a precizat că nicio persoană nu a fost rănită.

Ieri, pe autostrada A2, un tir s-a răsturnat din  cauza vântului.

În estul ţării, la Galaţi, vântul a bătut cu atâta putere încât a rupt copaci groşi de un metru, iar mai mulți  localnici şi-au găsit maşinile strivite de arbori.
A fost vijelie şi pe mare. Vântul care a suflat cu forţă a împins valurile până aproape de terasele de pe plajă, adică 5-6 metri pe nisip.

Polei în Bulgaria
Ministerul Afacerilor Externe recomandă românilor care se deplasează în Bulgara să-şi echipeze autoturismele corespunzător, menţionând că Institutul Național bulgar de Meteorologie și Hidrologie a instituit pentru 25 octombrie 2014 cod portocaliu pentru ploi abundente, vânt puternic, zăpadă și polei, scrie Mediafax.
"Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii care se deplasează pe teritoriul Bulgariei asupra faptului că Institutul Național bulgar de Meteorologie și Hidrologie a instituit pentru ziua de 25 octombrie 2014 cod portocaliu pentru ploi abundente, vânt puternic, zăpadă și polei pe majoritatea teritoriului țării și cod galben pentru vânt puternic, zăpadă și polei în regiunile din vestul și nordul țării", se arată într-un comunicat MAE.
Ministerul menţionează că agenția "Infrastructura rutieră" nu a semnalat probleme deosebite de circulație pe drumurile publice.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să îşi echipeze autoturismele corespunzător, să consulte site-urile de specialitate şi să urmărească site-ul MAE, rubrica "Sfaturi, alerte de călătorie" (http://www.mae.ro/travel-alerts) pentru informaţii actualizate, înainte de a se deplasa în străinătate.

Cele mai citite

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă