13.9 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. Cod ROȘU de inundații, EXTINS. Nouă județe afectate. Autoritățile sunt în...

UPDATE. Cod ROȘU de inundații, EXTINS. Nouă județe afectate. Autoritățile sunt în alertă maximă. Doi oameni au murit

UPDATE. Bilanțul inundațiilor. Aproape 90 de localități din șapte județe, afectate

UPDATE. Codul roșu de inundații a fost extins și prelungit de hidrologi. Astfel, nouă județe sunt în pericol.

” În intervalul 03.06.2016 ora 13:00 – 04.06.2016 ora 14:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Olt amonte confluenţa R. Negru şi R. Negru (judeţele Harghita şi Covasna), afluenţii din bazinul superior şi mijlociu al Bistriţei (judeţele Suceava, Harghita şi Neamţ), Trotuş (judeţele Harghita, Neamţ şi Bacău), Putna (judeţul Vrancea), Bârlad (judeţele Iaşi, Vaslui, Bacău, Vrancea, Neamţ şi Galaţi) şi afluenţii mici aferenţi cursurilor mijlocii şi inferioare ale Siretului şi Prutului (judeţele Bacău, Vrancea, Vaslui şi Galaţi)”, este noua avertizare a INHGA.

UPDATE. Meteorologii au emis noi avertizări de instabilitate atmosferică accentuată şi ploi însemnate cantitativ, Codul Portocaliu fiind restrâns la patru judeţe din Moldova. 

De asemenea, a fost emis Cod Galben pentru 11 judeţe, ambele avertizări fiind valabile până vineri la ora 20,00. 

Sub Cod Portocaliu se vor afla judeţele Bacău, Vaslui, Neamţ, precum şi în zona de munte a judeţului Vrancea, unde se vor cumula cantităţi de apă ce vor depăşi local 50 l/mp şi izolat 80 l/mp. 

Codul Galben vizează judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Harghita, Covasna, Galaţi, şi parţial judeţele Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău şi Vrancea. 

UPDATE. Peste 200 de persoane au fost evacuate preventiv și salvate din situații de urgență de către structurile MAI, în urma inundațiilor care au afectat localități din 7 județe ale țării, transmite Ministerul de Interne

”În ultimele 24 de ore MAI a avut pregătiți peste 7.000 de angajați, dintre aceștia peste 4.500 de pompieri, jandarmi și polițiști intervenind în cursul nopții trecute în localitățile afectate. 

Fenomenele meteorologice periculoase din ultimele 24 de ore au afectat 89 de localități din județele Bacău, Covasna, Galați, Harghita, Neamț, Suceava și Vrancea.

În toate aceste județe încă de ieri s-au alarmat forțele de intervenție la situații de urgență, pentru creșterea capacității operaționale”, transmite MAI.

UPDATE. Cel puţin 10 localităţi au fost afectate de inundaţiile produse în urma ploilor care au căzut în ultimele 24 de ore şi au dus la ieşirea din matcă a mai multor râuri. 

Potrivit reprezentanţilor ISU Neamţ, 60 persoane din satul Straja, comuna Tarcau, s-au autoevacuat din calea torenţilor. De asemenea, două persoane din satul Grozăveşti, comuna Hangu, şi-au părăsit locuinţa şi s-au adăpostit la rude. 

La Rediu, 8 persoane au rămas izolate din cauza viiturilor şi au fost salvate de pompierii ISU Neamţ. 

Au fost inundate 45 curţi, 41 beciuri şi 2 anexe din Dămuc, Gârcina, Piatra Şoimului, Alexandru cel Bun, Hangu, Piatra Neamţ şi Roman. 

Mai multe localităţi au rămas fără energie electrică în cursul nopţii, iar în dimineaţa zilei de vineri mai erau nealimentate parţial localităţile Dulceşti, Vădurele, Dămuc, Rediu, Piatra Neamţ (112 consumatori) şi Roman (108 consumatori), transmite Agerpres

UPDATE. Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis, vineri, o nouă avertizare cod roşu de inundaţii, care vizează judeţele Neamţ, Suceava, Iaşi şi Vaslui.

Se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, cu efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe afluenţii Moldovei aferenţi sectorului aval Staţiei Hidrometrice Gura Humorului, afluenţii mici ai Siretului aferenţi sectorului Staţiei Hidrometrice Lespezi, în amonte faţă de Staţia Hidrometrică Drăgeşti (judeţele Neamţ, Suceava şi Iaşi), Bârlad – bazin superior (în amonte faţă de Staţia Hidrometrică Vaslui)  – judeţele Iaşi, Vaslui şi Neamţ.

Avertizarea este valabilă până la ora 10.00 şi vine în completarea codului roşu de inundaţii pentru râuri din judeţele Harghita, Covasna, Suceava, Neamţ, Bacău şi Vrancea, valabil de joi, ora 22.00, până vineri, ora 18.00.

De asemenea, tot până vineri la ora 18.00, este valabilă şi o avertizare cod portocaliu de ploi torenţiale, emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie pentru judeţele Vrancea, Bacău, Vaslui, Neamţ, Iaşi, Suceava şi Botoşani. Potrivit meteorologilor, cantităţile de apă vor depăşi local 50 de litri pe metru pătrat şi izolat, mai ales în zona de munte, 80-100 de litri pe metru pătrat

Hidrologii au emis avertizare COD ROȘU de inundaţii în județele Harghita, Covasna, Suceava, Neamţ, Bacău şi Vrancea. Cel puţin două persoane au murit, sute de gospodării au fost inundate, zeci de familii au fost evacuate de urgenţă şi mai multe drumuri au ajuns sub ape.

Conform prognozelor meteo, va continua să plouă şi în zilele următoare.

De asemenea, șapte judeţe din nord-estul ţării sunt sub avertizare cod portocaliu de ploi abundente şi alte 7 sub cod galben.

Joi seara, în localitatea Helegiu din Bacău, un bărbat şi-a pierdut viaţa după ce a fost luat de o viitură.  Peste 500 de pompieri, jandarmi şi voluntari au ieşit pe teren, după ce sute de gospodării au fost acoperite de ape. O altă persoană a fost luată de o viitură în județul Vrancea.

În județul Tulcea 12 case au fost distruse de o vijelie.  

-știre în curs de actualizare-

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6 miliarde de lei

Ministerul Finanţelor a planificat să se împrumute, luna aceasta, cu aproape 6 miliarde de lei de la băncile comerciale. Suma este mai mică cu...

Cetățeanul afgan care a rănit doi polițiști de frontieră, arestat pentru 30 de zile

Bărbatul din Afganistan, în vârstă de 22 de ani, care a rănit, în noaptea de 1 mai, doi poliţişti de frontieră, a fost arestat...

Incident sângeros la o școală din Wisconsin, SUA! Polițiștii au împușcat mortal un elev

Polițiștii americani au împușcat mortal un elev care ar fi avut o armă. Incidentul a avut loc în fața unei școli din Wisconsin. Autoritățile...
Ultima oră
Pe aceeași temă