3.6 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialColectiv: Ce declarat managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş despre pacienţii...

Colectiv: Ce declarat managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş despre pacienţii internaţi în Bruxelles

Cei opt răniţi în incendiul din Colectiv care au fost transferaţi, în noimebrie, la un spital Bruxelles, nu au fost contaminaţi cu o infecţie intraspitalicească, a precizat, marţi, managerul Institutului de Boli Infecţioase “Matei Balş”,  profesorul Adrian Streinu Cercel, citat de Mediafax.

Într-o conferinţă de presă, organizată la Ministerul Sănătăţii, managerul Institutului de Boli Infecţioase “Matei Balş” a explicat că în informaţiile transmise de spitalul din Bruxelles nu se face referire la o infecţie intraspitalicească, ci la o colonizare cu un anumit tip de germeni care nu generează proces infecţios.

Mai mult, profesorul Adrian Streinu Cercel a subliniat că în comunicat spitalului din Bruxelles, unde sunt internate victimele, se precizează “cât se poate de clar şi de limpede că pacienţii păreau să fie colonizaţi cu un anumit tip de bacterie”, şi nu infectaţi.

Totodată, el a explicat că există o “diferenţă majoră” între ceea ce implică infecţia şi colonizarea, astfel că fiecare om este colonizat, iar microorganismele constituie o serie de elemente, printre care şi vitaminele care ne ajută la creştere.

“Colonizarea înseamnă că este o populare cu un anumit tip de germeni, dar care nu generează proces infecţios”, a explicat profesorul Adrian Streinu Cercel.

“Se ştie cât se poate de clar că noi suntem colonizaţi peste tot, fose nazale, faringe, tract respirator, mâini, la nivelul tubului digestiv, tractului urinar. Dacă nu am fi colonizaţi, nu am mai putea să creştem şi să ne dezvoltăm, pentru că aceste microorganisme care ne colonizează, ne populează pe dinafară şi efectiv prin interior constituie o serie de elemente, printre care şi vitaminele care ne ajută la creştere. Deci, colonizare egal populare. Nu vorbim de infecţii”, a explicat Adrian Streinu Cercel informaţiile din comunicatul medicilor de la spitalul din Bruxelles.

Mai mult, el a declarat  că, pe zi ce trece, există un risc minim de a dezvolta infecţii nosocomiale, în spitale, iar medicii din spitalul din Bruxelles şi-au luat măsuri de precauţie.

“Aşa cum se poate întâmpla în orice spital din Franţa, SUA, România, această infecţie intraspitalicească poate fi dată de un germene propriu, cu care pacientul este colonizat, cum este cazul de faţă, sau pe care îl ia de la un alt pacient care este vizavi de patul său, iar aceasta este adevărata infecţie nosocomială. Deci, din acest comunicat se vede cât se poate de clar că persoanele respective (opt răniţi în incendiul din Colectiv, n.r.) nu sunt infectate, ci sunt colonizate, deci populate potenţial cu anumiţi germeni. Nu face referire la niciun germen de spital, care să aibă rezistenţă modificată şi nici că există o şansă mică de a contracta o astfel de infecţie nosocomială”, a subliniat Streinu Cercel, făcând referire la datele comunicate de spitalul din Bruxelles.

Managerul Institutului “Matei Balş” a mulţumit medicilor şi asistenţilor medicali care i-au îngrijit pe răniţii în incendiul din Colectiv, arătând că datorită acestora, care au muncit enorm, în prezent nu mai sunt decese.

“Faptul că în momentul de faţă nu mai vorbim despre decese este formidabil. Starea pacienţilor este în general bună şi în momentul de faţă nu ne mai aşteptăm la surprize mari. Nu există spital de pe această planetă numită pământ în care să nu existe infecţii nosocomiale. Orice dezechilibru imun favorizează riscul de infecţie. Noi trebuie să-i ajutăm pe colegii noştri. Să îi vedem puşi pe picioare. Apoi autorităţile vor trage linie şi vor vedea. Dar asta după luni de zile”, a mai spus Streinu Cercel, precizând că există program naţional pentru infecţiile nosocomiale şi fiecare spital are un grup de lucru în acest sens.

La rândul lui, secretarul de stat Dorel Săndesc a spus că va fi făcută o analiză pentru a vedea cum ar putea fi îmbunătăţite lucrurile.

“Vom face o analiză care are ca scop să învăţăm să îmbunătăţim lucruile. Singurul sens al greşelii este execuţia în România. În Franţa, se analizează situaţia pentru a îmbunătăţi sistemul. Dacă nu puteţi să ne ajutaţi, măcar lăsaţi-ne să ne facem treaba”, a mai spus Săndesc.

Informaţiile de la Spitalul Militar din Bruxelles au fost transmise într-un răspuns oferit la solicitarea României libere, care a întrebat dacă persoanele rănite în Colectiv care au fost transferate din spitale din Capitală au ajuns în unitatea medicală din Belgia cu infecții.

Ministerul Sănătăţii a anunţat, marţi, că cei opt pacienţi internaţi în spitalul din Belgia sunt în stare stabilă.

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe drum spre spital a mai murit o persoană. Alte 33 de persoane au murit până în 22 noiembrie, numărul victimelor ajungând la 60.

În spitale din străinătate au fost transferaţi 39 de răniţi în Colectiv, însă trei au decedat în Marea Britanie, câte doi în Germania şi Olanda şi câte unul în Israel şi Austria. În clinicile din străinatate mai sunt internaţi 29 de pacienţi români.

Reprezentanţii Spitalului de Arşi din Capitală au declarat recent că trei dintre răniţii în incendiul din clubul Colectiv au murit din cauza infecţiilor nosocomiale.

Cele mai citite

Trump a declarat că Israelul trebuie să „încheie” războiul din Gaza pentru că pierde mult sprijin la nivel internațional

Fostul preşedinte american Donald Trump a declarat, într-un interviu acordat unei publicaţii israeliene, că Israelul trebuie să "încheie" războiul din Fâşia Gaza, deoarece pierde...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...

Votul din Consiliul de Securitate al ONU ce cere în premieră o „ încetare imediată a focului în Gaza” a fost salutat pe plan...

Votul de luni asupra unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU care cere pentru prima dată "încetarea imediată a focului" în Fâşia Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă