18 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialComandamentele NATO din România încep să prindă contur

Comandamentele NATO din România încep să prindă contur

Cele două comandamente NATO din România vor funcționa la București, a anunțat astăzi ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa.

La reuniunea de autoevaluare a MApN pe anul 2014, desfășurată astăzi, s-a precizat că unul dintre obiectivele Ministerului pe anul 2015 va fi „constituirea și operaționalizarea graduală, pe teritoriul României, a Unității multinaționale de integrare a forțelor NATO și a Comandamentului multinațional de divizie sud – est”.

Dintre cele două structuri NATO, mai întâi va începe să funcționeze Unitatea de integrare a forțelor (NATO Forces Integration Unit, NFIU). Ea va deveni parțial operațională în iunie 2015 și complet operațională anul viitor.

Specialiști din MApN au explicat, pentru România Liberă, că NFIU va fi o unitate de mici dimensiuni – câteva zeci de persoane. Angajații ei vor lucra permanent în România și vor avea ca atribuții pregătirea și coordonarea tranzitului prin România al militarilor din Forța de Reacție Rapidă a NATO. Aceștia vor proveni din țări NATO, iar deplasarea prin România va fi o etapă îmdrumul lor spre zonele de conflict.

Câte un comandament de tip NFIU va lua ființă în fiecare dintre următoarele șase țări: România, Bulgaria, Polonia, Estonia, Letonia și Lituania.

Comandament unic pentru România și Bulgaria

Celălalt comandament NATO din România, de dimensiuni mai mari, va fi Multinational Division South-East Headquarter, MND – SE HQ. Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est, de la București, va avea în subordine comandamentele NFIU din România și Bulgaria. Capacitatea operațională parțială va fi atinsă în anul 2016, iar cea completă în anul 2018.

În ambele comandamente vor lucra atât angajați români cât și din alte țări NATO.

Specialiștii militari români ne-au precizat că fiecare angajat NATO va fi plătit de statul care îl trimite în misiune. Cu alte cuvinte, România, chiar dacă este țară gazdă („Host Nation”) a celor două comandamente NATO, nu-i va plăti decât pe angajații români.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...
Ultima oră
Pe aceeași temă