10.4 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăSpecialComandantul adjunct al NATO inspectează trupele din România

Comandantul adjunct al NATO inspectează trupele din România

Comandantul adjunct al forțelor NATO din Europa, generalul britanic Sir Adrian Bradshaw, va asista mâine la antrenamentele militarilor care participă la exercițiul multinațional “Wind Spring 15” din poligonul Smârdan (județul Galați).

În exercițiu sunt implicați peste 2200 de militari din România, SUA, Marea Britanie, state membre NATO, precum și din Republica Moldova, stat partener al Alianței.

Comandantul adjunct al NATO va fi însoțit în poligon de ministrul român al Apărării, Mircea Dușa.

“Discuții aprofundate” despre cele două comandamente aliate din București

Cei doi oficiali vor discuta despre evoluţia situaţiei de securitate din zona extinsă a Mării Negre, despre măsurile de asigurare în cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi despre participarea Armatei României la misiunea NATO din Afganistan, „Resolute Support”, informează Ministerul român al Apărării.

De asemenea, ministrul Dușa și comandantul adjunct al NATO vor avea „discuţii aprofundate pe tema celor două structuri de comandă-control ale Alianţei ce vor funcţiona la Bucureşti – Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est şi Unitatea pentru Integrarea Forţelor NATO”.

Ambele structuri NATO vor funcționa în București, în sediile a două comandamente ale MApN. Locația lor exactă nu este încă precizată, dar ar putea fi dezvăluită mâine.

Conform informațiilor făcute publice până acum, Unitatea pentru Integrarea Forţelor NATO (NFIU) va începe să funcționeze la București în anul 2015 și va deveni complet operațională în anul 2016. Comandamentul Multinațional de Divizie ar începe să funcționeze în anul 2016 și va fi complet operațional în anul 2018.

După programul de mâine din poligonul Smârdan, generalul Bradshaw va avea o întâlnire, miercuri, la București, cu şeful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciucă.

Generalul Bradshaw afirmă că NATO va sprijini oricare dintre țările membre împotriva Rusiei

Acum o lună, comandantul adjunct al NATO a întreprins o vizită de două zile în Bulgaria. Cu acel prilej, Sir Adrian Bradshaw a subliniat că „este absolut necesar să ne asigurăm aliații, în special pe cei din flancul de est, că ei vor fi sprijiniți în cazul oricărei provocări prevăzute de Articolul 5 al Tratatului Alianței Atlantice”.

Articolul 5 al Tratatului NATO, din anul 1949, precizează că „orice atac armat împotriva unui stat membru al NATO, din Europa sau din America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor statelor NATO”.

Citește și:  Comandantul adjunct al NATO: Alianța va apăra țările din flancul estic împotriva Rusiei

La Sofia, comandantul adjunct al NATO a explicat că declarația lui se referă la Rusia. Potrivit generalului Bradshaw, acțiunile Rusiei în peninsula Crimeea și în estul Ucrainei demonstrează „intenția Rusiei de a modifica prin forță frontierele unor state suverane, ceea ce reprezintă o deviere majoră de la normele internaționale” care poate afecta toate statele europene din NATO, și „în particular statele din flancul estic” al Alianței.

De asemenea, la începutul anului 2015, într-o conferință desfășurată la Londra, comandantul adjunct al Alianței a avertizat că NATO trebuie să fie pregătită împotriva unui atac amplu al Rusiei împotriva unui stat estic al Alianței. Drept exemplu concret, generalul britanic a indicat enclava Narva din Estonia, cu populație rusofonă.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

FCSB e foarte aproape de titlu în SuperLigă după 2-2 cu Rapid București

FCSB a terminat la egalitate cu Rapid București, scor 2-2 într-o partidă spectaculoasă pe Arena Națională, gazdele bifând încă un pas către un titlu...

Adrian Cioroianu la „ Tinerii și Monarhia”: Românii nu sunt ușor de condus

Invitații celei de a treia conferințe din seria „Tinerii și monarhia” de la Ploiești au fost Adrian Cioroianu, istoric, prof. univ. dr. la...

Erdogan cere unitate palestinienilor după o întâlnire cu Ismail Haniyeh, liderul Hamas

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a cerut sâmbătă palestinienilor „să se unească”, după o întâlnire la Istanbul cu liderul Hamas, Ismail Haniyeh, potrivit AFP...
Ultima oră
Pe aceeași temă