12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialComisar de politie acuzat de tortura

Comisar de politie acuzat de tortura

Comisarul-sef Radu Sandu Moldovan este acuzat de maltratarea a zeci de copii si adolescenti in perioada 1985-1991. Ministerul de Interne promite ca va lua masuri daca se va dovedi vinovatia fostului militian.

Institutul de Investigare
a Crimelor Comunismului (IICCR) a depus o plangere penala impotriva comisarului-sef de Politie, Radu Sandu Moldovan, sef al Inspectoratului de Politie al judetului Harghita. IICCR il acuza pe Moldovan ca ar fi cercetat abuziv minori in perioada 1985-1991, i-ar fi torturat si supus la tratamente inumane si degradante.

Conform declaratiilor victimelor, militianul Moldovan din anii ’80 ar fi dat dovada de exces de zel pe cand era ofiter operativ la Biroul judiciar din cadrul Militiei Municipiului Miercurea Ciuc. El ar fi  anchetat si supus la tortura cateva zeci de minori, care erau banuiti ca intentioneaza sa treaca frontiera in Ungaria sau pentru ca fratii lor au incercat sa faca acest lucru. Conform depozitiilor, "pe coridorul postului de Militie se aflau nenumarate persoane, in general copii, fete si baieti, care la randul lor asteptau sa intre in birou pentru a primi o bataie sora cu moartea". In asteptarea "interogatoriului", Moldovan, alaturi de colegii sai Ilie Tancau si Gelu Cotfas, ii obliga sa curete holurile institutiei cu periute de dinti, sa spele WC-urile cu limba, in timp ce bravii militieni se urinau pe ei. "Tehnica" lui Moldovan era extrem de variata, de la batai sistematice cu obiecte alese chiar de cel anchetat pana la legatul de calorifer cu catusele, flotari si genoflexiuni pana la epuizare, potrivit datelor IICCR.

Fostul militian, ajuns intre timp comisar-sef, intra in discoteca din oras, punea la difuzoare Imnul national, dupa care, cu o foarfeca pe care o purta tot timpul la el, ii tundea pe cei care aveau parul putin mai lung. Tinerii cu imprimeuri pe haine erau dusi la Militie si batuti la talpi pana faceau pe ei.  
In 24 ianuarie 2008, una dintre victime a fost invitata la sediul Politiei Judetene sub un anumit pretext, pentru ca in realitate seful IPJ Moldovan sa-i reproseze violent ca s-a plans Institutului. Mai mult, fostul militian Moldovan l-a amenintat pe denuntator pentru a-l determina sa-si retraga plangerea.

 Tortionarul de copii nu a fost ieri de gasit. De la birou ni s-a comunicat ca "este plecat pe teren". Dupa doua apeluri la care nu a raspuns, si-a inchis telefonul mobil.
In decembrie, anul trecut, una dintre victimele lui Moldovan, sub pseudonimul "Victimus", si-a postat pe adresa www. gramo.ro trista poveste. Traumele la care a fost supus in adolescenta le povesteste acum din Ungaria, loc in care s-a stabilit de mai multi ani. "In biroul lui Moldovan mi-am petrecut cele mai groaznice momente din viata, fapt pe care nu-l pot uita niciodata si pentru care scriu si aceste randuri, cu speranta ca se gaseste cineva care sa se sesizeze in vederea luarii unor masuri impotriva acestui criminal, din pricina caruia foarte multi concetateni ai mei au parasit definitiv Romania."

 

SANCTIUNI
» MIRA promite obiectivitate

Conducerea Ministerului asteapta concluziile procurorilor si promite ca va lua masuri drastice impotriva tortionarului daca faptele prezentate de IICCR se vor dovedi adevarate. "Vom actiona pentru clarificare prin stucturile de control ale ministerului. Vom controla comportamentul neconform al lui Moldovan intr-o anume perioada, care l-ar face incompatibil cu functia de comisar-sef. Deocamdata va ramane in functie, dar dupa prezentarea concluziilor, vom da dovada de obiectivitate in luarea unei decizii", ne-a declarat chestorul general, Nicolae Berechet, secretarul Ministerului de Interne.

Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....
Ultima oră
Pe aceeași temă