21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialComisia SRI demarează un control la Brigada antiteroristă SRI

Comisia SRI demarează un control la Brigada antiteroristă SRI

UPDATE 13.45:  Comisia parlamentară de control a SRI a mai decis, joi, ca în perioada următoare să facă un control la brigada antiteroristă a SRI şi la centrul Cyber, pentru a vedea capacitatea de reacţie a Serviciului faţă de atacuri teroriste şi incidente cibernetice, relatează Mediafax.

"Săptămâna viitoare primul act de control îl vom face la brigada contrateroristă din România, suntem interesaţi să vedem dacă capacitatea de reacţie a structurilor specializate din SRI fac faţă provocărilor masive teroriste cu care ne confruntăm în aceste momente. Am luat această decizie ca urmare a declaraţiile recente ale ministrului de externe britanic, care a precizat că pe teritoriul ţării noastre tranzitează membri cetăţeni ai UE suspecţi şi afliaţi la grupări teroriste", a anunţat deputatul Georgian Pop (PSD), preşedintele Comisiei.

El a mai spus că membrii comisiei vor verifica şi centrul Cyber, autoritatea naţională de securitate cibernetică.

"Tot în perioada următoare va fi la Centrul Cyber, SRI este autoritatea naţională care se ocupă de securitatea cibernetică a României. Suntem îngrijoraţi de faptul că în 2014, comparativ cu 2013, s-a dublat numărul de incidente cibernetice şi de atacuri teroriste. Vrem să ne asigurăm că are capacitatea SRI să contracareze aceste riscuri şi este voba şi de instrumentele legislative pe care noi, Parlamentul le dăm", a adăugat Pop.

El a mai anunţat şi un control la Direcţia care se ocupă cu ameninţările transfrontaliere.

"Un alt control îl vom face la Direcţia care se ocupă de ameninţările transfrontaliere. Suntem stat de frontieră, avem o frontieră cu Ucraina, o ţară unde există conflict, război deschis. În orice zonă de conflict există o activitatea a grupurilor de criminalitate organizată de a sustrage din câmpul de luptă arme, pentru a le comercializa pe urmă în alte zone ale lumii. Este o mare ameninţare acest trafic de armament", a mai precizat deputatul PSD.

———

UPDATE 13.00:  Comisia parlamentară de control al SRI a decis, joi, să solicite Birourilor Permanente ale celor două Camere să fie sesizată cu dezbaterea şi avizarea legilor "Big Brother", a anunţat preşedintele comisiei, Georgian Pop (PSD), citat de Mediafax

"Am stabilit în comisie şi am luat această decizie în unanimitate să trimitem o scrisoare din partea comisiei Birourilor Permanente ale celor două Camere, în care să le solicităm ca, în perioada următoare, în momentul în care o să vină în dezbatere cele trei legi -cartelele preplay, retenţia datelor şi legea securităţii cibernetice- comisia de control SRI să fie sesizată cu dezbaterea lor, să putem să dăm un aviz pe aceste legi", a afirmat Pop.

El a spus că atunci când cele trei legi au trecut prin Parlament, comisia de control SRI nu a fost sesizată.

"Acele trei legi nu au trecut prin comisia noastră pentru dezbatere şi aviz, vreau să corectăm acest lucru, avem cunoştinţele necesare să ne pronunţă pe aceste legi", a spus Pop.

Cele trei legi au fost declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională.

Georgian Pop a precizat că George Maior i-a spus după ce a demisionat de la conducerea SRI, că trăieşte o stare de" nemulţumire profundă şi îngrijorare" faţă de vidul legislativ creat de declararea neconstituţionale a celor trei legi.

"Am avut această discuţie cu George Maior. L-am întrebat pe domnul director Maior şi mi-a spus că demisia reprezintă actul de voinţă a domniei sale. Suplimentar mi-a spus că personal trăieşte o stare de nemulţumire profundă şi de îngrijorare faţă de vidul legislativ creat ca urmare a declarării neconsttituţionale ale celor trei legi", a mai arătat Pop.

—–

Comisia de control a Serviciul Român de Informaţii (SRI) se reuneşte, joi, în Parlament, pentru a analiza situaţia instituţiei, după demisia lui George Maior, dar şi cum se prezintă securitatea ţării în acest moment, conform Digi24. 

​Citeşte şi: VIDEO. Maior și-a dat DEMISIA de la SRI. Iohannis i-a acceptat-o. Primele reacții

Președintele Klaus Iohannis trebuie să propună un alt nume pentru funcția de şef al SRI. Acesta este numit de Parlament, după ce este audiat în comisia SRI din legislativ. 

Citeşte şi: FOTO. Ponta, atac la Iohannis: Nu este bine ca SRI să revină sub control politic

Directorul Serviciului Român de Informații (SRI), George Maior, și-a înaintat, marţi, demisia de la conducerea SRI președintelui României, iar Klaus Iohannis a acceptat-o.

 

Cele mai citite

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...
Ultima oră
Pe aceeași temă