21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialOficial: George Copos a plagiat ca să scape de închisoare

Oficial: George Copos a plagiat ca să scape de închisoare

Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a ajuns la concluzia că omul de afaceri „a plagiat subtil“ din lucrarea de masterat a doctorandului în istorie Cătălin Parfene. Universitatea propune retragerea titlului onorific de profesor emerit lui Stelian Brezeanu, cel care recomanda cartea lui George Copos.

Omul de afaceri George Copos a reușit să își reducă pedeapsa cu închisoare pe care a primit-o cu 150 de zile cu ajutorul a cinci lucrări științifice pe care le-ar fi scris în detenție. Printre acestea se numără și cea care a făcut obiectul analizei de plagiat a Comisiei de Etică din cadrul Universității București, „Alianțe matrimoniale, în politica principilor români din Țara Românească și Moldova, în secolele XIV-XVI“. Istoricul Cătălin Parfene a reclamat faptul că lucrarea s-a inspirat din teza sa de masterat. „Este aceeași înșiruire a ideilor. Se schimbă topica și sunt folosite sinonime“, declara istoricul, pentru „România liberă“, în aprilie anul trecut.

Comisia de Etică a prezentat, ieri, verdictul său în acest caz. „La Copos se constată plagiat subtil realizat prin copiere deghizată sau prin repovestire.  Nu avem de-a face cu celebra metodă copy-paste. Erorile din lucrarea domnului Parfene au fost şi ele preluate în cartea domnului Copos, fapt care arată că acesta a avut la dispoziţie lucrarea domnului Parfene“, a explicat Marian Popescu, preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti.

Acesta a mai precizat că analiza Universității arată că lucra­rea lui Copos nu a fost cel mai probabil scrisă de el, ci de un „ghost writer“. „Circumstanţele speciale sunt reprezentate de faptul că lucrarea domnului Parfene nu fusese publicată. Circumstanţa agravantă este că domnul Parfene şi domnul Copos au beneficiat de aceeaşi îndrumare, a domnului Stelian Brezeanu“, a completat Marian Popescu. Universitatea Bucureşti va propune retragerea titlului onorific de profesor emerit acordat de Facultatea de Istorie lui Stelian Brezeanu. Acesta este pensionat din 2010 și  nu mai are relaţii contractuale cu această instituție de la sfârşitul anului 2015.

Parfene: Q.E.D.

Cătălin Parfene a sesizat Universitatea Bucureşti cu acuzaţia de plagiat împotriva lui George Copos în aprilie 2015, imediat după eliberarea din închisoare a lui Copos. „O comisie de specialitate trebuie să analizeze cele două lucrări și să dea un verdict. Mă voi interesa care este demersul legal pe care trebuie să-l urmez“, a precizat pentru „România liberă“ Cătălin Parfene, imediat după ce publicația noastră a ajuns în posesia cărții incriminate a omului de afaceri.  Lucrarea respectivă devenise de negăsit, întrucât omul de afa­ceri,  cumpărase toate exemplarele. Fostul profesor de la Facultatea de Istorie, Stelian Brezeanu, a fost, acum zece ani, coordonatorul lucrării de master a lui Cătălin Parfene și, în același timp, este profesorul care îl recomanda pe George Copos conducerii penitenciarului pentru a scrie această carte. Mai mult, Marian Popescu a anunțat că Universitatea s-a autosesizat în cazul profesorului Augustin Fuerea și “vom demara lucrările de examinare a acestui fals foarte curând“. 

Coordonatorul Centrului de Drept Comunitar din cadrul Facultății de Drept a Universității București este prof. dr. Augustin Fuerea, titularul cursurilor Drept instituţional comunitar şi Drept comunitar al afacerilor. Acum zece ani, acesta a fost implicat într-un scandal de plagiat, acuzațiile fiind că tratatele sub semnătura sa ar fi copiate en-gros din literatura de specialitate apărută în spațiul UE, a unor renumiți teoreticieni francezi. Cu toate acestea, Fuerea predă în continuare la Facultatea de Drept, după cum a arătat „România liberă într-o analiză“.  

Cele mai citite

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă