13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialComisia de revizuire a Constituţiei, în impas

Comisia de revizuire a Constituţiei, în impas

Parlamentarii PNL au solicitat reluarea discuțiilor pe principii și teze, după ce Comisia de revizuire a Constituţiei nu a ajuns, marţi, la nicio concluzie, iar președintele comisiei senatorul PSD Ion Chelaru a subliniat că, dacă nu se se va ajunge la o înţelegere politică, activitatea comisiei este discutabilă, relatează Mediafax

Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a a spus că acum este o altă conjunctură politică şi trebuie reluate discuţiile de la principiile şi temele revizuirii Constituţiei, în timp de senatorul PSD Ion Chelaru a arătat că, în prezent, comisia se află în faza de redactare a raportului asupra proiectului de revizuire.

“Suntem într-o altă conjuctură politică şi în acest moment dorim să modificăm Constituţia, dar în nişte condiţii în care să ne putem afirma tezele şi credinţele noastre”, a afirmat Nicolăescu.

“Suntem în faza de redactare a raportului pe reviziuire, dumneavoastră propuneţi să o luăm înapoi”, a replicat Chelaru.

Citește și: Senatorul PSD Ioan Chelaru, ales președinte al Comisiei de revizuire a Constituției

Membrii comisiei au decis, în final, să se întâlnească în 12 mai, pentru a vedea care sunt temele principale agreate de partide pentru a vedea dacă există un consens, sau dacă activitatea comisiei îşi mai are rostul.

După şedinţă, preşedintele comisiei de revizuire a Constituţiei, Ion Chelaru a declarat că a constat o schimbare de opinie a parlamentarilor liberali şi nu crede că, în perioada următoare, se va putea desfăşura activitatea normală a comisiei.

“Din păcate, am constatat o anumită schimbare a colegilor de la PNL, care probabil au o altă opinie în privinţa actulalului proiect, deşi împreună am lucrat doi ani şi jumătate.Intuind acest lucru ieri, la întâlnirea de la preşedinte, am ridicat această chestiune. Dumnealui a spus că susţine, în cadrul unui proces de modernizare a României, procesul de revizuire a Constituţiei. Am rugat să pună în discuţia colegilor liberali. Efectele le-am văzut astăzi, în sensul în care nu cred că, în perioada următoare, vom putea desfăşura activitatea normală a comisiei, colegii liberali urmând să aibă o opinie, după ce vor reanaliza textele asupra cărora au lucrat împreună cu noi. Sunt dezamăgit, dar o să-mi treacă, asta este în politică, întotdeauna părereile de la început nu sunt cele de la sfârşit”, a explicat Chelaru.

Citește și: Comisia de revizuire a Constituţiei nu a ajuns la un consens. Ce a hotărât președintele Comisiei

El a adăugat că, în condiţiile în care nu există înţelegere politică, este discutabilă activitatea comisiei în continuare.

“În această comisie nu se pot lua decizii decât cu votul a două treimi, în condiţiile în care nu există şi o înţelegere politică, este discutabilă activitatea în continuare a comisiei. Îmi pare rău, este o activitate de doi ani şi jumătate, a trecut un proiect de CC, Comisia de la Veneţia, încă sper la bunele intenţii şi la ideea de a face o Constituţie revizuită. Dacă nu, o să vedem la şedinţa pe care am convocat-o în 12 mai care este şi poziţia colegilor liberali, dacă mai agrează din textele adoptate, dacă mai continuăm procedura. Am dorit un proces de revizuire să aşeze Constituţia pe baze solide, să limpezească raporturile între instituţiile statului, pentru a nu apela mereu la CC, să introducem şi noţiunea de regiune în cadrul Constituţiei”, a adăugat Chelaru.

Cele mai citite

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...
Ultima oră
Pe aceeași temă