18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE: Aviz POZITIV al Comisiei Juridice pentru urmărirea penală a lui Ariton,...

UPDATE: Aviz POZITIV al Comisiei Juridice pentru urmărirea penală a lui Ariton, în dosarul Gala Bute

UPDATE: Comisia Juridică a dat aviz pozitiv pentru urmărirea penală a lui Ion Ariton.

UPDATE: Fostul ministru al Economiei, senatorul PNL Ion Ariton, a declarat, marți, la finalul audierii din Comisia Juridică pe marginea solicitării DNA de începere a urmăririi penale în cazul său, că le-a solicitat colegilor să înainteze cât mai repede avizul solicitat, pentru vot în plen, informează Mediafax.

”I-am rugat pe colegi să înainteze astăzi, cât mai repede, avizul. Așteptăm să fiu solicitat de către DNA să pot să lămuresc acele lucruri care au apărut și care sunt și în spațiul public”, a declarat Ariton, la ieşirea de la DNA.

El a confirmat că solicită colegilor din Senat să încuviințeze începerea urmăririi penale.

De asemenea, el a menționat că sponsorizările pe care le reclamă DNA în cazul Galei Bute nu au fost determinate prin obligarea companiilor în cauză să întreprindă acest demers.

”Am avut foarte multe companii în subordine și doar zece au putut să sponsorizeze, ceea ce nu înseamnă că au fost obligați să sponsorizeze”, a declarat senatorul PNL.

De asemenea, la comisia juridică a fost audiat senatorul PNL, Varujan Vosganian, pentru care DIICOT a solicitat încuviințarea urmăririi penale pentru fapte săvârșite în calitatea sa de ministru, dar acesta a refuzat să facă declarații jurnaliștilor.

Membrii Comisiei juridice vor decide la ora 14.00 asupra solicitărilor procurorilor în cazul celor doi foști miniștri, urmând să întocmească un raport pe baza căruia Senatul va vota în plen pentru încuviințarea sau nu a solicitărilor de începere a urmăririi penale.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut luni, aviz de la Parlament pentru urmărirea penală a deputatului Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării, şi senatorului Ion Ariton, fost ministru al Economiei, în dosarul "Gala Bute", în care sunt suspectaţi de fapte de corupţie.

Ariton este suspectat de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

"În calitatea sa de ministru al Economiei, Ariton Ion i-ar fi determinat pe reprezentanţii a 10 companii de stat aflate în subordinea sa (Hidroelectrica SA, Transelectrica SA, Nuclearelectrica SA, SNTGN Transgaz SA, Complexul Energetic Turceni SA, Complexul Energetic Rovinari SA, SNGN Romgaz SA, Oil Terminal SA, IAR Ghimbav SA şi Societatea Naţională a Apelor Minerale SA) să sponsorizeze, cu suma totală de 1.742.830 lei, organizarea galei internaţionale de box profesionist organizată la Bucureşti la data de 09.07.2011, în cadrul căreia a evoluat sportivul Lucian Bute", a precizat DNA.

În cazul lui Varujan Vosganian, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a solicitat, luni, procurorului general al României să ceară Senatului avizarea cererii de urmărire penală pe numele acestuia, sub aspectul infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare.

Potrivit DIICOT, în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, Varujan Vosganian, şi în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de miniştri, au aprobat, semnat şi susţinut în Guvern un număr de şase ordine, respectiv trei memorandumuri.

Cei doi foşti miniştri au avut drept scop sprijinirea intereselor financiare ale grupului infracţional constituit de către omul de afaceri Ioan Niculae şi au utilizat SNGN Romgaz SA, unitate naţională de interes strategic, în interesul privat al firmei lui Niculai, Interagro SA, rezultă din referatul procurorilor.

Astfel, susţin anchetatorii, au fost acordate discount-uri comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale către Interagro, peste plafoanele practicate de SNGN Romgaz SA, precum şi gaze naturale exclusiv din producţia internă, fără a fi respectate dispoziţiilor legale şi în condiţiile în care firma omului de afaceri Ioan Niculae înregistra debite istorice la plata gazelor consumate.

—-

Vicepreşedintele Comisiei Juridice din Senat, Ovidiu Donţu, a declarat că solicitările procurorilor DNA şi DIICOT de încuvinţare a începerii urmăririi penale, în cazul senatorului Ion Ariton, va fi discutată, marţi în Comisia Juridică.

"Vom cere permisiunea să lucreze comisia marţi dimineaţa, în timpul plenului, la studiul dosarelor şi la ora 14.00 va fi vot final pe ambele dosare", a spus Donţu.

Citeşte şi: UPDATE: Dosarul Gala Bute: Fostul ministru Ion Ariton ar fi OBLIGAT 10 companii de stat să sponsorizeze gala. Ce spune Ariton

El a mai declarat că poziţia PSD, exprimată şi de preşedintele partidului, Victor Ponta, este ca, de regulă, să se aprobe orice cerere de la Parchet, cu excepţia cazurilor în care este vorba despre un abuz flagrant.

Procurorii anticorupție cer începerea urmăririi penale pentru senatorul Ion Ariton, acuzat pentru participație improprie la abuz în serviciu și folosirea influenței pentru obținere de foloase necuvenite, pentru că ar fi obligat 10 firme de stat să sponsorizeze gala Bute cu peste 1,7 milioane lei.

 

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă