17.2 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialComisia Juridică avizează urmărirea penală a senatorului Oprea. Fostul vicepremier contestă ancheta...

Comisia Juridică avizează urmărirea penală a senatorului Oprea. Fostul vicepremier contestă ancheta DNA: Am ajutat Justiția

UPDATE 14,15: Președintele Comisiei Juridice, senatorul liberal Cătălin Boboc, a precizat că avocata lui Gabriel Oprea a spus că semnătura de pe adresa Parchetului General, trimisă Senatului, nu aparține procurorului general, ci a semnat-o “altcineva”.

Acesta era argumentul pe baza căruia Gabriel Oprea cerea amânarea deciziei Comisiei Juridice. Totuși, membrii Comisiei au respins cererea avocatei, considerând că Parchetul General nu putea trimite Senatului un document semnat necorespunzător.

UPDATE 13,45: Comisia Juridică a Senatului a acceptat marți, cu 9 voturi pentru și unul împotrivă, începerea urmăririi penale împotriva senatorului Gabriel Oprea. Cererea fusese înaintată de către DNA. Decizia Comisiei are caracter consultativ și va fi trimisă conducerii Senatului.

UPDATE 13,40: Fostul ministru Gabriel Oprea a declarat marți, după ieșirea de la Comisia Juridică a Senatului, că lui nu-i este “frică de nimeni și de nimic”, întrucât a respectat normele legale. “Erau instrucțiuni din anul 1999, emise de altcineva, nu de ministrul de Interne”, a precizat Oprea.

Aceste instrucțiuni îi dădeau dreptul să utilizeze coloană oficială și vicepremierului, susține Gabriel Oprea. Tot potrivit acestuia, au existat protocoale, semnate între Ministerul de Interne și Parchetul General, care au acordat și procurorului general dreptul să utilizeze coloană oficială, cu escortă de la Poliția Rutieră. “Am ajutat Justiția”, a justiificat fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea.

UPDATE 13,00: Şedinţa Comisiei juridice a Senatului în care se discută solicitarea Justiţiei în cazul lui Gabriel Oprea a început marți la ora 13, fiind prezenţi toţi membrii Comisiei, informează Agerpres.

Senatorul Gabriel Oprea a venit la şedinţă pentru a-şi studia dosarul, care conţine 12 volume, şi pentru a-şi prezenta punctul de vedere. Invitat în sală este liderul grupului senatorial al PSD, Mihai Fifor.

Potrivit unor surse parlamentare, avocatul lui Gabriel Oprea ar fi solicitat Comisiei juridice restituirea dosarului la acesta la DNA, pe motiv că doi procurori nu ar fi avut competenţa să facă cercetări în acest caz.

UPDATE 11,30: Senatorul Gabriel Oprea contestă procedurile din ancheta procurorilor DNA, informează Digi24. Pe acest motiv, Oprea contestă și cererea de începere a urmăririi penale împotriva lui.

Comisia juridică a Senatului analizează, marţi, cererea privind încuviinţarea începerii urmăririi penale a senatorului Gabriel Oprea, informează Agerpres.

Comisia Juridică va întocmi ulterior un raport consultativ, pe care îl va înainta Biroului permanent pentru a fi introdus pe ordinea de zi a plenului. 

Conform procedurii, senatorul Gabriel Oprea poate să îşi studieze dosarul la Comisia juridică, dar el le-a cerut colegilor parlamentari să voteze cererea de urmărire penală transmisă de DNA, pe motiv că nu ar trebui prelungită perioada necesară stabilirii adevărului.

Citește și: Cum va vota PSD în cazul lui Gabriel Oprea

Fostul ministru Gabriel Oprea a transmis în acest sens o scrisoare preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, precum şi preşedintelui Comisiei juridice, Cătălin Boboc. Oprea afirmă că se consideră nevinovat şi spune că nu a beneficiat de nimic în plus faţă de ceilalţi miniştri de Interne.

Citește și: Gabriel Oprea le-a cerut parlamentarilor să aprobe urmărirea penală împotriva lui

Biroul permanent al Senatului a transmis pe 27 ianuarie Comisiei juridice spre analiză solicitarea Justiţiei privind începerea urmăririi penale a senatorului Oprea. 

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru Securitate Naţională şi ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul în perioada în care a deţinut funcţia ministerială. 

Conform DNA, infracţiunea de abuz în serviciu constă în folosirea resurselor umane şi materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoţirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliţiei rutiere.

Citește și: Prima reacție a procurorului general, Tiberiu Nițu, acuzat că a folosit nelegal coloana oficială

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...

Spitalul “Foişor”, actualizare cu privire la starea de sănătate a lui Florin Piersic

Actorul Florin Piersic a fost reevaluat cardiologic vineri, starea sa generală fiind stabilă, fără modificări semnificative faţă de zilele anterioare, au informat reprezentanţii Spitalului...

Metodologia privind evaluarea externă a calității educației, în dezbatere publică

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică proiectul de Hotărâre privind aprobarea Metodologiei de evaluare externă a calității educației, precum și Criteriile, standardele...
Ultima oră
Pe aceeași temă