9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialComisia pentru mediu a Camerei a avizat proiectul Codului Silvic

Comisia pentru mediu a Camerei a avizat proiectul Codului Silvic

Deputaţii din Comisia pentru mediu au avizat favorabil, marţi, cu doar 5 abţineri, proiectul Codului Silvic, iar ministrul delegat pentru Ape şi Păduri, Doina Pană, a arătat că acesta “este un Cod silvic foarte benefic”, transmite Mediafax.

Pană a fost întrebată, după ce a participat la discuţiile din comisie, despre faptul că reprezentanţii Camerei de Comerţ americane cred că noul Cod Silvic ar putea crea condiţiile pentru defrişări ilegale.

“Probabil că au citit nişte declaraţii ale unor personaje din spaţiul public, care nu sunt reale. Deci, realmente nu sunt vorbe goale când spun că noul proiect de Cod silvic este al doilea pilon care sprijină Hotărârea de Guvern care intră în 8 octombrie în vigoare şi conform căreia niciun transport de lemn nu mai poate pleca din pădure fără să fie supravegheat în timp real printr-un sistem informatic. Deci, terminăm cu defrişările. E un cod foarte benefic, nu e ceva pe nepusă masă, nu e ceva electoral, e ceva ce s-a dezbătut doi ani de zile, dar doar pe motiv că a fost o zi fatidică şi fiind lege organică i-au lipsit cinci voturi în primăvară, a fost reluat de 127 de parlamentari”, a explicat Pană.

Citește și: Pădurile românești, apărate de americani

Ea a arătat că sistemul informatic ar trebui să fie “infailibil”.

“Acest sistem ar trebui să fie infailibil, acum nu am să-l declar totuşi infailibil, pentru că poate că o căruţă de lemn de foc se mai poate strecura, în sensul că nu am vrut să îngreunăm problema populaţiei şi atunci am prevăzut că ceea ce înseamnă până în 3 metri cubi şi e transport cu un atelaj, deci nu auto, să nu intre în sistemul informatic şi să circule pe baza unui aviz obişnuit cum se dădea până acum, urmând ca în termen de 7 zile lucrătorii silvici să le introducă în acest sistem informatic. În rest, absolut tot traseul este monitorizat şi cheia de bază este de fapt, nu numai că are un cod unic, dar există verificarea încrucişată, în sensul că nu poate intra în depozit lemnul respectiv, deci nu are unde îl duce, nu poate intra în depozit până când cei din depozit accesează şi ei sistemul informatic şi verifică că acel transport este legal. Nu pot minţi că au făcut-o şi nu au făcut-o pentru că intrarea în sistem lasă în urmă cine a intrat şi ce a interogat”, a adăugat ministrul delegat.

Doina Pană a precizat că acest sistem informatic va permite şi populaţiei să se implice, iar cât de curând oamenii vor putea suna la un sistem gen 112, poate chiar 112, cu privire la transporturile de lemn.

“Cât de curând şi asta vă spun în premieră, cât de curând vom veni cu o altă măsură prin care populaţia sunând la un sistem gen 112, s-ar putea să fie chiar 112, încă suntem în discuţii, să oblige încât să fie verificat în sistem respectivul transport”, a mai spus Doina Pană.

Prevederile din proiectul de modificare şi completare a Codului Silvic nu asigură o securitate reală şi sustenabilă a fondului forestier şi ar putea avea efecte dezastruoase pe termen mediu şi lung asupra fondului forestier, a economiei şi a echilibrului ecologic, a avertizat AmCham.

"Am luat act cu surprindere de noul proiect pentru modificarea şi completarea Legii nr. 46/2008 – Codul Silvic, adoptat de Senatul României în şedinţa din 17 septembrie 2014 şi înaintat Camerei Deputaţilor, camera decizională, în procedură de urgenţă. Modificările propuse prin acest proiect nu sunt menite nici pe departe să rezolve problema dramatică a defrişărilor şi retrocedărilor ilegale, aşa cum au fost prezentate de Curtea de Conturi a României în anul 2013 în Raportul de audit privind «Situaţia patrimonială a fondului forestier din România, în perioada 1990 – 2012»", se arată într-un comunicat al Camerei de Comerţ Americană în România (AmCham), una dintre cele mai puternice organizaţii de investitori din România.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 46/2008 – Codul silvic, inițiată de un grup de parlamentari PSD, a fost adoptată miercuri de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.

Cele mai citite

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei, estimează Ludovic Orban

"Nicușor Dan va câștiga un nou mandat la Primăria Capitalei", estimează deputatul Ludovic Orban, după ce Cătălin Cîrstoiu s-a retras din competiția pentru funcția...

Avantajele unui pat boxspring

Patul este, fără îndoială, una dintre cele mai importante piese de mobilier. În primul rând, asigură confortul locatarilor și contribuie la îmbunătățirea designului dormitorului....
Ultima oră
Pe aceeași temă