15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialComunitatea românilor din Marea Britanie, "profund umilită" de un documentar

Comunitatea românilor din Marea Britanie, “profund umilită” de un documentar

Comunitatea românilor din Marea Britanie se simte "profund umilită" de un documentar despre imigraţie difuzat de postul tv Channel 4, informează Mediafax.

"Acest documentar tendenţios este o pată publică adusă reputaţiei oamenilor muncitori din comunitatea românilor. Comunitatea românilor a fost ofensată şi se simte profund umilită. Suntem deranjaţi şi preocupaţi de această operă senzaţionalistă de jurnalism penibil", a declarat consulul României în orașul Răzvan Constantinescu.

Primul episod din documentarul "The Romanians Are Coming" ("Vin românii") difuzat, marţi seara, de postul tv britanic Channel 4, prezintă cazurile a trei români ajunşi în Marea Britanie. Cele trei cazuri sunt prezentate din perspectivele protagoniştilor, dincolo de materialele de presă privind imigraţia. Personajul narator al primului episod al seriei de documentare este un român de etnie romă, Alex Fechete Petru, care povesteşte despre cei 20.000 de români care au ajuns în Marea Britanie anul trecut, dintre care majoritatea contribuie la prosperitatea economiei britanice.

"Dar nu vreau să vă mint, sunt unii români care vin fără a avea perspectiva unor locuri de muncă sau care nu au unde să locuiască. Şi astfel de oameni îi sperie pe britanici", a afirmat el. Documentarul prezintă poveştile a trei astfel de persoane. O altă persoană, care are tot numele Alex, este un român care s-a mutat în Marea Britanie din Canada, unde a petrecut câţiva ani. El vorbeşte perfect engleza cu accent canadian şi în prezent lucrează ca agent de salubritate, în timp ce doarme într-o parcare din apropiere de Gara Victoria.

Lucrurile stau şi mai rău pentru Sandu, tatăl a nouă copii, venit dintr-una dintre cele mai sărace zone ale României în căutarea unui loc de muncă, însoţit de fiul său cel mare, Ştefan. "Vorbesc atât de prost engleza încât nu înţeleg nici dacă li se oferă de muncă", remarcă naratorul. Ştefan pare să semene cel mai mult cu sperietoarea din scenariile pesimiste vehiculate de formaţiuniunea naţionalistă UKIP. Imediat ce îi intră banii din indemnizaţiile sociale, el îi trimite acasă la familia lui. Când Alex îl întreabă pe Ştefan de unde presupune el că îi vin banii, acesta răspunde la întâmplare: "UE?". Autorii documentarului precizează că Ştefan reprezintă o minoritate. Mai puţin de 2.500 de români primesc indemnizaţii sociale în Marea Britanie.

Seria de documentare despre imigranţii români este difuzată de posturile tv Channel 4 şi 4Seven. Potrivit Channel 4, documentarul analizează vieţilor românilor care se stabilesc în Marea Britanie, încercând să dezvăluie adevărul aflat dincolo de materiele de presă despre imigraţie.

Cele mai citite

Trafic blocat pe DN 6, în Bragadiru. Un motociclist a accidentat mortal un pieton

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că, joi seara, pe DN 6, în localitatea Bragadiru din judeţul Ilfov, un motociclist a accidentat mortal un...

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....
Ultima oră
Pe aceeași temă