15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialConcurs de viteză între un automobil și un avion MiG 21 LanceR,...

Concurs de viteză între un automobil și un avion MiG 21 LanceR, la Baza Aeriană Câmpia Turzii

O cursă între o maşină, având unul dintre cele mai puternice motoare de pe piaţă, şi un avion MiG 21 LanceR a fost una dintre atracţiile principale ale evenimentului organizat, sâmbătă, de Ziua Porţilor Deschise, la Baza 71 Aeriană “General Emanoil Ionescu”, informează Agerpres.

Aproximativ cinci mii de oameni au asistat la demonstraţiile aeriene, organizate la baza aeriană din localitatea clujeană Luna, şi au putut vedea de aproape diverse echipamente militare. 

Organizatorii cursei au declarat că maşina, marca BMW, este unicat în România şi a fost modificată special pentru competiţii, putând atinge 100 de kilometri la oră în 3 secunde. 

Competiţia a fost organizată, practic, pentru frumuseţea momentului, în aplauzele publicului ea fiind reluată şi a doua oară, pentru ca aceia care nu au fost atenţi sau care nu aveau un loc cu vizibilitate bună să poată “prinde” cursa. Ulterior, atât aparatul de zbor, cât şi maşina au fost aduse pe o pistă, mai aproape de public. 

Cu ocazia acestei manifestări a fost făcută şi o prezentare, în zbor, a aeronavelor aparţinând Forţelor Aeriene Române, respectiv Mig 21 LanceR, elicoptere IAR 330 Socat şi IAR 330 MEDEVAC, aeronave IAR 99 Şoim şi IAR 99 STANDARD, elicoptere IAR 316 B, precum şi aeronavele de transport C-27J Spartan şi C 130 Hercules. 

De asemenea, au fost pregătite pentru acest eveniment o expoziţie de tehnică militară, precum şi un exerciţiu tactic demonstrativ cu forţe şi mijloace ale Forţelor Aeriene şi Forţelor Terestre Române. Din program nu au lipsit salturile cu paraşuta şi zborurile demonstrative cu aeronave aparţinând operatorilor aerieni civili. 

Invitaţii speciali ai acestei ediţii au fost Aeroclubul României, Iacării Acrobaţi, Boboiacii – Formaţia de Acrobaţie a Şcolii de Aplicaţie a Forţelor Aeriene, SkyDive Transilvania şi Aeroclubul Luncani. 

Baza 71 Aeriană “General Emanoil Ionescu” a organizat Ziua Porţilor Deschise în contextul sărbătoririi Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene Române. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...
Ultima oră
Pe aceeași temă