15.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialConcurs școlar, fațadă pentru infracţiuni cu prejudiciu de peste 3.000.000 euro

Concurs școlar, fațadă pentru infracţiuni cu prejudiciu de peste 3.000.000 euro

Organizatorii concursului național de matematică Arhimede sunt acuzați că și-au însușit fondurile colectate din taxele de înscriere plătite de elevi, că nu au plătit impozitul la stat și au înregistrat în contabilitate cheltuieli fictive.

Evaziune fiscală, spălare de bani, delapidare și conflict de interese se ascundeau în spatele concursului de matematică „Arhimede“, unul dintre cele mai cunoscute la nivel național, spun anchetatorii. Astfel, ieri, 210 polițiști și procurori au  făcut 80 de percheziţii în Capitală şi în Argeş, Ilfov, Constanţa, Giurgiu, Maramureş, Sibiu şi Buzău, într-un dosar penal deschis pe numele organizatorilor concursului „Arhimede“.

Competiția a fost organizată pentru prima dată în 2005, din inițiativa profesorului de matematică Petruș Alexandrescu. Notorietatea concursului a crescut de la an la an, ajungând ca în jur de 6.000 de elevi din toată țara să se înscrie anual.  Înscrierea costă 25 de lei. Dar, din aceștia, 2,5 lei mergeau la profesorul care aducea elevii la competiție, 3,5 lei la cel care corecta lucrările, 2,5 la centrul care organiza concursul (de obicei unități școlare), potrivit Digi24, care citează surse rândul anchetatorilor. Diferența până la 25 de lei ajungea la Alexandrescu și la asociația sa, ca sponsorizare, pentru a nu fi impozitată. Astfel, doar între 2010 și 2015, bugetul statului a fost prejudiciat cu 3,14 milioane de euro. Polițiștii suspectează că „Arhimede“ a avut sprijin din partea Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți pentru a câștiga bunăvoința Ministerului Educației. Mai exact, reprezentanta uneia dintre asociațiile de părinți, membră fondatoare a fundației, este Mihaela Gună, care este și membră a Consiliului Economic și Social, organism consultativ al Parlamentului și Guvernului. După perchezițiile de la domiciliul său, Gună le-a declarat jurnaliștilor că a semnat un parteneriat cu Arhimede și cu Ministerul Educației, dar că nu a participat efectiv la activitățile derulate de organizatorii concursului.

„Noi doar am fost gazdă“

Profesorul Petruș Alexandrescu nu a putut fi ieri contactat de „România liberă“, cel mai probabil din cauza faptului că a fost audiat. De negăsit a fost un alt nume din dosar, cel al Cristinei Grezi, contabilă a asociației, și ea audiată. Unul dintre unitățile școlare percheziționate a fost Liceul Teoretic „Nichita Stănescu“, din Capitală, unde contabilă este aceeași Cristina Grezi. Directorul unității, profesorul de matematică Ion Frujină, a insis­tat, într-un răspuns telefonic transmis „României libere“, că ancheta îi vizează pe cei de la „Arhimede“, și nu liceul pe care îl conduce.

„Noi am fost doar gazdă, le-am închiriat niște săli pentru cursuri, pentru pregătirea elevilor. Nu țin acolo concursul, pentru că este ilegal. Nu avem nici o legătură cu activitățile lor, elevii noștri nu participă, pentru că, să spun sincer, nu sunt destul de buni,“ arată Frujină, care susține că a aflat abia ieri că liceul și „Arhimede“ au același contabil.  Anul trecut, în urma unui caz similar de eva­ziune fiscală din spatele unei alte competiții, Ministerul Educației a interzis desfășurarea de con­cursuri cu taxă în unitățile de stat. Ca urmare, Asociația Arhimede a mutat concursul la Universitatea „Spiru Haret“.

Cine este Petruș Alexandrescu: cadru didactic la Universitatea „Spiru Haret“ a fost până în 2011 și profesorul Petruș Alexandrescu, 70 de ani, fondator al Revistei „Arhimede“ și al concursului cu același nume. Acesta este considerat o somitate în domeniu, fiind cunoscut în mediul academic pentru că a fost, în trecut, profesor pregătitor al lotului olimpic la matematică. Alexandrescu a deținut, până în 2009, ti­tlul de cercetător științific al Institutului de Sociologie al Academiei Române.  

Cele mai citite

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

Trupele ruse ar fi pe punctul de a încercui orașul Ceasiv Iar

Trupele ruse încearcă să încercuiască orașul Ceasiv Iar din regiunea Donețk, potrivit unui oficial militar ucrainean, potrivit hotnews.ro. Atacul este în desfășurare, însă Kievul...

Măsurile și condițiile pentru votul cu urna specială la europarlamentare și locale

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând,...
Ultima oră
Pe aceeași temă