15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialCondiţiile României pentru ajutorarea Republicii Moldova, prezentate la raportul anual al Expert...

Condiţiile României pentru ajutorarea Republicii Moldova, prezentate la raportul anual al Expert Forum

Cristian Ghinea, consilier de stat pe afaceri europene la Cancelaria premierului, a declarat marţi că România doreşte o Moldovă care să fie democratică şi reformată şi acesta este motivul elaborării condiţiilor transferării primei tranşe de 60 milioane de euro din creditul rambursabil de 150 de milioane de euro, transmite Agerpres

“Am venit aici în primul rând să ascult şi ăsta este unul dintre mesajele scrisorii pe care primul-ministru a trimis-o premierului Filip, anume dialogul cu societatea civilă legitimă şi democratică – una dintre condiţiile pe care le-am pus acolo. Primul mesaj ar fi că ne bazăm pe dumneavoastră, pe societatea civilă de la Chişinău, inclusiv să urmăriţi condiţiile pe care România le-a pus în scrisoarea premierului Cioloş”, a spus Ghinea, cu ocazia lansării Raportului anual al Expert Forum. 

El a precizat că aceste condiţii au fost elaborate în urma consultării cu Comisia Europeană. “Chiar dacă România va da această tranşă din împrumut, nu va fi destul decât pe termen scurt şi atunci va fi nevoie de asistenţă europeană şi Comisia Europeană vă pot asigura că va veni cam cu aceleaşi condiţii”, a arătat Cristian Ghinea. 

El a menţionat că Guvernul de la Chişinău a reacţionat “bine”, când a trimis, imediat, în Parlament, pachetul de legi privitor la integritate şi declaraţii de averi. Potrivit acestuia, împrumutul acordat de ţara noastră “nu este numai pentru Guvernul Filip”, ci este pentru R. Moldova ca atare, iar România doreşte să vadă semnale pozitive din partea majorităţii parlamentare de la Chişinău. 

“În ceea ce priveşte energia, nu poate România să construiască infrastructură energetică în Moldova dacă Moldova nu vrea. Transelectrica, de pildă, tot tatonează terenul Moldelectrica de ani de zile pentru a investi acolo, în schimbul a ceva, dar nu există feedback-ul potrivit la această tatonare”, a mai declarat Ghinea. 

El a subliniat că nu se pot face de la Bucureşti proiecte de infrastructură energetică în altă ţară. “În ce priveşte energia electrică, discuţia se complică geopolitic până la urmă, pentru că e foarte greu, tehnic vorbind, ca Moldova să fie desprinsă din sistemul de transmisie vechi, sovietic, la cel european, singură, fără Ucraina. Moldova este un fel de prelungire a Ucrainei în ceea ce priveşte liniile electrice şi atunci trebuie să bagi la pachet trecerea la sistemul european de transport împreună cu Ucraina şi asta e ce ni s-a spus. Trebuie măcar să vedem o decizie în acest sens la Chişinău, anume ‘gata, rupem pisica, ne propunem ca în ‘n’ ani să facem această trecere’, pe care România a făcut-o, atenţie, a durat 10 ani ca să trecem la sistemul european de transport. Nu este simplu, dar trebuie măcar să vedem deschidere din partea companiilor de stat din Moldova pentru a colabora cu companii tot de stat din România şi de a avea un plan clar de a face această trecere”, a arătat Ghinea. 

Prezent la eveniment, fostul prim-ministru al R. Moldova Ion Sturza a declarat că România are responsabilitate în ceea ce priveşte reformele din Republica Moldova. “Se întâmplă că de obicei americanii aruncă bomba, dar altcineva trebuie să plătească reconstrucţia. Ei, reconstrucţia trebuie s-o plătească tot România. Şi nu numai prin acele 150 de milioane care au fost antamate de Guvernul Ponta, ci şi un program mult mai laborios care urmează să fie redactat. Eu, ca român, îmi pun o întrebare: este astăzi capabilă România să facă acest exerciţiu de stabilizare şi de modernizare a Republicii Moldova. Are ea capacitatea financiară, intelectuală, să facă acest exerciţiu în Republica Moldova?”, a spus Sturza. 

În opinia sa, aceasta reprezintă o mare provocare pentru România. “A substitui astăzi cu surogate acţiunile în Basarabia este o iresponsabilitate istorică. Aşa-zisele planuri Marshall lansate cu fast la Chişinău, care de fapt sunt un amalgam de declaraţii şi cuvinte frumoase, nu soluţionează problema, ea trebuie atacată profund şi fundamental. Trebuie să ne gândim la un proiect cu mult mai serios de integrare economică, impunerea unor reforme serioase la Chişinău, inclusiv în reformarea sistemului politic”, a mai arătat Ion Sturza. 

Preşedintele Expert Forum, Sorin Ioniţă, a afirmat că sunt două urgenţe în Republica Moldova, pe care România trebuie să le pună ca şi condiţii Guvernului de la Chişinău, ataşate împrumutului. “În primul rând trebuie să se discute o reformă în profunzime a sistemului de justiţie în Moldova, în special în situaţia care este acolo, trebuie reformate şi instituţiile, dar şi oamenii care le-au condus până acum; şi al doilea punct este o reformă a sistemului financiar-bancar, de unde a pornit problema miliardului furat, care include şi Banca Naţională a Moldovei, care trebuie să aibă un nou leadership, dar nu numit oricum, ci pe nişte criterii”, a declarat Ioniţă. El a menţionat că aceste condiţii se regăsesc într-o anumită măsură în primele condiţionalităţi impuse de Guvernul Cioloş pentru acordarea împrumutului. 

Cele mai citite

Tesla reduce cu 2.000 de dolari prețurile modelelor Y, X și S în SUA

Tesla a redus prețurile din SUA ale vehiculelor sale Model Y, Model X și Model S cu 2.000 de dolari fiecare, la câteva zile...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Tesla reduce cu 2.000 de dolari prețurile modelelor Y, X și S în SUA

Tesla a redus prețurile din SUA ale vehiculelor sale Model Y, Model X și Model S cu 2.000 de dolari fiecare, la câteva zile...
Ultima oră
Pe aceeași temă