15.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialComisie specială la Baroul București în speța excluderii lui Ponta din...

Comisie specială la Baroul București în speța excluderii lui Ponta din avocatură

UPDATE 16.49: Decanul Baroului București, Ion Dragne, a confirmat pentru România liberă că fostul premier Victor Ponta va fi invitat pe 31 august la ședința în care se va dezbate cererea privind excluderea fostului premier din barou. Ion Dragne ne-a declarat că cei 15 membri ai Consiliul Baroului  au desemnat trei colegi care vor analiza și vor decide cum trebuie interpretată situația în care se află fostul premier.

De ce ați amânat decizia în cazul fostului premierului?

Ion Dragne: A fost vorba de o amânare motivată. Am făcut două demersuri. Am numit trei experți din cadrul Consiliului Biroului București care să facă un raport cu problemele de drept deduse din această speță. Și a doua măsură i-am invitat pe cei doi avocați implicați în procedură (Victor Ponta și Monica Macovei – n.r.) să își susțină poziția la ședința Consiliului Baroului din data de 31 august. Domnul Ponta a transmis un punct de vedere și în scris, la fel cum avem și cererea doamnei Macovei în scris.

Într-un interviu anterior ne-ați declarat că pentru a-i retrage lui Victor Ponta statutul de avocat ar trebui ca Baroul București să facă un demers în justiție.

I.D.: Poate fi și acesta un punct de vedere dar trebuie să clarificăm dacă decizia și-a produs sau nu efectele. Eu atunci vă spuneam că legea contesciosului administrativ are în vedere două situații. Când decizia nu și-a produs efecte ea poate fi revocată în sensul că instituția care a emis actul îl poate și retrage. Iar în ipoteza în care și-a produs efecte și a intrat în circuitul civil, doar instanța de judecată poate să decidă anularea unui act.

Nu ați găsit o încadrare a speței în acest momemt.

I.D.: Acesta este și scopul pentru care am propus să avem trei colegi care să analizeze speța și să prezinte un punct de vedere pe practica administrativă.

Domnul Ponta a confirmat că va veni?

I.D.: Încă nu am trimis invitațiile. Nu este o convocare, ci o invitație dacă ei consideră necesar să își expună punctul de vedere.

Vom avea o decizie finală pe data de 31 august?

I.D.: Nu vă pot spune, pentru că asta ar însemna să anticipez. Noi vrem să rezolvăm speța în termen optim.

I se pot imputa banii câștigați ca avocat?

I.D.: Baroul nu are competenețe în această zonă și e o problemă de drept, de a ști dacă are loc o repunere în situația anterioară sau o eventuală retragere a calității de avocat are urmări doar pentru viitor. Acum, nu avem o astfel de cerere a unui client în urma căruia Victor Ponta să fie obligat să restituie onorariile încasate. Ca jurist vă spun că și această problemă are o rezolvare în funcție de modul cum se va decide: o retragere cu aplicabilitate pentru viitor sau despre o anulare cu aplicabilitate și în trecut.

Suspendat pentru incompatibiliatate

În acest moment, potrivit Tabloului Avocaților de la Baroul București, Victor-Viorel Ponta (prezentat în continuare ca doctor) figurează fără drept de exercitare a profesiei, calitate pierdută pe 7 mai 2012 pe motiv de incompatibilitate.

Data este sinonimă cu numirea sa în funcția de premier. Ponta a primit decizia de intrare în Baroul la 1 februarie 2005 fără a da concurs și doar pe baza titlului de doctor, după cum a scris în exclusivitate Rl în ianuarie 2015 consultând un document oficial.  După ce i-a fost retras titlu de doctor luna aceasta, Monica Macovei a depus o solicitare de excludere din profesia de avocat a fostului premier.

UPDATE 15.33: Consiliul Baroului București a decis, marți, să amâne dezbaterea cererii privind excluderea fostului premier Victor Ponta din barou, pentru data de 31 august.

„Am avut pe ordinea de zi o solicitare de excludere din profesia de avocat a domnului Victor Ponta, membru al Baroului București. Înainte de începerea ședinței, domnul avocat a depus la Baroul București un memoriu cuprinzând punctul de vedere al domniei sale și un set de documente din care a rezultat că a formulat o reclamație prealabilă împotriva ordinului de revocare a titlului de doctor în Drept, precum și o cerere de suspendare a efectelor ordinului respectiv, depusă la Curtea de Apel București”, a precizat Dragne.

El a anunțat că la data menționată au fost invitați Monica Macovei, cea care a făcut cererea de excludere din Barou a lui Victor Ponta, precum și acesta din urmă, el menționând că prezența celor doi nu este obligatorie.

„Nu avem o procedură disciplinară în care doamna Macovei este petenta și domnul Ponta este persoana împotriva căruia s-a făcut o plângere disciplinară, ci avem o cerere inedită în raport de care Consiliul a apreciat că este utilă invitarea celor doi membri ai Baroului București pentru a-și preciza punctul de vedere în scris și pentru a răspunde la eventualele întrebări ale membrilor Consiliului. Prezența domniilor lor este facultativă, iar lipsa lor nu va împiedica dezbaterile și luarea unei eventuale decizii”, a explicat Ion Dragne.

Șeful Baroului București a precizat că, anterior, nu a avut de-a face cu un astfel de caz. 

„Motiv pentru care am fost desemnat eu, împreună cu alți doi membri ai Consiliului — Mihai Tănăsescu și Flavia Teodosiu—, ca până marți, 30 august, să prezentăm un raport scris membrilor Consiliului, astfel încât să dezbatem și să luăm o decizie. De asemenea, Consiliul a apreciat că este necesar să îi invite pe doamna Monica Macovei, care a formulat cererea, și pe domnul Victor Ponta, pentru ședința din 31 august, la ora 12,00″, a mai precizat Dragne.

Potrivit sursei citate, decizia Consiliului este atacabilă. 

————-

Solicitarea europarlamentarului Monica Macovei privind excluderea fostului premier Victor Ponta din Baroul București este analizată, marți, de conducerea instituției, informează Mediafax.

„O să avem în jur de 50 de puncte pe ordinea de zi. O să propun Consiliului să luăm cu prioritate (cazul lui Victor Ponta -n.r.). Apoi consiliul decide ce se face, dacă e documentaţie completă – votăm, dacă nu, ce se impune prin lege. Dificil să mă pronunţ (ce şanse sunt ca acest caz să se tranşeze azi-n.r.), sunt membru în consiliul Baroului, am un vot, ca atare şansele le decide majoritatea. N-am mai avut până acum o astfel de cerere, o astfel de situaţie, ca atare vom dezbate, ne vom uita în lege şi în statutul profesiei şi vom decide”, a declarat şeful Baroului Bucureşti, Ion Dragne.

Citește și: Monica Macovei cere excluderea lui Victor Ponta din Baroul București. Cererea va fi discutată în 23 august

Ion Dragne a precizat că Victor Ponta nu a fost citat pentru a se prezenta marţi.

Europarlamentarul Monica Macovei a solicitat, după ce Ministerul Educaţiei i-a retras fostului premier Victor Ponta titlul de doctor, excluderea „imediată” a social-democratului din Baroul Bucureşti. „Ponta nu mai poate fi avocat, pentru că a intrat în avocatură doar pentru că avea diploma de doctor în drept, fără să dea examen. Titlul de doctor i-a fost retras, aşa încât nu mai poate rămâne nicio clipă în Baroul Bucureşti”, a explicat atunci Monica Macovei.

În solicitarea adresată decanului Baroului Bucureşti, Ion Dragne, Macovei a subliniat că fostul premier nu mai îndeplineşte condiţiile legale pentru a exercita profesia de avocat, el fiind primit la cerere, cu scutire de examen, pe baza diplomei de doctor în drept.

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Nicușor Dan cere bani pe internet, pe motiv că în acest mod ajuți Bucureștiul

Pe facebook a apărut o reclamă care ar fi plătită de Nicușor Dan, reclamă care le solicită românilor să doneze bani pentru Nicușor Dan,...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...
Ultima oră
Pe aceeași temă