19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialUPDATE. Biroul permanent al Senatului a stabilit un nou termen, pe...

UPDATE. Biroul permanent al Senatului a stabilit un nou termen, pe 7 iunie, pentru evaluarea cererii DNA privind UP în cazul fostului ministru Titus Corlățean

UPDATE. 11.30. Biroul permanent al Senatului a transmis luni Comisiei juridice spre analiză solicitarea privind începerea urmăririi penale a senatorului Titus Corlăţean în dosarul “Vot Diaspora 2014”, a anunţat, luni, vicepreşedintele Camerei superioare a Parlamentului Ioan Chelaru, informează Agerpres

Comisia juridică va prezenta Biroului permanent o primă evaluare asupra acestei cereri a Justiţiei pe 7 iunie, urmând ca raportul să fie întocmit în cel mult două săptămâni. 

“Biroul permanent a luat act de scrisoarea procurorului general cu privire la dosarul care îl priveşte pe domnul senator Titus Corlăţean. S-a fixat un prim termen pentru evaluarea dosarului la Comisia juridică – 7 iunie, imediat după alegeri, pentru ca respectiva comisie să fie în plen şi să poată lucra, urmând ca tot în 7 iunie comisia să prezinte prima evaluare Biroului permanent, iar acesta să stabilească în continuare conform Regulamentului Senatului foaia de parcurs a acestui dosar”, a precizat Chelaru. 

El a adăugat că, potrivit regulamentului actual, sunt prevăzute două etape în analiza dosarului unei persoane care are calitate de senator şi pentru care se solicită începerea urmăririi penale. 

“Prima evaluare se face după un termen de cinci zile. Procesul de evaluare se va finaliza pe 7 iunie şi va fi prezentat un rezultat în Biroul permanent, urmând ca acesta, luând act de poziţia Comisiei juridice, să stabilească termenul pentru raport. Conform procedurii, termenul maxim prevăzut de lege pentru raport este de 14 zile. Eu bănuiesc că, făcându-se deja o evaluare, chiar dacă sunt 16 volume şi va dura un pic, nu se va merge pe termenul maxim prevăzut de lege, ci, dimpotrivă, cred că foarte repede comisia va prezenta şi raportul”, a susţinut Chelaru. 

Potrivit acestuia, imediat după începerea procedurii Corlăţean va fi înştiinţat de Comisia juridică să se poată prezenta pentru a-şi studia dosarul, adică din 7 iunie. 

—-

Biroul Permanent al Senatului se va reuni, luni, pentru a treia oară, pentru a discuta cererea Direcției Naționale Anticorpuție (DNA), prin care se solicită încuviințarea începerii urmăririi penale, în cazul fostului ministru Titus Corlățean, în dosarul  votului din diaspora de la alegerile prezidențiale din 2014, informează News.ro.

Astfel, ședinţa Biroului Permanent al Senatului urmează să înceapă la ora 11.00, cvorumul de lucru fiind de şase senatori, din cei 13 membri ai conducerii forului legislativ. 

Potrivit preşedintelui comisiei juridice, Cătălin Boboc (PNL), dacă Biroul Permanent va lucra, cererea DNA în cazul senatorului Titus Corlăţean va ajunge imediat la comisia juridică, care va stabili o săptămână ca interval de studiere a dosarului de către Corlăţean. El a mai precizat, pentru News.ro, că un raport al comisiei juridice se va contura în săptămâna care urmează alegerilor locale.

„Cel târziu marţi, raportul comisiei juridice poate fi gata şi să meargă la votul în plen, în aceeaşi zi sau în următoarea zi”, a spus Boboc. 

Timp de două săptămâni, senatorii din Biroul Permanent au încercat să se reunească în şedinţă, însă de fiecare dată s-a constatat absenţa cvorumului de lucru. Dacă în prima săptămână au lipsit reprezentanţi de la toate formaţiunile politice, săptămâna trecută, reprezentanţii PNL s-a mobilizat şi au venit toţi la şedinţă. 

Cu toate acestea, având doar patru membri în conducerea Senatului, nu au reuşit să asigure covrumul, în condiţiile în care de la şedinţă au lipsit reprezentanţii PSD din Biroul Permanent. 

De altfel, liberalii i-au acuzat pe social-democraţi că se aflau în cvorum, dacă vicepreşedintele Senatului din partea PSD, Constantin Mitu, nu ar fi părăsit şedinţa, astfel că nu s-a reuşit stabilirea cvorumului de lucru.

Potrivit procedurii prevăzute în Regulamentul Senatului, Biroul Permanent urmează să trimită solicitarea DNA la Comisia juridică, care are termen maxim 14 zile pentru elaborarea raportului legat de solicitarea făcută de către procurori. În această perioadă, Titus Corlăţean poate să-şi studieze dosarul la comisie.

După finalizarea raportului de către Comisia juridică, plenul se va pronunţa asupra cererii DNA, prin vot secret, cu bile.

Referatul DNA prin care se solicită încuviinţarea urmăririi penale a senatorului Titus Corlăţean, fost ministru de Externe, a sosit, în urmă cu două săptămâni, la Senat, anunţul fiind făcut de către purtătorul de cuvânt al preşedintelui Senatului, Andrei Alexandru.

Titus Corlăţean a fost audiat în octombrie 2015 la DNA, el spunând atunci că s-a prezentat în calitate de martor, în dosarul privind votul din diaspora la algerile prezidenţiale. La ambele tururi ale alegerilor prezidenţiale, din 2 şi 16 noiembrie 2014, în mai multe capitale europene cozile au fost uriaşe la secţiile de vot, iar mii de oameni nu au mai putut vota.

Titus Corlăţean a demisionat de la conducerea Ministerului Afacerilor Externe între cele două tururi de scrutin de la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014, din cauza problemelor la votul din diaspora. 

 

 

 

Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...
Ultima oră
Pe aceeași temă