11.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialConflictele de interese, descoperite automat

Conflictele de interese, descoperite automat

 

Agenția Națională de Integritate (ANI) a mai făcut un pas spre depistarea automată a conflictelor de interese în domeniul achizițiilor publice, după ce ieri a desemnat consorțiul care va implementa sistemul informatic de prevenire a acestor situații. Câștigător al licitației de 6,9 milioane de euro a fost desemnat consorțiul format din companiile Siveco România, în calitate de ofertant, UTI Grup – ofertant asociat, SAP România – terţ susţinător şi Computer Sharing SRL – subcontractant. Compania la care acționar este deputatul PSD Sebastian Ghiță, Teamnet International, a pierdut licitația, la fel ca alți doi participanți.

Sistemul de prevenire a conflictelor de interese – denumit “Prevent” – va integra într-o platformă bazele de date de la nivelul Registrului Comerțului și a instituțiilor fiscale, astfel încât să se facă legătura între persoanele care conduc mai multe instituţii publice sau care participă la proceduri de achiziţie publică. “Într-o primă fază, toate persoanele implicate în procesele de achiziţii publice finanţate cu fonduri europene vor fi monitorizate în timp real şi sistemul va emite avertismente atunci când în timpul derulării procedurilor de licitaţie sunt semnalate rude de gradul I şi II care au legătură cu persoanele implicate în acest proces. Ulterior, monitorizarea se va extinde pentru toate licitaţiile publicate în SEAP”, a declarat Horia Georgescu, președintele ANI. Prevent, finanțat din fonduri europene nerambursabile, trebuia să intre în aplicare încă din 2013, dar lansarea licitației a fost amânată pentru ianurie anul acesta. Agenția a stabilit că grupul de firme care a câștigat licitația va avea la dispoziție maxim 12 luni pentru implementarea sistemului, astfel încât acesta va deveni funcțional abia din 2015.  

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...
Ultima oră
Pe aceeași temă