10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialConsilierii generali ai Capitalei, amendați de ANI pentru că nu l-au demis...

Consilierii generali ai Capitalei, amendați de ANI pentru că nu l-au demis pe Gabriel Pîrvu, viceprimar incompatibil

Membrii Consiliului General al Municipiului București au fost amendați de ANI, cu câte 2.000 de lei, pentru că nu l-au demis pe Gabriel Pîrvu, descoperit incompatibil, în luna iulie anul trecut, și ales, joi, viceprimar al Capitalei, informează Mediafax.

Citește și: Un membru al CGMB şi un consilier judeţean din Iaşi, găsiţi INCOMPATIBILI de către ANI

În luna iulie 2013, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat că Gabriel Pîrvu a fost incompatibil în perioada 5 mai 2010 – 2 mai 2011, întrucât a exercitat, simultan, funcţia de consilier general în cadrul CGMB şi calitatea de administrator – membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Naţionale a Sării SA Bucureşti.

Curtea de Apel Bucureşti a decis că Gabriel Pîrvu a fost în incompatibilitate, decizia devenind definitivă prin necontestare, la 26 martie 2014.

Potrivit legii, persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.

ANI a cerut, în 18 august, aplicarea sancţiunii disciplinare de revocare din funcţie a consilierului general Gabriel Pîrvu, ca urmare a deciziei definitive.

Pentru că Gabriel Pîrvu nu a fost revocat de CGMB, toţi cei 51 de consilieri generali au fost amendaţi, în 2 septembrie, de ANI. Fiecare a primit amenda maximă de 2.000 de lei, iar în cazul în care nu o plătesc, ANI va sesiza organele de urmărire penală, a mai spus Horia Georgescu.

Consilierul general Gabriel Pîrvu, exclus din PDL, a fost ales joi, de noua majoritate formată în CGMB, din PSD, PC şi reprezentanţi ai PP-DD, în funcţia de viceprimar al Capitalei, după ce consiliul a luat act de demisia lui Marcel Nicolaescu (PNL).

Pentru alegerea sa au votat 27 de consilieri municipali din noua majoritate, în timp ce consilierii PDL şi PNL au părăsit sala de consiliu.

Înainte de începerea şedinţei de joi a CGMB, trei consilieri generali ai Capitalei printre care şi Gabriel Pîrvu au fost excluşi din PDL, "ca urmare a neparticipării lor repetate la şedinţele de grup".

Odată ales noul viceprimar, majoritatea controlată de PSD a fost consolidată prin validarea mandatelor a trei noi reprezentanţi ai acestui partid – Alexandru Mocioacă, Alexandrina Peter şi Lucia Stanoi, astfel că numărul consilierilor generali a ajuns la 54.

În baza unor adrese trimise de conducerea PP-DD, noua majoritate a aprobat şi încetarea mandatelor celor trei consilieri de la acest partid care au anunţat joi că devin independenţi – Richard Vicenţiu Radu (fost Ghiţă), Iulia Zorkoczy şi Horaţiu Panaitescu. În locul acestora, din partea PP-DD au fost validaţi consilieri Cătălin Zamfira, Florentin Gherghiceanu şi Cristina Livia Vasile, care au intrat în noua majoritate, alături de reprezentanţii PSD şi PC.

Noua majoritate din CGMB are 33 de consilieri şi este formată din reprezentanţii PSD şi PC (27 în total), la care se adaugă cei trei consilieri excluşi din PDL şi alţi trei proaspăt validaţi din partea PP-DD. În opoziţie sunt reprezentanţii PDL şi PNL, în total 21 de consilieri.

Cele mai citite

Regele Charles își reia activitățile publice. “A înregistrat progrese încurajatoare în tratamentul împotriva cancerului”, afirmă medicii

Regele Charles al Marii Britanii va reveni săptămâna viitoare la îndatoririle publice pentru prima dată de când a fost diagnosticat cu cancer. Acesta face...

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...
Ultima oră
Pe aceeași temă