15.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialConsilierii județeni nu recunosc prejudiciul adus instituției

Consilierii județeni nu recunosc prejudiciul adus instituției

CONSTANȚA. Pentru a avea o situație exactă, s-a cerut o expertiză în cazurile prezentate de procurori. DNA a trimis o adresă către Consiliul Județean Constanța, în care întreabă dacă se constituie parte civilă pentru recuperarea a peste 30 milioane lei.

Situație inedită în Consiliul Județean Constanța. Direcția Națională Anti­corupție a trimis o adresă către consilieri, prin care aduce la cunoștință faptul că președintele suspendat Nicușor Constantinescu și alți angajați au prejudiciat bugetul instituției. Prejudiciul a fost înregistrat, potrivit procurorilor DNA, în șapte spețe și se ridică la peste 30 de milioane de lei. ”Vă rugăm să comunicați dacă vă constituiți parte civilă împotriva inculpaților, iar în cazul unui răspuns pozitiv vă rugăm să precizați, conform art. 20, alin. 2 Cod Procedură Penală, care este cuantumul pretențiilor dumneavoastră, natura acestora, motivele și probele pe care acestea se întemeiază”, se arată în adresă.

Încercare de tergiversare

Interesant este că, potrivit documentului prezentat de conducerea CJC, acesta a ajuns la registratura instituției pe data de 15 septembrie. Actualilor șefi ai consiliului le-au fost necesare mai bine de două luni și jumătate să arate documentul consilierilor județeni și să îi consulte. În adresa semnată de procurorul-șef serviciu al DNA Constanța, Sorin Constantinescu, se arată că, potrivit art. 20 alin. 1 Cod procedură penală, consilierii județeni se pot constitui parte civilă numai până la începerea cercetării judecătorești.

În ședința de ieri a CJC nu s-a ­luat o decizie clară. Un consilier PDL, ­Florian Constantin, a cerut o expertiză în ­cazurile prezentate de către DNA, expertiză din care să reiasă dacă s-a produs sau nu prejudiciul. Cererea DNA se va lua în discuție, din nou, ­peste aproximativ trei săptămâni.

Trei dosare

Reamintim că Nicuşor Constantinescu este trimis în judecată în trei dosare. În cel despre care vorbim aici este cercetat alături de alte 18 persoane fizice şi juridice. Precizăm și că Ministerul Finanţelor Publice s-a constituit parte civilă în cauză, cu suma de 1.269.486,85 de lei, raportat la prejudiciul adus statului. Procurorii au dispus măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile ce aparţin inculpaţilor Ruxandra Luminiţa Darie, Florin Georgel Onescu, Ionuţ Țiţimeaua, Lucian Simion, Victor Aurelian Coman, Costică Zelcă, Tudorel Pârvu şi Titi Cenuşă.

Constantinescu spune că nu e vinovat

Coincidență sau nu, Nicușor Constantinescu a trimis ieri presei un comunicat de presă. ”Vă reamintesc că, după ce instanţele din România au dispus arestarea mea, în lipsă, în două dosare, cu toate că știau situaţia mea, din documentele medicale, de necontestat, puse la dispoziţie de către avocaţii care mă reprezintă, am venit în ţară liber şi nesilit de nimeni. De altfel nici Tribunalul Bucureşti, instanţa care mi-a confirmat primul mandat de arestare preventivă, nu a susţinut în motivarea deciziei faptul că nu aş fi venit singur, de bunăvoie. Din acest motiv contestaţia mea, depusă la ­Curtea de Apel Bucureşti, a fost admisă, consfinţind eliberarea mea definitiv şi irevocabil. Instanţa de apel a observat că nu sunt probe împotriva mea şi că nici nu m-am sustras justiţiei, motive pentru care mi-a fost anulat mandatul de arestare preventivă în primul dosar. Prin urmare, în acest moment mă aflu din nou în situaţia incredibilă din luna august, fiind victima deciziilor contradictorii ale ­instanţelor din România, chiar dacă acestea judecă în baza aceloraşi documente”. Acesta a mai amintit că este bolnav de cancer, operat în Statele Unite, şi că arestul preventiv îl împiedică să își maximizeze şansele de viaţă. ”Fapta prezumtivă de care sunt acuzat nu înseamnă corupţie, eu nefiind învinuit în nici un dosar că am pretins şi am primit vreun folos material pentru vreuna din acţiunile mele în calitate de preşedinte ales al Consiliului Judeţean Constanţa”, a conchis Constantinescu. 

 

 

Cele mai citite

Irina Begu, calificată în turul secund la Roma, după un meci întins pe două zile

Irina Begu s-a calificat în runda a doua a turneului WTA 1.000 de la Roma, după ce a învins-o joi pe spaniola de origine...

Kosovo are dificultăți în aderarea la Consiliul Europei

Prim-ministrul din Kosovo, Albin Kurti, a criticat miercuri condiţiile de aderare la Consiliul Europei, în special crearea unei structuri guvernamentale semiautonome pentru comunitatea sârbă,...

Ucrainenii au dejucat un plan de asasinare a lui Zelenski chiar în ziua învestirii lui Putin la Moscova

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunță destructurarea unei rețele organizate de FSB care a recrutat doi colonei ai serviciilor ucrainene, pentru a-l asasina...
Ultima oră
Pe aceeași temă