20.6 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialConsilierul de stat Cristian Ghinea: Oamenii au niște frustrări absolut legitime atunci...

Consilierul de stat Cristian Ghinea: Oamenii au niște frustrări absolut legitime atunci când vine vorba de birocrație

Consilierul de stat pentru afaceri europene la Cancelaria Guvernului României, Cristian Ghinea, a declarat că oamenii au niște frustrări „absolut legitime” atunci când vine vorba de birocrație, potrivit Republica.

Cristian Ghinea a explicat că problemele cele mai des semnalate de către cetățeni vizează cazierul, autorizația de construcție și relația cu Fiscul. Un alt element ce stârnește nemulțumirea cetățenilor este legat de lipsa unui proces clar prin care „unele autorizații sunt aprobate sau nu sunt aprobate”, atrăgând atenția că un proces care nu este predictibil și transparent lasă o „marjă pentru corupție”

Totodată, cetățenii sunt nemulțumiți și de procesul de înmatriculare-radiere a mașinilor, cât și amenzile.

Citește și: Guvernul a lansat o platformă pentru debirocratizarea administrației

„Amenzile care sunt plătite în altă localitate nu se înregistrează, mașina care este vândută trebuie radiată de către vechiul proprietar, sunt mulți oameni care se trezesc cu dosare, deși ei au vândut mașina, documente care se cer pentru diverse acte”, a adăugat consilierul de stat.

Ghinea a mai spus că, în calitate de cetățean, înțelege frustrarea oamenilor, care sunt „absolut legitime”.

„De ce ți se mai cere certificat de naștere peste tot aproape? Din moment cei ai buletin, la un moment dat ai avut certificat de naștere. Ce mai demonstrează acest certificat de naștere care ți se cere peste tot? Sau copie legalizată a certificatului de naștere, că avem și o industrie a notarilor care trebuie să trăiască și ea. Aș vrea să văd și eu răspunsul simplu și logic la această întrebare. Și acest exercițiu simplu și logic aș vrea să îl facă fiecare instituție”, a spus Cristian Ghinea.

Citește și:  Cât ne costă birocraţia şi ce măsuri ia guvernul pentru eliminarea ei

Astfel, o soluție ar fi „schimbarea sistemului”, întrucât atât cetățenii, cât și funcționarii vor beneficia din această schimbare. 

„Există însă și oameni care s-au atașat de proceduri, am văzut și astfel de cazuri, unii care nu s-au gândit niciodată rațional de ce e nevoie de certificatul de naștere. Au un aer că dacă se schimbă lucrul ăsta va urma o catastrofă planetară. Și oamenii ăștia trebuie un pic împinși în direcția potrivită”, a conchis consilierul de stat pentru afaceri europene.

Mirecurea trecută, Guvernul a lansat o nouă platformă online,  maisimplu.gov.ro, al cărei scop este debirocratizarea administraţiei publice, prin eliminarea unor documente sau tipuri de dosare.

„Astăzi lansăm platforma a ceea ce am numit noi Comisia de tăiat hârtii, platforma online care va trebui să ne ajute să identificăm acele lucruri în funcţionarea administraţiei care să ducă la o debirocratizare în relaţia cu cetăţenii mai ales. Această platformă online are adresa ‘maisimplu.gov.ro’, unde o să invităm contribuabilii, cetăţenii să ne împărtăşească din experienţa lor în relaţia cu administraţia şi care documente sau care tipuri de dosare pe care trebuie să le depună la administraţie li se par complicate şi ar putea fi simplificate”, a anunţat premierul Dacian Cioloș la începutul şedinţei de Guvern. 

 

Cele mai citite

ICR Tel Aviv prezintă expoziția „Foliage of Life”, a artistei Dalia Sinclair

La Galeria ICR Tel Aviv a avut loc vernisajul expoziției de pictură, fotografii, instalații și artă video intitulată „Foliage of Life”. Lucrările sunt realizate de...

GALERIE FOTO. Eugenie Bouchard, înapoi pe terenul de tenis

Considerată una dintre cele mai sexy jucătoare de tenis din lume, Eugenie Bouchard le-a dat o palmă criticilor care afirmau că și-a irosit talentul...

Alertă hidrologică! Cod galben de inundații pe râuri din 17 județe. HARTA

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi, o atenţionare Cod galben de viituri pe râuri din 17 judeţe, valabilă...
Ultima oră
Pe aceeași temă