9.6 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialConsiliul Concurenţei vrea mai multe controale ale Poliției la asigurările RCA

Consiliul Concurenţei vrea mai multe controale ale Poliției la asigurările RCA

Consiliul Concurenţei cere Direcției Rutiere din cadrul Poliției Române să efectueze mai multe controale în trafic, din cauza numărului mic de asigurări RCA încheiate, în special în sudul și sud-estul României, relatează Mediafax.

Consliliul Concurenţei consideră că o soluţie pentru creşterea numărului de asigurări RCA „ar putea conduce la o ameliorare semnificativă a gradului de cuprindere în asigurare a RCA și ar putea atenua și alte ineficiențe existente în acest moment în segmentul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă a autovehiculelor”, se arată într-un raport.

Astfel, cel mai redus procentaj de autovehicule asigurate în totalul celor înmatriculate, de sub 68%, este înregistrat în nouă județe din sudul și sud-estul țării, respectiv, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Constanța, Tulcea și Galați.

Cele mai ridicate rate, de peste 74%, sunt consemnate în alte nouă județe, în principal din centrul și nord-vestul țării. Cele nouă județe sunt Botoșani, Maramureș, Sălaj, Bihor, Cluj, Alba, Sibiu, Mureș și Harghita.

În zona București-Ilfov, se înregistrează, la fel ca în alte șase județe, rate de cuprindere în asigurare a RCA de 72-74%. De asemenea, în zece dintre județe este consemnat un procentaj de 70-72%, iar în alte șase un nivel de 68-70%.

“Datele arată că numărul de asigurători auto se află pe un trend descendent iar principalele două segmente ale sectorului prezintă tendințe de concentrare în perioada 2011- 2015, tendințe similare cu cele înregistrate în restul continentului. Ceea ce apare drept îngrijorător este nivelul redus al cuprinderii înasigurare a RCA și, mai ales, aparenta tendință de înrăutățire din ultimii ani, cu impact negativ asupra prețurilor pe care le suportă șoferii corecți”, potrivit autorității pentru concurență.

Rata de cuprindere în asigurare a RCA a scăzut în ultimii ani, coborând de la 74,1% în 2011 și 73,6% în 2012, la 71,6% în 2013, 71,3% anul trecut, respectiv 72,5% în primele șase luni ale acestui an.

 

Cele mai citite

Netanyahu merge înainte: Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus că Israelul va face „ceea ce este necesar” în Rafah, în ciuda opoziției internaționale față de un astfel...

Ce pedeapsă riscă o doctoriță din Rusia după ce ar fi tratat-o fără respect pe văduva unui soldat rus din Ucraina

Procesul unei doctoriţe pediatru ruse, care riscă 10 ani de închisoare după ce a fost acuzată de văduva unui soldat rus mort în Ucraina...

Pe eJobs sunt afișate salariile pentru pozițiile care se scot în piață la angajare

Uniunea Europeană a decis, recent, termenul limită până la care angajatorii vor fi obligaţi să publice salariile pentru toate poziţiile pe care le scot...
Ultima oră
Pe aceeași temă