18.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialConsiliul Judeţean Cluj, în vizorul procurorilor. Ce caută anchetatorii

Consiliul Judeţean Cluj, în vizorul procurorilor. Ce caută anchetatorii

Direcția Generală Anticorupție au verificat, miercuri, mai multe proiecte derulate de Consiliul Judeţean Cluj, printre care Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, informează Mediafax.

În acest dosar, procurorii au ridicat mai multe acte și documente care au legătură cu proiecte derulate de CJ, printre care Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, proiectul privind modernizarea și asfaltarea drumurilor județene și exproprierile făcute în zona Aeroportului Internațional “Avram Iancu” Cluj pentru realizarea pistei de 2.100 de metri.

De asemenea, în vizorul lucrătorilor DGA se află mai multe persoane, atât angajați ai Consiliului Județean Cluj, cât și reprezentanți ai firmelor care au legătură cu proiectele aflate în atenția anchetatorilor, au declarat surse din cadrul Consiliului Județean Cluj pentru Mediafax.

La rândul său, vicepreședintele CJ Cluj, Vakar Istvan, a confirmat pentru corespondentul MEDIAFAX că lucrătorii DGA au solicitat acte de la secretarul județului Cluj, fără să precizeze, însă, cu ce proiecte au legătură respectivele documente.

“E adevărat că a venit azi (miercuri – n.r.) la Consiliul Județean cineva de la Poliție, de la direcția lor anticorupție și au cerut ceva acte și documente de la secretarul județului. Nu știu despre ce acte e vorba, dar din câte am înțeles e o procedură a lor, au de completat ceva rapoarte, dosare, deci nu cred că e ceva deosebit”, a spus Vakar.

Consiliul Judeţean Cluj a început în 2012 un proiect de construire a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) pe un teren situat în comuna Feleacu, de lângă Cluj, care trebuia să preia toate deşeurile din judeţ, având termen de finalizare în octombrie 2014.

Contractul a fost atribuit prin licitaţie asocierii dintre firmele SC Confort SA, Atzwanger SPA, SC Ladurner Impianti SRL, SC Vel Service SA, valoarea contractului, finanţat din fonduri europene, fiind de 107,5 milioane de lei. În acelaşi an, liderul asocierii, SC Confort SA, firmă din Timişoara, a intrat în insolvenţă, iar lider al asocierii a devenit firma Atzwanger.

La sfârşitul anului trecut, CJ Cluj a reziliat contractul, invocând executarea unor lucrări neconforme, iar în ianuarie 2015 a depus o plângere penală împotriva firmelor care fac lucrările la centru.

Reprezentanţii CJ Cluj anunţau că proiectul este în curs de revizuire şi au avansat un nou termen pentru finalizarea lucrărilor, 31 decembrie 2015.

În 13 mai, rampa temporară de deşeuri a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rât a fost închisă din cauza depăşirii capacităţii de stocare, la trei luni după ce și rampa propriu-zisă a fost închisă din acelaşi motiv. Ulterior, autorităţile au anunţat că interdicţia depozitării deşeurilor menajere pe rampa temporară a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rât durează doar o zi, timp în care o parte din gunoaiele de acolo vor fi transportate în altă parte, pentru a face loc altor deşeuri.

În 26 iunie, rampa de deşeuri temporară a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rât s-a închis definitiv, iar de atunci deşeurile au fost duse la Alba Iulia.

În 8 iulie, Primăria Cluj-Napoca anunţa că deşeurile menajere colectate din Cluj-Napoca, unde rampa de gunoi de la Pata Rât a fost închisă definitiv, vor fi transportate, începând cu 15 iulie, la un depozit ecologic la Oradea, după ce între primăriile celor două municipii a fost încheiat un parteneriat pentru o perioadă de trei luni.

Primarul Emil Boc a mulţumit Primăriei Oradea pentru sprijinul acordat “în aceste momente dificile” și şi-a exprimat speranţa ca timpul astfel câștigat “să fie utilizat responsabil de către reprezentanții Consiliului Județean Cluj pentru a soluționa problema deșeurilor clujenilor, conform soluțiilor propuse de către autoritățile naționale pentru protecția mediului și anume prin construirea unei rampe temporare de depozitare a deșeurilor pe actualul amplasament al Centrului Integrat pentru Gestiunea Deșeurilor”.

Cele mai citite

Studiu. Românii își propun să arunce mai puțină mâncare

Șapte din zece români își propun să arunce mai puțină mâncare la gunoi, relevă cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research în...

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Studiu. Românii își propun să arunce mai puțină mâncare

Șapte din zece români își propun să arunce mai puțină mâncare la gunoi, relevă cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research în...
Ultima oră
Pe aceeași temă