22.4 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. Avocatul părinților: Copiii maltratați din Constanța primeau vin să adoarmă și...

UPDATE. Avocatul părinților: Copiii maltratați din Constanța primeau vin să adoarmă și cafea la trezire

UPDATE 13.25: Copiii aflați în Centrul de dezvoltare și educație "Micul Regat" din Constanța primeau vin pentru a dormi la prânz, iar când se trezeau li se dădea cafea, afirmă avocatul părinților care au reclamat abuzurile, conform Mediafax.

Avocatul Ștefan Roman, cel care îi reprezintă pe părinții copiiilor maltratați de angajații grădiniţei private, a declarat, marți, că părintele care a văzut imaginile cu abuzurile de la centru a intrat în posesia acestora dintr-o întâmplare.

"Grădinița era prevăzută cu un sistem de supraveghere care în mod normal era pornit în fiecare zi până la orele prânzului. În perioada normală de filmare totul era în regulă, dar în două zile, la sfârșitul anului trecut, sistemul a fost uitat pornit după ora 12.00, iar în acel timp au fost filmate imaginile care au apărut în presă. (…) Imaginile erau accesibile, conform contractului. Părinții aveau dreptul să vadă imaginile, iar în contract se stipula faptul că se filmează până la ora 12.00. Părinții puteau să intre on-line să vadă imaginile. Și au ajuns în posesia imaginilor absolut întâmplător. Sunt 60 de copii la acea grădiniță și un singur părinte a văzut întâmplător aceste imagini", a afirmat avocatul Ștefan Roman.

El a spus că părinţilor copiilor care veneau acasă cu vânătăi după ce erau bătuți și bruscați de îngrijitoare li se spunea că micuţii s-au lovit singuri.

"Toate imaginile pe care le vedeți sunt filmate în numai două zile, deci vă puteți imagina ce se întâmpla în fiecare zi. Părinții au văzut că micuții veneau acasă plini de vânătăi, iar când întrebau ce s-a întâmplat li se spunea ba că s-au ciocnit între ei, ba că s-au lovit de vreun obiect. Unii dintre ei veneau acasă mirosind a cafea. Li s-a spus că au mâncat bomboane. Niciodată nu și-au putut închipui că ei primeau cafea la grădiniță. (…) Primeau vin înainte de culcare, ca să adoarmă, iar când se trezeau primeau cafea. Acest lucru reiese clar din înregistrările audio care s-au făcut: două angajate vorbeau între ele dacă au servit vinul copiilor", mai spune avocatul.

Potrivit acestuia, dosarul este deschis de aproape jumătate de an, dar a fost întârziat de schimbările apărute în Codul Penal și cel de Procedură Penală, iar acum se va cere extinderea cercetărilor.

Trei angajate ale unei grădiniţe private din Constanţa sunt acuzate că îi băteau pe copii şi îi ameninţau, iar procurorii fac cercetări după ce au obţinut imagini în care se poate vedea cum copiii sunt pălmuiţi sau târâţi, relatează Mediafax. În replică, Inspectoratul Şcolar susține că unitatea funcţiona fără autorizaţii.

Abuzurile la care erau supuși copiii cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani de la Centrul de Dezvoltare și Educație "Micul Regat" din Constanţa au fost descoperite târziu de părinți.

La un moment dat, văzându-și copilul că se întorcea speriat de la grădiniță și avea noaptea coșmaruri, unul dintre părinți i-a montat într-o jucărie de pluș un aparat de înregistrare. Astfel, a putut auzi cum erau chinuiți micuții de către îngrijitoare, care îi ameninţau, îi loveau şi bruscau.

Ulterior, părinţii au intrat şi în posesia unor imagini filmate de camerele de supraveghere ale centrului, în care se vede cum copiii sunt agresați de către îngrijitoare. În mod normal, camerele de supraveghere ar fi trebuit să funcționeze numai până la ora 12.00, după care, după ce micuții erau culcați, acestea erau oprite de către unul dintre angajați. La sfârșitul anului trecut, acesta a lipsit însă câteva zile de la serviciu, iar camerele nu au mai fost oprite, filmând abuzurile la care erau supuși copiii.

În imagini se vede cum micuții sunt loviți, bruscați, târâţi şi amenințați, iar o fetiţă care a făcut pe ea a fost obligată să stea neschimbată. În multe dintre cadrele filmate se vede cum îngrijitoarele obișnuiau să-i pălmuiască pe copii peste față și peste cap. În plus, se pare că pentru a-i culca pe copii îngrijitoarele obișnuiau să le dea să bea vin ca să adoarmă.

Părinții au făcut plângere penală la Parchetul Tribunalului Constanţa, pentru rele tratamente aplicate minorului şi purtare abuzivă, procurorii începând cercetările.

Procurorii precizează că, fiind un caz în care sunt implicaţi minori, nu pot face publice date despre anchetă. Surse judiciare spun că trei dintre angajatele centrului sunt cercetate în acest caz. Femeile ar avea și contractul de munca suspendat pe durata anchetei.

Reprezentanții Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanța spun că grădiniţa respectivă, care este privată, nu are autorizaţie de funcţionare și nici acreditare.

"Centrul nu este nici autorizat și nici acreditat. Ei erau obligați să ceară un aviz de la Inspectoratul Școlar. Atât timp cât nu l-au cerut, nu au intrat în baza noastră de date, astfel că nu-l putem verifica. Nu au cerut nici autorizare la ARACIP (Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar – n.r.). Ei puteau funcționa cu aviz de la noi și cu autorizația de la ARACIP; autorizație provizorie și apoi trebuiau să se acrediteze. (…) Părinții au încheiat contracte cu acest centru educațional. Cadrele respective care lucrau acolo aveau contracte cu acest centru, nu au fost înregistrate la ISJ", a declarat, marţi, corespondentului Mediafax, purtătorul de cuvânt al ISJ Constanța, Cristina Ivan.

Taxele percepute părinţilor care au copiii înscrişi ;a Centrul de Dezvoltare și Educație "Micul Regat" din Constanţa sunt cuprinse între 550 de lei pe lună pentru programul 08.00 – 12.00 și 800 de lei pe lună la programul lung, 08.00 – 17.00.

Cele mai citite

Sebastian Burduja, atac la adresa lui Nicușor Dan. “Modul în care arată centrul Capitalei, rezultatul incompetenţei”

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei, a subliniat sâmbătă că în centrul orașului există străzi cu o stare de degradare vizibilă și case...

Rușii presează și avansează în regiunea Harkov din Ucraina

Forţele ruse au început o operaţiune ofensivă de-a lungul graniţei ruso-ucrainene din nordul regiunii Harkov şi au obţinut câştiguri tactice semnificative, conform antena3.ro. Lupte grele...

Natalia Intotero: Vom asigura și în acest an câte 15000 de lei pentru 10.000 de proceduri de fertilizare in vitro

Programul naţional de fertilizare in vitro va continua și în anul 2024, deși acum câteva luni a fost în pericol din cauza lipsei banilor.  „...
Ultima oră
Pe aceeași temă