22.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialConstanța. Zoia Apostolescu, fost decan la Politehnica București, trimisă în judecată într-un...

Constanța. Zoia Apostolescu, fost decan la Politehnica București, trimisă în judecată într-un dosar privind fraude la BAC

Zoia Apostolescu, fost declan al Politehnicii București a fost trimisă în judecată de DNA, în stare de arest preventiv, pentru marturie mincinoasă, favorizarea infractorului și influențarea declarațiilor. În același  dosar a fost trimis în judecată și profesorul universitar Gheorghe Amza pentru instigare la favorizarea făptuitorului și instigare la influenţarea declaraţiilor. 

Dosarul în care sunt cercetați cei doi a fost deschis în cazul fraudei de la Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” din Mangalia.

”La data de 3 septembrie 2014, în contextul cercetării judecătorești efectuate într-un dosar penal al DNA, inculpata Apostolescu Zoia, a luat legătura cu o persoană judecată în aceeași cauză și i-a cerut acesteia să formuleze, în fața instanței de judecată, declarații necorespunzătoare adevărului, din care să rezulte nevinovăţia lui Amza Gheorghe în dosarul aflat în curs de judecare.

Prin această abordare se urmărea împiedicarea tragerii la răspundere penală a inculpatului Amza Gheorghe pentru infracţiunile de care este acuzat.

La aceeași dată, inculpata Apostolescu Zoia, fiind audiată în calitate de martor în dosarul menționat, aflat pe rolul Tribunalului Constanţa, a făcut afirmaţii mincinoase în fața instanței de judecată, în sensul dovedirii nevinovăţiei inculpatului Amza Gheorghe”, informează DNA într-un comunicat de presă.

La data de 14 octombrie 2014, cu prilejul unei alte întâlniri, inculpata Apostolescu Zoia i-a cerut din nou persoanei abordate să facă declaraţii necorespunzătoare adevărului, în fața instanței de judecată. Mai mult, inculpata Apostolescu Zoia a încercat să o învețe pe aceasta cum să răspundă la întrebările ce urmează să-i fie adresate în cursul procesului, la termenul programat pentru data de 15 octombrie 2014, punându-i totodată la dispoziţie şi înscrisuri privind declaraţiile pe care ar fi trebuit să le dea în cadrul cercetării judecătoreşti.

Cu prilejul aceleiași întâlniri, pentru a o determina pe aceasta să adopte o poziție favorabilă inculpatului Gheorghe Amza și Zoia Apostolescu i-a oferit persoane respective, în schimbul acestei conduite, suma de 5.000 lei.

În aceeași cauză, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus sesizarea instanței de judecată cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului Gheorghe Amza, cadru didactic universitar, cercetat în stare de arestare preventivă în altă cauză, pentru săvârşirea infracțiunilor de instigare la favorizarea făptuitorului și instigare la influenţarea declaraţiilor.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: În perioada 22.09.2014 – 14.10.2014, inculpatul Amza Gheorghe a determinat-o cu intenţie pe inculpata Apostolescu Zoia să ceară unei persoane să dea declaraţii necorespunzătoare adevărului, care să tindă să demonstreze nevinovăţia sa şi să împiedice tragerea sa la răspundere penală infracţiunile pentru săvârşirea cărora este judecat într-un dosar penal al DNA (comunicat nr. 747/VIII/3 din 21 august 2013), punându-i acesteia la dispoziţie şi înscrisuri privind declaraţiile pe care ar fi trebuit să le dea în cadrul cercetării judecătoreşti. De asemenea, inculpatul Amza Gheorghe a determinat-o, cu intenţie, pe inculpata Apostolescu Zoia să încerce să o determine pe persoana respectivă să dea declaraţii mincinoase în dosarul menţionat, oferindu-i în schimbul acestei conduite suma de 5.000 lei.

Fiind ascultat în prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, că acceptă încadrarea juridică pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală. Prin urmare, între procuror şi inculpatul Amza Gheorghe s-a realizat acordul asupra următoarelor elemente:

 

Inculpatului urmează să îi fie aplicată o pedeapsă rezultantă de 1 (un) an și 4 (patru) luni închisoare pentru cele două infracţiuni.

Executarea pedepsei rezultante urmează să fie suspendată sub supraveghere pe un termen de 2 ani.

Rechizitoriul referitor la inculpata Apostolescu Zoia și acordul de recunoaștere a vinovăției privind pe inculpatul Amza Gheorghe, împreună cu dosarele aferente au fost trimise la Tribunalul Constanța. 

Cele mai citite

Președintele Iranului și ministrul de Externe sunt morți. Epava elicopterului a fost găsită

Președintele Iranului și ministrul de Externe al Iranului sunt morți, acest lucru fiind constatat oficial după ce a fost găsită epava elicopterului în care...

Rusia ar bruia comunicațiile electronice din estul României

Rusia ar bruia comunicațiile electronice din unele regiuni ale unor țări europene, inclusiv în estul României, susține un raport publicat de Centrul Euro-Atlantic pentru...

Familia Picioruș, stăpâna consultanței mascate în învățământ

Afacerile și profitul companiei Structural Management Innovative System SRL, controlată de Georgeta-Sorina Picioruș și administrată de Alexandru-Eduard Picioruș, a explodat în 2023 după...
Ultima oră
Pe aceeași temă