13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialConsultări bilaterale în cazul Bodnariu între agenţiile pentru protecţia copilului din România...

Consultări bilaterale în cazul Bodnariu între agenţiile pentru protecţia copilului din România şi Norvegia

Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ana Costea, a anunţat, marţi seară, că de săptămâna viitoare vor începe consultări bilaterale în cazul Bodnariu între agenţiile pentru protecţia copilului din România şi Norvegia pentru a se identifica soluţiile posibile, scrie Agerpres

“Cazul Bodnariu a fost un caz care a impresionat pe toată lumea, cu un impact emoţional extraordinar. Este o problemă complexă, care nu se poate rezolva foarte uşor. Ce pot să vă spun este că, la nivelul Guvernului, Ministerul de Externe a purtat negocieri cu autorităţile norvegiene. Am reuşit ca de săptămâna viitoare, cu acordul premierului norvegian, care a avut discuţii cu premierul român, să înceapă consultări bilaterale între agenţiile specializate. Sperăm ca, în baza legislaţiei, pentru că trebuie să vă precizez legislaţia norvegiană în această materie se supune tot reglementărilor conţinute de Convenţia Naţiunilor Unite privind drepturile copilului…sperăm că vor fi două runde de negocieri astfel încât agenţiile specializate să identifice soluţiile”, a afirmat Ana Costea, la Digi24. 

Potrivit ministrului urmează a fi făcute două evaluări, pe de o parte o evaluare din punctul de vedere al serviciilor sociale, iar, pe de altă parte, se vor face cercetări de către poliţie. 
De asemenea, acesta a precizat că preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului din România va ţine legătura cu omologul său din Norvegia şi împreună vor stabili modalităţile în care, dacă va fi necesar, se va efectua deplasarea în Norvegia. 

“Eu am încredere că autorităţile române, ca şi cele norvegiene, vor găsi soluţia care este cea mai potrivită pentru copii”, a spus Ana Costea, întrebată despre soluţionarea acestui caz. Potrivit datelor prezentate de ministrul Muncii, în România există 57.000 de copii care se află în grija statului iar, după statisticile din primele 9 luni ale anului trecut, s-au înregistrat 2.065 de cazuri de copii abuzaţi. Ana Costea a spus că aceste cifre sunt rezultatul, 42%, al sărăciei, iar 29% al abuzurilor şi neglijenţelor. 

Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a declarat marţi că, deşi pot fi “zone perfectibile” în legislaţia norvegiană privind protecţia copilului, în cazul Bodnariu trebuie ţinut seama de reglementările actuale şi a făcut apel la discreţie având în vedere “sensibilitatea” acestui caz. 

“Există o colaborare şi un dialog între Ministerul de externe român şi Ministerul de externe norvegian. Avem toate garanţiile date de interlocutorii noştri norvegieni că se respectă întocmai reglementările în materie. Sigur, putem să discutăm – şi partenerii norvegieni sunt de acord – asupra acestui lucru, că poate că sunt zone perfectibile în reglementările norvegiene în materie, dar, acesta este un proces care reclamă timp şi noi trebuie să ţinem seama de reglementările actuale”, a afirmat Comănescu, la TVR. 

El a precizat că toate demersurile făcute de Ministerul afacerilor externe referitoare la acest caz au ţinut cont de interesul superior al copiilor implicaţi. “E o temă cu o anumită sensibilitate şi experienţa nu doar a noastră, ci şi a altor state care s-au confruntat şi se confruntă cu situaţii similare arată că e nevoie (…) de o anumită (…) discreţie. (…) Să lăsăm lucrurile să se desfăşoare astfel încât să nu fie afectate de eventuale declaraţii, poziţii care ar putea să ducă la altfel de interpretări, cum s-a întâmplat în cazurile altor ţări”, a adăugat şeful diplomaţiei române.

La mijlocul lunii noiembrie, autorităţile de protecţie a copilului (Barnevernet) din Regatul Norvegiei au preluat cei cinci copii ai familiei Bodnariu, pe criterii religioase şi de corecţie aplicată minorilor, în vederea adopţiei de către cetăţeni norvegieni. Tatăl, Marius Bodnariu, cetăţean român, este căsătorit cu o cetăţeană norvegiană, Ruth Johanne Bodnariu. 

În data de 22 decembrie 2015, Avocatul Poporului s-a autosesizat cu privire la caz şi s-a adresat, în vederea obţinerii de clarificări, Ombudsman-ului Naţional al Regatului Norvegiei şi Ombudsman-ului Copilului din acelaşi stat. În răspunsul către Avocatul Poporului, Ombudsman-ul Parlamentar pentru Administraţia Publică din Regatul Norvegiei a precizat, că, la acest moment, nu există motive pentru a investiga cazul familie Bodnariu. 

“Ombudsman-ul Parlamentar pentru Administraţia Publică din Regatul Norvegiei, Aage Thor Falkanger a răspuns, la 8 ianuarie 2016, adresei înaintate în 23 decembrie 2015, de către Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, în legătură cu cazul celor cinci copii preluaţi de la părinţii lor de către autorităţile de protecţie a copilului (Barnevernet) din Regatul Norvegiei”, se arată într-un comunicat al Avocatului Poporului remis pe 14 ianuarie AGERPRES. 

În ultimele două luni au avut loc mai multe discuţii între conducerea Ministerului Afacerilor Externe şi ambasadorul Norvegiei la Bucureşti, Tove Bruvik Westberg, în cadrul cărora a fost reiterată de ambele părţi importanţa unei cooperări susţinute în cazul familiei Bodnariu. Şi ambasadorul român la Oslo a avut discuţii la Ministerul norvegian de Externe şi la Ministerul Copiilor, Egalităţii şi Incluziunii Sociale din Norvegia, unde a propus o cooperare politică pentru gestionarea cazului Bodnariu, reamintind propunerea privind integrarea copiilor în familia extinsă a tatălui. Totodată, în Capitală, dar şi alte oraşe din ţară au avut loc mitinguri de susţinere pentru familia Bodnariu.

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă