10.3 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialConsumatorii ENEL au plătit facturi umflate la electricitate. Cu girul ANRE

Consumatorii ENEL au plătit facturi umflate la electricitate. Cu girul ANRE

Facturile de electricitate ale consumatorilor au fost umflate de ENEL prin dubla taxare a certificatelor verzi, acuză Departamentul Național Anticorupție (DNA). Totul s-a întâmplat cu știința Agenției Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), care ar fi trebuit să aplice o sancţiune de reducere a tarifelor cu 6 procente. În schimb, vicepreşedintele ANRE şi reprezentantul ENEL au căzut la înțelegere, se mai arată în rechizitoriul DNA în urma căruia au fost reținuți  vicepreşedintele ANRE, Claudiu Dumbrăveanu, un asociat al SC ElectroAlfa International SRL, Gheorghe Ciubotaru și directorul ENEL, Florin Gugu.

Procurorii mai afirmă că ANRE a impus ENEL o reducere a tarifelor de numai 1,3% în loc de 6%. În schimb, conform înțelegerii celor doi manageri, ENEL trebuia să acorde două contracte firmei SC Electroalfa International, firmă cu care vicepreședintele ANRE ar avea legături strânse.

În consecință, afirmă anchetatorii, consumatorii au fost păgubiți în acest mod cu 2,5 milioane de euro în cursul anului 2012. Adică au plătit facturi aproape duble. Potrivit specialiștilor, situația nu mai poate fi corectată acum nici măcar prin aplicarea amenzilor, întrucât consumatorii au fost deja păgubiți. Singura metodă prin care aceșia își mai pot recupera prejudiciul a rămas acționarea în instanță a furnizorului de electricitate.

Procurorii anticorupţie i-au reţinut joi pe vicepreşedintele ANRE, Claudiu Dumbrăveanu şi pe Gheorghe Ciubotaru, asociat la SC ElectroAlfa International SRL, acuzaţi de luare de mită. Alături de ei a fost reținut și directorul ENEL, Florin Gugu, pentru dare de mită, a anunțat DNA.

Presedintele ANRE, Niculae Havrileț, susține că nu este vorba de nicio ilegalitate legată de procentul aplicat pentru reducere, doar că este posibilă și varianta în care vicepresedintele s-a lăudat ca a rezolvat el problema în așa fel încăt să se ajungă la eșalonare și la reducerea de doar 1,3%.

„O comisie din ANRE a decis, într-o primă fază, ca toți cei 8 distribuitori sa returneze sumele reducand tarifele la consumatorul final cu 6%. Apoi, o expertiza tehnica a determinat acea comisie să mai reducă din estimări, ajungându-se la 4,7%. Și nu doar atât. În urma unor plângeri ale companiilor precum că ar intra în insolvență dacă se face reducerea brusc, Comitetul de Reglementare a hotărât ca reducerea facturilor să se facă eșalonat, într-o primă etapă fiind o scădere de 1,3%, a spus Havrileț, citat de Hotnews.

ANRE susține, într-un comunicat, că tarifele aprobate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie pentru compania Enel respectă principiile prevăzute de legislaţie, sunt tehnic şi legal argumentate, profesionist întocmite şi nu favorizează niciun operator. „Documentele invocate în spaţiul public cu privire la tarifele aprobate de ANRE pentru ENEL respectă principiile prevăzute de legislaţia primară în vigoare, sunt tehnic şi legal argumentate, profesionist întocmite şi nu favorizează niciun operator sau companie din domeniul reglementat de ANRE, inclusiv societatea ENEL”, se mai arată în comunicatul citat de Mediafax.

În urma situației create, compania ENEL a început colaborarea cu autoritățile. „Verificăm datele conținute de comunicatul de presă publicat de DNA. De asemenea, colaborăm cu autoritățile pentru a clarifica situația și, având în vedere stadiul investigației, nu putem oferi alte informații în acest moment", au declarat reprezentanţii Enel.

În urmă cu aproape o lună, potrivit Ziare.com, premierul Victor Ponta a vizitat Centrul de Excelenta "Electroalfa" din municipiul Botoșani și l-a felicitat pe Gheorghe Ciubotaru, spunând: „Să dea Dumnezeu să faceți profit și să îl reinvestiți, ca în felul acesta nu vă mai taxăm deloc de la 1 iulie, că reducerea contribuțiilor de asigurări sociale, pentru un angajator important ca dvs., se va simți în buget mai mult decât pentru cei care au foarte puțini angajați”. Ponta a semnat în cartea de onoare a companiei Electroalfa și a primit din partea lui Gheorghe Ciubotaru un tablou.

Acum, premierul spune că, „atât timp cât legea a fost încălcată, iar facturile au fost “încărcate”, trebuie să existe o răspundere personală a celor care se fac vinovaţi de acest lucru”.

Cele mai citite

Melinda Gates a ieșit din fundația pe care o fondase cu fostul ei soț Bill Gates

Melinda Gates, care a prezidat una dintre cele mai influente fundații filantropice din lume, a anunțat luni că părăsește organizația pe care a fondat-o...

Fostul avocat al lui Trump a depus mărturie în procesul cu Stormy Daniels

Michael Cohen, fostul avocat al lui Donald Trump, a compărut luni în calitate de martor-cheie la procesul fostului preşedinte al SUA pentru plăţi ascunse...

Ministrul Agriculturii: Asigurarea unui buget consistent este esențial pentru viitoarea PAC

Asigurarea unui buget consistent pentru plăţile directe, prin care să se acorde acelaşi nivel al plăţilor pentru toţi fermierii din Uniunea Europeană, este esenţială...
Ultima oră
Pe aceeași temă