23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialAlegerile într-un tur, pe masa CCR

Alegerile într-un tur, pe masa CCR

Contestația formulată de candidata Uniunii Salvați Bucureștiul la Primăria Sectorului 1, Clotilde Armand, privind alegerile locale din 5 iunie, a fost trimisă de Judecătoria Sectorului 1 la Curtea Constituțională, cu excepția de neconstituționalitate, informează Agerpres.

Reprezentanta USB, care s-a clasat pe locul doi în alegeri, depusese o contestaţie la Biroul Electoral al Sectorului 1, invocând faptul că un primar ales de 10% din electorat nu poate fi reprezentativ. 

„Am fost citată, de Judecătoria Sectorului 1, astăzi (marţi, n.r.) la ora 16.00. S-a judecat problema cu excepţia de neconstituţionalitate invocată de mine în contestaţia depusă la Biroul Electoral de Sector şi sunt foarte fericită să vă anunţ că judecătorul a dispus trimiterea către Curtea Constituţională a excepţiei invocate de noi. Adică, ne vom regăsi în faţa CCR pentru a explica faptul că legea, aşa cum este, nu permite o reprezentativitate bună în alegeri”, a precizat Armand, într-un mesaj video postat pe Facebook. 

Ea a atras atenţia că este pentru a doua oară când această problemă se găseşte în faţa CCR. Prima dată, când argumentaţia a fost susţinută de jurnalistul Liviu Avram, cererea a fost respinsă deoarece el nu avea calitatea de candidat clasat pe locul doi. Pe de altă parte, reprezentanta USB a atras atenţia asupra faptului că în cazul în care CCR îi va da dreptate, efectele deciziei vor acţiona doar pentru viitor. 

„Această excepţie nu este retroactivă, va fi pentru viitor, dar cum am spus deja, noi nu ne aflăm într-un timp politic. Ceea ce facem este pentru viitor. Noi vrem ca alegerile să fie reprezentative. Nu vrem ca anumite partide să folosească aceste alegeri odată aşa, odată aşa… numai cum le convine. Vreau să faceţi comparaţie cu ce a decis acum Senatul, care a adoptat tacit, adică fără dezbatere, o schimbare a legii alegerilor locale. Vă amintiţi că a fost o dezbatere imensă înainte de alegeri, dar după alegeri nu le mai pasă deloc”, a spus Clotilde Armand. 

Pe de altă parte, a menţionat că tot în cursul acestei săptămâni se va judeca şi contestaţia depusă de USB legat de cererea de renumărare a voturilor. 

USB a cerut renumărarea buletinelor de vot din 18 secţii din sectorul 1, apreciind că în acestea „s-a înregistrat o corelaţie negativă puternic semnificativă” între procentajul voturilor nule şi cele pentru candidata USB la Primărie, Clotilde Armand. Cererea a fost respinsă, pe 7 iunie, de Biroul Electoral de Circumscripţie, care a motivat că USB i-au fost asigurate toate condiţiile legale de reprezentare în cadrul procesului electoral şi că lipsa de diligenţă a delegaţilor USB nu poate fi imputată Biroului Circumscripţiei Electorale Nr. 1 – Sectorul 1. 

Liderul USB, Nicuşor Dan, a anunţat ulterior că formaţiunea va face o cerere de intervenţie principală în cadrul procesului prin care Judecătoria sectorului 1 urmează să valideze rezultatele alegerilor locale şi va solicita renumărarea voturilor în cele 17 secţii. 

Pe 9 iunie, Clotilde Armand a depus o nouă contestaţie la Biroul Electoral al sectorului 1, invocând faptul că un primar ales de către 10% din electorat nu poate fi reprezentativ. 

Proiect aprobat tacit

De altfel, faptul că noile reguli se vor aplica abia de alegerile locale viitoare, programate pentru 2020, explică și interesul scăzut al parlamentarilor pentru acest subiect. Senatul a adoptat tacit, la sfârşitul săptămânii trecute, alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Aprobarea tacită este o procedură care presupune lipsa dezbaterii, proiectul este considerat adoptat după 45 sau 60 de zile de la depunere, în funcție de importanța subiectului. Pentru a intra în vigoare, legea trebuie aprobată de Camera Deputaților, care este for decizional.

Proiectul de lege care modifică articolul 101 din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale a fost adoptat tacit pe data de 9.06.2016 şi prevede că pentru funcţia de primar este declarat ales candidatului care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea voturilor valabil exprimate, iar în cazul în care nici unul dintre candidaţi nu a întrunit jumătate plus unu din totalul voturilor exprimate se organizeaază un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care participă numai primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur, respectiv candidaţii aflaţi în situaţie de balotaj. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.   

 

Cele mai citite

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...
Ultima oră
Pe aceeași temă