13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialContrabandiștii cu ţigări, percheziţionaţi de DIICOT. Prejudiciul, 3,5 milioane de euro

Contrabandiștii cu ţigări, percheziţionaţi de DIICOT. Prejudiciul, 3,5 milioane de euro

Procurorii DIICOT efectuează, luni, 70 de percheziţii domiciliare în Suceava, Harghita, Covasna, Bacău, Vrancea, Brașov, Mureș, Prahova, Ilfov și București,  în cadrul unei acţiuni ce vizează destructurarea unui grup infracţional  organizat specializat în contrabanda cu ţigarete, conform unui comunicat al instituţiei.

Prejudiciul în acest dosar se ridică la peste 3,5 milioane de euro. La sediul DIICOT Suceava vor fi aduse, în vederea audierii, 44 de persoane.

"În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2012-2014,  pe raza municipiului Fălticeni și a zonelor limitrofe s-au constituit trei grupuri infracționale organizate,  în scopul săvârșirii  infracțiunii de contrabandă, prin achiziționarea, depozitarea, transportul și vânzarea unor cantități de țigarete de proveniență extracomunitară, cunoscând că acestea au fost introduse în mod ilegal pe teritoriul României, pentru obținerea de beneficii materiale", se arată în comunicatul citat.

Anchetatorii susţin că unul dintre  grupurile infracționale organizate au desfășurat activități infracționale și cu țigarete de proveniență comunitară (Grecia) care au fost introduse pe teritoriul României, prin Punctul de Trecere al Frontierei Giurgiu.

Mai mult, anchetatorii susţin că  liderii grupurilor infracționale organizate coordonau achiziționarea de țigarete de proveniență extracomunitară de la furnizorii de pe raza județului Suceava  care își aveau domiciliile în zona adiacentă frontierei româno-ucrainene.

Ulterior, membrii grupurilor infracționale organizate identificau cumpărători de pe raza județelor Harghita, Covasna, Bacău, Vrancea, Braşov, Mureş, Prahova, şi din municipiul Bucureşti, care sprijineau grupul infracțional organizat, prin asigurarea pieței de desfacere a țigaretelor provenite din contrabandă.

"Transporturile cu țigarete se efectuau între orele 18.00 si 08.00, fiind folosite drumuri puțin circulate, persoanele care asigurau traseul de deplasare efectuând măsuri de contrafilaj pentru a identifica dacă transportul este supravegheat de organele de poliție", se mai arată în comunicatul DIICOT.

Ţigaretele erau transportate cu diferite mijloace de transport,  înmatriculate  în alte judeţe ale ţării sau în străinătate, având spaţii special amenajate, pentru disimularea ţigaretelor, susţin procurorii.

Beneficiarii ţigaretelor achitau liderii grupului infracţional organizat sumele de bani reprezentând contravaloarea acestora, fie prin intermediul persoanelor trimise în momentul livrării ţigaretelor, fie folosind sisteme de transfer din cadrul staţiilor PECO, mai susţin anchetatorii.

Cele mai citite

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă