10.2 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialControversele din viaţa masonului Schapira

Controversele din viaţa masonului Schapira

Marcel Schapira a fost cel care a sustras registrul nominal al francmasonilor din Marea Lojă Naţională a României, în 1948, pentru ca lista să nu intre în mâinile noii Securităţi.

Marcel Schapira, considerat cel mai mare lider al masoneriei româneşti din exil, a fost înmormântat ieri la Paris. „A fost cel care a păstrat aprinsă flacăra masoneriei româneşti în diasporă. A fost instanţa credibilă şi legătura cu tradiţia masonică interbelică. Moartea sa este o pierdere pentru masoneria adevărată din România”, a declarat academicianul Răzvan Theodorescu. Acesta ne-a explicat că l-a cunoscut pe Marcel Schapira prin intermediul unchiului său, Alfred Cerchez, un alt lider mason român din exil.

Marchel Schapira a decedat pe 29 august, în capitala Franţei, la vârsta de 90 de ani. Suveran Mare Comandor Ad-Vitam al Supremului Consiliu pentru românii din afara graniţelor, Marcel Schapira s-a născut la Sofia, în 1920. A ajuns la Bucureşti cu părinţii săi, şi a urmat aici liceul şi o parte din Facultatea de Drept. A devenit mason în 1946, la Bucureşti, însă, doi ani mai târziu, a trebuie să plece din ţară deoarece regimul comunist a interzis masoneria.  „Represiunea împotriva masonilor români a fost cea mai aspră şi mai sălbatică din ţările din Est. În Ungaria, nici un mason nu a fost arestat. Chiar se mai întâlneau prin cafenele la discuţii filosofice. Nici în Polonia nu au fost epurări de acest fel”, declara Marcel Schapira, în urmă cu doi ani, pentru Evenimentul zilei.

Marele Comandor şi-a terminat studiile universitare la Paris, în exil. După cum singur a povestit, la început a fost consilier juridic, apoi şef de servicii de contencios la unele întreprindreri franceze.

Regele Mihai l-a vizitat la Paris

Marcel Schapira a fost cel care a sustras registrul nominal al francmasonilor din Marea Lojă Naţională a României, în 18 iunie 1948, pentru ca lista să nu intre în mâinile noii Securităţi. Totuşi, ulterior, arhiva a dispărut. Un alt amănunt interesant din viaţa venerabilului, povestit chiar de el într-o culegere de interviuri cu iluştri francmasoni români, este că a fost vizitat acasă chiar de regele Mihai şi regina Ana, după 1989. Cu acel prilej, a avut loc o întâlnire între regele Mihai şi Doina Cornea, la care au asistat şi alţi membri ai masoneriei. Câţiva ani mai târziu, Marcel Schapira i-a înmânat cea mai înaltă distincţie masonică Regelui Mihai.

Marcel Schapira a revenit în ţară în 1993, când a readus Marea Lojă Naţională Română din exil. De-a lungul timpului nu au lipsit nici controversele din jurul numelui său. Liderul masonilor români a fost acuzat că în perioadă comunistă ar fi fost colaborator al Securităţii şi că i-ar fi turnat pe românii din exil.

Cele mai citite

Rușii încearcă să cucerească orașul ucrainean Ceasov Iar cu ajutorul a peste 20000 de parașutiști

Un contingent alcătuit din 20.000 până la 25.000 de militari ruşi din trupele de paraşutişti participă la asaltul asupra oraşului Ceasov Iar în provincia...

România va avea un nou stadion ultramodern! Primarul a anunțat începerea studiului de fezabilitate

Finalista Cupei României, Oțelul Galați, va avea un stadion nou. Anunțul a fost făcut de primarul oraşului, Ionuţ Pecheanu, care a anunțat începerea studiului...

Baby Nest-ul de la Marianne’s Goodies: Soluția ideală pentru somnul și joaca în siguranță a bebelușilor

Descoperă cum Baby Nest-ul de la Marianne's Goodies, un brand românesc de inovație în domeniul articolelor pentru bebeluși, asigură o tranziție lină și sigură...
Ultima oră
Pe aceeași temă